Cum ar putea fermierii să îmbunătățească distribuția legumelor românești. „Nu poți să te duci de negustori”
Este un sezon bun pentru legumele românești. În acest an au fost multe zile cu soare care au ajutat plantele să rodească, așa că fermierii se laudă cu o recoltă bogată de roșii, castraveți, ardei și verdețuri.
Însă, în piețe și magazine, prețurile legumelor sunt încă mari, spun clienții.
Cel puțin 20 de localități în jurul Capitalei au grădini unde se cultivă legume din belșug, dar și cu livezi. Oamenii ar putea aproviziona, astfel, multe piețe și magazine din București.
În satul Vidra, la doar 21 de kilometri de Capitală, multitudinea de solarii se vede chiar și din satelit. Aici oamenii cultivă în special verdețuri, roșii, castraveți, vinete și ardei pe care le vând la poartă. Doar o parte dintre ei ajung cu marfa în magazine.
Reporter: De ce nu încercați să duceți la București sau mai aprope de clienți marfa și stați cu ea la poartă?
Producător: „Asigurarea mașinii care mă costă vreo 20 de milioane”.
Producător: „În piață știți cum e. N-ai voie, nu poți să te duci de negustori. N-ai ce să faci”.
În consecință, mulți aruncă legumele pe care nu reușesc să le vândă. De ce ajung cu greu la clienți, aflăm de la Vlad Gheorghe, președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor de Legume și Fructe.
Vlad Gheorghe, președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor de Legume și Fructe: „Producătorul produce, el nu se duce să facă comercializare, decât de la poarta fermei. Iar consumatorul ar trebui să umble, să se ducă să își caute un producător adecvat și să își facă aprovizionarea. