Cum raspunde premierul Victor Ponta acuzatiilor de PLAGIAT: Nu am de ce sa demisionez

×
Codul embed a fost copiat

Victor Ponta este vizat de acuzatii de plagiat, legate de lucrarea sa de doctorat, publicata in 2003.

Un articol aparut in revista americana "Nature", sugereaza ca teza preia fara citarea sursei pasaje largi dintr-un volum care trateaza acelasi subiect - functionarea Curtii Penale Internationale.

Premierul spune ca este gata sa-si supuna lucrarea analizei unui consiliu de etica si, daca vor fi constatate nereguli, va renunta la titlul de doctor.

Scandalul a pornit de la un material publicat de revista de stiinta "Nature". Articolul nu a fost prezentat ca o ancheta realizata de jurnalistii revistei, ci drept un material de presa realizat pe baza unor documente primite de la o sursa anonima. In original, un "WHISTLEBLOWER".

Lucrarea de doctorat de 432 de pagini semnata de premier, numita "Curtea Penala Internationala", a fost comparata cu un volum scris de Ion Diaconu, publicat cu 4 ani mai devreme, in 1999.

Citește și
Victor Ponta
Ponta ii cere oficial presedintelui Academiei sa verifice acuzatiile de plagiat la adresa lui Mang
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Cel de care sunt acuzat ca i-am plagiat o lucrare, domnul ambasador Ion Diaconu, este cel care a scris, si ii sunt recunoscator pentru asta, o prefata extrem de elogioasa la lucrarea mea de doctorat. " a spus Victor Ponta.

Editorul responsabil pentru Europa de Est al revistei "Nature", Quirin Schiermeier, a refuzat sa dezvaluie sursa informatiilor pe care se bazeaza materialul din Nature despre Ponta.

Premierul considera ca sursa acestui scandal e fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, consilier al presedintelui Basescu. In ianuarie 2011, revista Nature a publicat un material despre Daniel Funeriu, pe-atunci proaspat numit in functia de ministru al Educatiei. Materialul a fost considerat de unii ca un elogiu la adresa lui Funeriu si de-aici provine suspiciunea ca acesta ar avea o relatie privilegiata cu editorii publicatiei stiintifice.

Victor Ponta: "A fost nevoie de acest aranjament al domnului Funeriu care a mers la Munchen, s-a intalnit cu reprezentantul revistei si le-a spus. El este sursa anonima Funeriu. E ca in "BD la munte si la mare."

Daniel Funeriu nu a raspuns pana acum acuzatiilor.

Problema invocata in articolul aparut in Nature ar fi lipsa citarii surselor la anumite pasaje, pe fiecare pagina in care acestea apar, si lipsa ghilimelelor la citate exacte. Potrivit lui Ponta, in 2003, cand si-a publicat teza, erau obligatorii doar trimiterile bibliografice, puse la finalul lucrarii.

"Pe noile reglementari care au aparut dupa aceea, daca se constata ca trebuia sa trec si in subsolul paginii e greseala mea, mi-o asum si platesc, inclusiv cu titlul de doctor." a spus Ponta.

La Consiliul de etica din subordinea Ministerului Educatiei nu a fost inca depusa nici o cerere oficiala pentru examinarea cazului. Dar procedurile de analiza pot fi declansate si prin autosesizare.

Liviu Pop, ministrul Educatiei: "Consiliul de Etica se intalneste in sedinta ordinara joi. Poate, daca se doreste autosesizarea, si tot asa, in termen de 90 de zile, se emite o hotarare in acest sens."

Premierul Ponta considera ca scandalul a fost pus la cale la Cotroceni si e legat de faptul ca el va reprezenta Romania la summitul Consiliului European, pe 28 iunie. "Domnul Basescu se ocupa de teza mea de doctorat. Fiecare cu prioritatile lui. Va anunt ca stiu si locul unde trebuie sa stau, intre prim-ministrul Finlandei si prim-ministrul Austriei, adica nu sunt locuri de presedinte acolo." - a mai declarat premierul Victor Ponta.

Cititi mai jos despre acuzatiile lansate la adresa premierului Victor Ponta

Cronologia evenimentelor - 19 iunie 2012

ora 14.00 Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga: Daca e vorba de plagiate, sa plonjam si in lucrarile unor fosti ministri si prim-ministri.

ora 13.00 Presedintele PC, Daniel Constantin, despre acuzatiile de plagiat la adresa lui Ponta: Suntem in faza unui razboi intre palate

ora 11.45 Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat ca in cazul plagiatului de care este acuzat premierul Victor Ponta, Comisia de Etica nu se poate autosesiza, intrucat Ministerul Educatiei nu are aceasta competenta. El a explicat ca se poate incepe o analiza doar daca se formuleaza o sesizare.

