Cum încearcă Hamas să scape de furia israeliană. Teroriștii și-au instalat birourile în clădirile civile. "Atât sunt de lași"
La aproape patru zile după atacul Hamas asupra Israelului, luptele în zonă s-au intensificat. Israelul a reușit să elimine mai mulți teroriști, precum și oficiali de rang înalt ai Hamas.
Pe de altă parte, sute de mii de civili palestinieni speră să reușească să se refugieze în Egipt. Dar singurul punct de trecere spre țara vecină este închis.
Forțele aeriene israeliene susțin că au distrus un sistem avansat de detectare a avioanelor, dezvoltat de Hamas, și au ucis, miercuri dimineață, cel puțin 18 teroriști palestinieni infiltrați pe teritoriul israelian.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În timpul nopții dintre marți și miercuri a continuat campania sistematică de bombardament asupra Fasiei Gaza. Au fost lovite zeci de clădiri, inclusiv portul orașului Gaza. Casele mai multor oficiali Hamas au fost distruse.
Reprezentant al armatei israeliene: "Probabil ați văzut filmări la televizor sau pe rețelele de socializare cu clădiri aflate în picioare, iar apoi, cât ai clipi, câte o clădire este pusă la pământ. Și vă gândiți, aceasta seamănă foarte mult cu o clădire civilă. Ceea ce vreau să spun este că, nu, nu este o clădire civilă. Este o țintă militară legitimă. De ce? Pentru că Hamas își instalează toate birourile, sediile, cercetarea și dezvoltarea și toate celelalte active militare în clădiri civile, asta dacă nu sunt ascunse pe sub pământ. Atât sunt de lași cei din Hamas".
Totuși, în noaptea de marți spre miercuri, noi echipe de teroriști Hamas au reușit să se infiltreze pe teritoriul israelian.
Pe străzile pustii din Așdod și Hebron au răsunat focuri de armă, urmate apoi de zeci de rachete.
Clarissa Ward, corespondentul CNN din Ashkelon, Israel: "S-au declanșat sirenele. Am auzit o mulțime de explozii, rachete care par să treacă pe deasupra noastră acum. Puteți vedea chiar cum se aprinde cerul din cauza exploziilor. Cred că am auzit și niște intercepții reușite de sistemul Iron Dome, dar ritmul este unul infernal. În ultimele trei ore, totul a fost... foarte rar să avem o pauză de zece minute".
Sistemul de apărare Iron Dome a distrus cele mai multe dintre proiectile, dar au fost și rachete care au lovit clădiri din orașul israelian Așkelon.
La Washington, președintele american a transmis un mesaj fără echivoc în favoarea Israelului și a promis - cât mai repede - ajutoare militare și financiare pentru Tel Aviv. Însă, într-o discuție telefonică, președintele Biden l-a îndemnat pe premierul Benjamin Netanyahu să cruțe victimele civile din Fâșia Gaza.
Joe Biden, președintele SUA: "Trebuie să fim cât se poate de clari. Suntem alături de Israel, suntem alături de Israel. Pierderile de vieți nevinovate sunt sfâșietoare, ca peste tot în lume. Israelul are dreptul să riposteze. Israelul are datoria să riposteze la aceste atacuri cumplite".
Dincolo de echipamente militare și muniție pentru apărarea antiaeriană, americanii au trimis în Israel echipe de consilieri pentru a-i ajuta pe israelieni să elibereze ostaticii. Iar într-una dintre țările NATO din apropierea Israelului, așteaptă o unitate de elită a armatei Statelor Unite, gata să opereze în Gaza pentru eliberarea celor răpiți.
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: "Îi avertizăm cu tărie pe alții să nu încerce să influențeze acest conflict. Avem, de altfel, abilitatea de a desfășura cu rapiditate și alte resurse în regiune".
Pe lângă grupul de luptă al portavionului Gerald Ford, Statele Unite iau în calcul să trimită încă un portavion în regiune.
Matthew Chance, corespondent CNN: "O altă navă este pe drum pentru a oferi sprijin în cazul în care ar exista o reacție regională, după ofensiva terestră (a Israelului). Și, probabil că asta și așteaptă în alte țări, Hezbollah în Liban, de exemplu, a amenințat că dacă are loc un atac la sol, ia în considerare atacarea Israelul".
Prezența americanilor le oferă israelienilor un plus de siguranță, necesară pentru a putea declanșa operațiunea terestră în Gaza.
Până acum, 300.000 de rezerviști au fost trimiși în sudul Israelului, aproape de Gaza, și așteaptă ordine de începere a misiunii în interioriul Fâșiei.