Cum promovează autoritățile campania de vaccinare. Mai multe evenimente, pregătite pentru perioada următoare
Mobilizarea locală dă rezultate. O recunosc autorităţile centrale, care vor ca maratoanele de imunizare şi centrele "drive-thru" să continue în fiecare judeţ.
Se ia în calcul inclusiv că oamenii să nu-şi mai facă programare, însă pentru început se va putea asta, doar în oraşele în care există centre regionale de stocare a serului. Un program pilot se va desfăşura în Craiova, iar joi, în Capitală, va fi deschis un centru de vaccinare din maşină.
În cel mai mare centru de vaccinare din ţară peste 400 de persoane primesc injecţii în fiecare zi. La nivel naţional peste 3 milioane au făcut cel puţin o doză. Centrele de imunizare vor fi deschise şi în prima şi a doua zi de Paşte.
Aproximativ 120 de mii de persoane ar putea fi vaccinate în România în fiecare zi. Însă numărul lor abia trece acum de 90 de mii. Pentru că obiectivul de 10 milioane de români imunizaţi înainte de venirea toamnei să fie atins, autorităţile caută alte şi alte soluţii.
Joi, în Capitală va fi deschis un centru drive-thru, în Piaţa Constituţiei. Este al treilea din ţară. De pe 4 mai, vor adminstra vaccinul şi medicii de familie, cel mai probabil cu serul Johnson & Johnson. Între timp, se pregăteşte maratonul de vaccinare care va avea loc în Bucureşti la Sala Palatului şi Biblioteca Naţională în zilele de 7, 8 şi 9 mai.
Apoi, între 14 şi 16 mai vor fi alte maratoane în Cluj, Târgu Mureş şi Iaşi. Iar în săptămâna 10-17 mai, la Craiova, se va imuniza 24 de ore din 24, fără programare în platformă electronică. Dacă proiectul va avea succes, va fi extins şi în alte oraşe.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: ''Vom începe foarte probabil cu centrele care sunt în municipiile în care sunt centre de stocare. Luăm în calcul prezentarea directă la centrele de vaccinare cel puţin pentru anumite grupe de vârstă, de exemplu persoanele care au peste 60 de ani sau în anumite intervale orare''.
Numărul celor vaccinaţi este mai mare în mediul urban decât în rural. Aşa că în continuare este nevoie de ajutorul autorităţilor locale, o spune chiar premierul.
Florin Citu, premier: ''Aș vrea să văd în fiecare weekend în municipii în oraşe cât mai multe evenimente legate de campanie. Nu este un moft, este singura soluţie entru a reveni la normalitate şi trebuie să ne implicăm cu toții''.
Valeriu Gheorghiţă: ''Este important să implicăm alţi vectori care se bucura de credibilitate, care pot schimba mentalităţi şi sunt urmaţi în acţiunilor de alţi oameni: primarul, dascălii, medicul de familie, preotul, campania actuală de vaccinare este o camapanie care are ca obiectiv final să ne readucă împreună''.
Şi implicarea agenţilor economici este importantă.
În perioada următoare, România va primi un număr record de doze de ser anti-COVID. Prima tranșă soseşte chiar miercuri: peste 80 de mii de doze Moderna. Serul Moderna a fost conceput după acelaşi principiu ca cel de la Pfizer. Şi totuşi medicii din centrele de imunizare spun că se confruntă cu situaţii în care oamenii îl refuză.
Specialiştii insistă că imunizarea prin vaccinare este mai eficientă şi mai de durată decât cea obţinută în urma îmbolnăvirii.