"Comisia de etica ar trebui sa fie sesizata pentru a putea incepe o analiza", a spus Liviu Pop.

ora 09.10 Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta: LIVE TEXT

- "Nu-i usor sa fii prim-ministru cu Traian Basescu presedinte. Ieri eram la Viena, unde cred ca am facut o vizita extrem de utila. Apoi am aflat ce s-a intamplat."

- "Asta este cartea, teza mea de doctorat. Sunt trecuti inclusiv autorii pe care am fost acuzat ca i-am plagiat. Deci domnul Diaconu, profesor de Drept, pentru ca la Drept este mai dificil sa inventezi. La Drept nu poti sa inventezi, ci doar sa scrii despre institutii care exista deja."

- "In urma cu 10 ani nu ma gandeam ca o sa ajung prim-ministru si ca domnul Basescu o sa-mi insceneze toate astea. Am trecute in bibliografie lucrarile respective. Am prefata scrisa chiar de cel care se presupune ca i-am plagiat lucrarea. Lucrarea domnului Diaconu are 30 de pagini. Este o lucrare foarte buna de altfel. De ce in 410 pagini am plagiat lucrarea domnului Diaconu cu 30 de pagini. Am cartea, am lucrarea, ma prezint la comisiile de specialitate si sunt gata sa dau toate explicatiile necesare."

- "Inteleg ca singurul repros care mi se poate aduce este ca nu am pus autorul in subsolul paginii, ci la sfarsit."

- "Nu se poate vorbi de intentia mea de a-mi asuma ce au facut altii. De altfel, stiti, titlul de doctor nu-mi aduce niciun fel de beneficii"

- "Sursa foarte anonima este domnul consilier prezidential Daniel Funeriu."

- "Faptul ca asta este preocuparea unui consilier prezidential ar fi anormal daca nu ar fi vorba despre Traian Basescu, si stiti care este stilul domniei sale. In ceea ce ma priveste, am cartea, ma supun toate uzantelor. Stiti foarte bine ca este doar un pretext pentru un razboi politic."

- "Din punctul meu de vedere, relatia institutionala intre mine si Traian Basescu va continua. Nu s-a stricat, ca nu era nimic de stricat."

- "De fapt astea sunt metode securiste."

- "Cred ca este finalul unei epoci. Nu o sa fie usor. Ma astept de la domnul presedinte sa mai aiba un dosarel ceva pe undeva."

- "Sunt foarte hotarat. Astazi ne vedem mai departe de legile pe care le avem de adoptat. Va fi o batalie dura, destul de lunga, probabil pana in toamna, dar sunt pregatit pentru ea."

- "O sa intre Comisia, sper sa ma cheme, stiti ca pe domnul Mang nu l-a mai chemat. Eu am trecut cartile si autorii la bibliografie. Daca nu trebuie sa-i trec la bibliografie in spate ci in josul paginii imi asum greseala, oricare ar fi ea."

- "Demisia din ce? Din functia de doctor?"

- "Oricand voi face ceva impotriva intereselor unei persoane sau a Romaniei voi demisiona."

- "Daca Comisia imi va spune ca nu trebuie sa trec la bibliografie, ci in josul paginii voi renunta la acest titlu de doctor."

- "Nu stiu de ce presedintele Traian Basescu nu s-a obisnuit cu mine, pentru ca eu nu renunt."

- "Am stiut, de-asta am si venit pregatit cu aceste carti."

- "Pe cine pot sa dau in judecata?"

- "Nu o sa-l dau in judecata pe domnul Funeriu, saracul. El are o sarcina. Eu nu ma lupt cu cei care executa ordinele."

- "Apreciez ca nimeni din presa romana nu a acceptat direct sa se bage in aceasta mizerie si a fost nevoie de acest aranjament al lui Funeriu, care a mers la Munchen, s-a intalnit cu reprezentantul revistei la Muchen, le-a spus ca el e sursa anonima. E ca «B.D. la munte si la mare»"

- "Am profilul presedintelui Basescu. Totdeauna mai scoate din buzunar un biletel roz, ceva. Va dati seama ca are un serviciu care se ocupa de asa ceva."

- "Aceste reglementari academice sunt ulterioare anului 2003."

- "Important este urmatorul lucru. Atata timp cat sunt trecuti in carte autorii respectivi nu se poate spune despre mine ca am vrut sa-mi asum ceva."

- "Domnul presedinte Basescu trebuie sa stie ca merg la Bruxelles."

