România a testat cu succes, alături de Lituania, conectarea cu sistemele europene care vor gestiona „Certificatele Digitale COVID-19”. Transferul de date este criptat și cele 27 de țări membre ale Uniunii au fiecare o cheie electronică unică.

Acest lucru le permite românilor care vor să călătorească fără restricții să scape de o semnătură digitală. Procesul este simplu, gratuit, iar responsabilii promit că vor face la timp portalul național, de unde, din iulie, oamenii își vor putea descărca pe telefon, sau printa, certificatul.

Toate variantele au fost luate în considerare de UE, ca să nu existe discriminări şi toţi cetăţenii să poată circula liber.

Prima variantă este pentru cei care au fost vaccinaţi şi conţine pe lângă numele ţării tale, nume, prenume, data naşterii şi un număr unic de identificare a certificatului digital, un fel de serie, nicidecum CNP-ul sau altceva. Desigur, mai apar datele referitoare la unde, când şi cu ce v-aţi vaccinat.

Al doilea tip de certificat european digital COVID se referă la cei care s-au imunizat natural, după ce au făcut boala. Şi, în afară de datele personale, acest formular conţine data la care aţi fost testaţi pozitiv prima dată. Această variantă are un termen de valabilitate de maximum 6 luni de la îmbolnăvire, nu mai mult.

Aşa că, dacă aţi avut COVID cu mai mult de jumătate de an în urmă faţă de momentul în care vreţi certificatul digital, ori vă vaccinaţi, ori faceţi testul PCR cu maximum 72 de ore înainte de plecare.

Totul va fi uşor de printat şi de descărcat, de la începutul lunii iulie, nu va costa nimic, este sigur, nu aveţi nevoie de propria semnătură digitală, iar datele pentru cele trei formulare se duc automat către portalul securizat românesc şi de acolo, la portalul Uniunii Europene, fie via Registrul Electronic Naţional de Vaccinare, unde aţi fost înregistraţi după imunizare, ori din aplicaţia Corona-Forms, dacă aţi avut COVID sau faceţi test PCR.