In timp ce noi toti ne-am bucurat de temperaturile prietenoase din aceasta perioada, trei romani care se antreneaza pentru cel mai dur ultramaraton de la Polul Nord sunt usor incurcati.

Sportivii trebuie sa-si obisnuiasca treptat trupul cu frigul extrem. Pentru asta unul dintre ei, de loc din Bistrita, doarme afara, alearga la bustul gol, si face baie intr-un lac aproape inghetat.

Tibi va participa la concursul "6633 Ultra" de la Polul Nord. Acolo participantii au de parcurs in 6 zile 560 de km in conditii extreme: vant si de 200 de km pe ora si temperaturi de -60 de grade.


 
Tibi Uşeriu, ultramaratonist : "O sa fie o cursa non-stop, alergam si ne oprim cand dorim noi, o sa tragem dupa noi o sanie in care avem saci de dormit, un cort si toate necesare. Conteaza foarte mult psihic sa ma pregatesc pentru o asemenea competitie, fizic cred ca pot sa duc."

Ultramaratonistul se antreneaza de 8 saptamani. Isi incepe fiecare zi cu o alergare de minim 17 km la bustul gol. Cresterea temperaturilor din ultima vreme ii incurca insa planurile asa ca este nevoit sa mearga in Muntii Calimani.

Tibi Uşeriu, ultramaratonist : "Sper ca in urmatoarele zile, in februarie, ca sa mai pot sa ma antrenze,  sa coboare temperaturile destul de jos, dar deja am inceput sa ma obisnuiesc. Cred ca mi-ar trebui cel putin -20 de grade."


 

Startul competitiei e pe 11 martie, iar pana atunci corpul lui Tibi trebuie sa fie calit. Pentru asta doarme afara, in fata casei intr-un sac de dormit.

Moisan Ieftimia, mama lui Tibi
: "Il admir foarte mult ca poate sa reziste la asa ceva si il admir ca si-a pus in gand asa ceva."

Si mai mult: se scalda zilnic pret de 11 minute intr-o copca.

Tibi Uşeriu, ultramaratonist: "Cam asta-i pozitia in care stau, pe cat posibil incerc sa ma concentrez pe interiorul corpului sa ma incalzesc pe interior. Picioarele le tin cat mai in jos pt ca cu cat mergi mai in jos apa ii mai calda."

De la inceputurile competitiei, din 2007, dintre sutele de participanti doar 19 au reusit sa ajunga la finish. Premiul este unul simbolic: o geaca. Anul acesta s-au inscris 12 barbati din toate colturile lumii, iar 3 dintre ei sunt romani.

Printre ei se numara si Andrei Rosu - primul roman care a traversat inot Canalul Manecii.