- "O sa-i scriu domnului presedinte, domnule presedinte ...mai incercati. Nu a tinut nici cu Turceni-Rovinari, nu a tinut nici acum. Mai incercati."

- "Presedintele probabil ca a imbatranit, nu-si mai pregateste atat de bine incercarile."

- "Am si eu, din umila functie pe care o ocup, am acest - nu asa mult - acces la aceste informatii. Funeriu i-a cautat pe oamenii din presa romana, iar «Natura» spunea ca i-a spus un anonim, nu ca au constatat ei."

- "Eu personal cred ca domnul Ungureanu poate fi un bun lider al opozitiei."

- "Romania nu poate sa lipseasca de la aceste decizii foarte importante de la Bruxelles. Pentru ca daca merge cineva care nu are atribuitii in domeniu este acelasi lucru."

- "Mi-a trecut naivitatea aseara."

- "Romania are de pierdut daca nu este reprezentata la CE. Asta-i situatia, asta sunt atributiile primului-ministru, iar presedintele nu are nicio parghie. L-am intrebat pe cancelarul Austriei si stiu si locul unde trebuie sa stau."

- "Eu continui dialogul institutional, chiar daca de partea celalalta armele folosite sunt similiare cu mocirla."

- "Despre Hidroelectrica nu vreau sa vorbesc foarte mult. O sa fiti foarte uimiti unde a ajuns aceasta energie."

ora 09.00 Premierul Victor Ponta a promis ca va face precizari suplimentare, dupa ora 09.00, in privinta acuzatiilor de plagiat. www.stirileprotv.ro va transmite LIVE TEXT conferinta sefului Executivului.

ora 08.45 Premierul Victor Ponta, aflat la Palatul Parlamentului, a facut din nou cateva precizari legate de acuzatiile de plagiat, lansate in publicatiile internationale Nature si Frankfurter Allgemeine Zeitung. Seful guvernului s-a aratat convins de faptul ca in spatele acestor acuzatii s-ar afla presedintele Traian Basescu si fostul ministru al Eductaiei, Daniel Funeriu.

"Cred ca si ultimul copil isi da seama de ...Cine ma tot facea 'dottore, dottore'? Si cine a adus sursa anonima? Funeriu e sursa anonima." - a spus Victor Ponta.

Care sunt acuzatiile lansate la adresa premierului Victor Ponta

Luni, 18 iunie, au fost publicate doua articole care sustin ca seful Guvernului Romaniei ar fi copiat anumite texte care apar in teza sa de doctorat din 2003. Este vorba despre publicatiile: revista Nature, intr-un articol semnat de Quirin Schiermeie, si ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, intr-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, potrivit Mediafax.

Cei doi jurnalisti sustin ca sustin ca au "accesat" documentele prezentate de o "sursa anonima", constatand astfel ca mai mult de jumatate din teza de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate. Cu toate acestea, niciuna dintre cele doua publicatii nu a publicat, pana la aceasta ora, partile din text vizate de acuzatia de plagiat.

Premierul Victor Ponta, care s-a intors luni seara din Austria si a tinut o conferinta de presa pe aeroportul Henry Coanda, a respins din start acuzatiile. El a facut aluzie la recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, care a ironizat titlul de "doctor" al premierului, spunand "Cand esti doctor in drept esti tare. Dottore!"

"Tot o sa merg la Consiliul European ca sa inteleaga si presedintele Basescu. Acum s-a suparat pe mine si mi-a studiat teza de doctorat. Nu-i nimic, mergem mai departe", a spus seful Executivului, citat de Mediafax. Mai mult decat atat, Victor Ponta a sustinut ca revista "Nature" este cea "in care da Funeriu interviuri". "Sunt gata sa ma supun la orice verificare", a precizat premierul, care a adaugat ca i se pare ciudat ca a plagiat un profesor care i-a scris prefata la lucrarea de doctorat.

Care sunt acuzatiile din revista Nature

"Premierul Victor Ponta a fost acuzat ca a copiat largi sectiuni ale tezei de doctorat in drept din 2003, fara a cita sursele bibliografice corespunzatoare. Daca acuzatiile se vor dovedi intemeiate, ar putea aparea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. in plus, acuzatiile ridica noi dubii in legatura cu capacitatea Guvernului de combatere a coruptiei in invatamantul superior", scrie revista Nature, potrivit Mediafax.

Revista Nature sustine ca a accesat documente care au fost prezentate de o persoana anonima. In aceste texte se arata ca mai mult de jumatate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini scrisa de Victor Ponta, privind functionarea Curtii Penale Internationale, ar contine texte copiate. In plus, teza a fost republicata drept carte, cu foarte mici modificari, in 2004, si constituie baza unei alte carti, din 2010, privind responsabilitatea in dreptul international umanitar.

