Cum sunt ademeniți judecătorii proaspăt pensionari să se întoarcă în sălile de judecată. Se recrutează în zeci de instanțe
Consiliul Superior al Magistraturii a declanșat o campanie neobișnuită de recrutare a magistraților pentru zeci de instanțe din țară, după plecările masive din sistem, din ultimii ani.
Judecătorii care au preferat să se pensioneze doar pentru că aveau vechimea necesară sunt ademeniți să se întoarcă în sălile de judecată. Pe lângă indemnizație, vor încasa lunar și 15 la sută din pensia de serviciu.
Consiliul Superior al Magistraturii vrea să acopere necesarul de judecători în 54 de judecătorii și de tribunale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniela Ioana Stăncioi, purtător de cuvânt al CSM: „Se pot înscrie judecătorii eliberați din funcție prin pensionare, în ultimii trei ani, respectiv, începând cu data de 31 mai 2021. Pe perioada reîncadrării în funcție, cuantumul pensiei de serviciu se diminuează cu 85 la sută”.
Alinel Bondar, Forumul judecătorilor: „De regulă, aceste inițiative de reîncadrare a unor judecători pensionați nu sunt printre cele mai potrivite. Dar în contextul existenței a sute de locuri vacante în sistem, pare o măsură rezonabilă în acest context. Practic nu se mai pot recruta judecători din alte surse”.
Judecătorii care se vor întoarce în activitate vor încasa, pe lângă indemnizația lunară aferentă gradului profesional și instanței, și 15 la sută din pensia de serviciu.
De exemplu, un fost președinte de Judecătorie, cu o vechime de 27 de ani în magistratură, și care are acum o pensie netă de 18 mii de lei, ar putea încasa 19.100 de lei, dacă se întoarece în activitate.
Asociațiile profesionale ale judecătorilor se tem însă că reîncadrarea celor pensionați are totuși riscuri.
Alinel Bodnar, Forumul judecătorilor: „Dacă reîncadrăm un judecător care s-a pensionat anterior, trebuie să vedem ne putem baza pe el în sistem penttu cel puțin trei-cinci ani în continuare? Sau e posibil ca după 3-6 luni de zile să iasă din nou din sistem pentru că este mult prea mult de muncă”.
Consiliul Superior al Magistraturii se află la a doua încercare de a convinge mai tinerii magistrați pensionați în ultimii ani să revină în sala de judecată să împartă dreptatea. În toamnă însă, doar 13 judecători au acceptat provocarea și au reîmbrăcat roba, iar potrivit unor surse din sistemul judiciar unii se gândesc deja serios să se retragă din nou la pensie după mai puțin de un an.
În ultimii trei ani s-au pensionat peste 750 de judecători, care aveau vechimea minimă de 25 de ani. Așa că unele instanțe au rămas cu un singur magistrat. Valul de plecări din justiție a fost generat de modificările aduse statutului magistraților care până în 2035 nu se vor mai putea pensiona înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani. În plus, a fost modificat și calculul pensiei de serviciu.
În România sunt 5.641 de pensionați în baza legii 303/2022 (privind statutul procurorilor și judecătorilor) care au încasat, în medie, 24.552 de lei (aproape 5 mii de euro) în luna mai, echivalentul 12 pensii „normale”, pentru limită de vârstă și pe baza contributivității. Simplu spus: câștigă pe lună cât câștigă, în medie, cei 5 milioane de pensionari din România, pe an, conform celor mai recente date oficiale, aferente lunii mai.