"Parti substantiale ale textelor din cele trei lucrari par sa fie identice sau aproape identice cu materiale scrise in limba romana de specialistii in drept Dumitru Diaconu si Vasile Cretu. De asemenea, textul se aseamana cu traduceri in romana ale unei lucrari in engleza publicata de specialistul Ion Diaconu", constata revista Nature.

"Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decat evidente", afirma, pentru Nature, Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucuresti si presedintele Consiliului roman pentru recunoasterea diplomelor universitare. Daca acuzatiile se vor dovedi reale, "in Romania si in strainatate vor trebui organizate dezbateri serioase pentru evitarea unor astfel de situatii", mai considera Andruh.

Nu in ultimul rand, cei de la Nature sustin ca Victor Ponta nu ar fi raspuns solicitarii revistei de a comenta acuzatiile.

Materialul publicat de revista Nature, semnat de Quirin Schiermeier, nu este insotit de dovezi privind acuzatia de plagiat. Incepand din 1999, Quirin Schiermeier a scris pentru revista Nature articole stiintifice si despre politicile aferente acestui domeniu existente in Germania, in alte state ale Uniunii Europene, in estul Europei si in fostul spatiu sovietic.

De asemenea, revista Nature a relatat si despre acuzatiile de plagiat la adresa fostului ministru al Educatiei in Cabinetul Ponta, Ioan Mang. Aceeasi revista publica in ianuarie 2011 un interviu cu fostul ministru al Educatiei in Cabinetul Emil Boc, Daniel Funeriu.

Ce spun jurnalistii de la Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ziaristii germani de la Frankfurter Allgemeine Zeitung publica si ei aceeasi informatie si il compara pe premierul Romaniei, Victor Ponta, cu fostul presedinte al Ungariei, Pal Schmitt, dar si cu fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor Guttemberg.

Amandoi au demisionat dupa ce au fost acuzati de plagiat.

Traian Basescu: "Cand esti doctor in drept, esti tare. Dottore!"

Recent, presedintele Traian Basescu a facut referiri ironice in legatura cu calitatea de doctor in drept a premierului Victor Ponta. Basescu l-a criticat pe seful Guvernului pentru ca acesta ca nu l-a anuntat, nici macar telefonic, inainte de sedinta de Guvern, despre trecerea ICR de la Administratia Prezidentiala la Senat. Apoi, seful statului a adaugat ironic: "Cand esti doctor in drept, esti tare. Dottore!".

In timpul conferintei de presa de la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a repetat de mai multe ori ca Victor Ponta are titlul de doctor in Drept, acuzandu-l ca nu cunoaste documentele tratatelor europene. La finalul conferintei, Basescu a explicat ca "acel putin acid legat de doctor a fost un foarte mic drept la replica pentru toate atacurile".

"Acel putin acid legat de doctor, pentru ca domnul prim-ministru Victor Ponta este un doctor facut de domnnul Adrian Nastase, caruia nu-i putem contesta cunostintele in materie de drept international... Deci, chiar putinul acid este o foarte mica, un foarte mic drept la replica pentru toate atacurile pe care prim-ministrul le-a facut de la momentul in care i-am pus mandatul in mana si pana astazi", a spus Traian Basescu in finalul declaratiei de marti, de la Cotroceni.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Funeriu si Baba refuza invitatia ministrului Educatiei.
Funeriu si Baba refuza invitatia ministrului Educatiei. "Nu pot sta la masa cu un plagiator"

Fostii ministri ai Educatiei Daniel Funeriu si Catalin Baba au declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca nu merg la intalnirea cu Liviu Pop, Funeriu sustinand ca "nu poate sta la masa cu un plagiator", facand referire la Ioan Mang, invitat si el la discutii.

Ponta ii cere oficial presedintelui Academiei sa verifice acuzatiile de plagiat la adresa lui Mang
Ponta ii cere oficial presedintelui Academiei sa verifice acuzatiile de plagiat la adresa lui Mang

Premierul i-a cerut, luni, presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc, sa faca o comisie care sa verifice acuzatiile de plagiat aduse ministrului Educatiei, Ioan Mang.

Traian Ungureanu, despre ministrul Educatiei:
Traian Ungureanu, despre ministrul Educatiei: "Copy Mang Paste", "primul copiator al tarii"

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu, a declarat ca premierul Victor Ponta a debutat cu doua "mutari catastrofale": numirea ca ministru al Educatiei a Cornei Dumitrescu si apoi a lui "Copy Mang Paste", "primul copiator al tarii".

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.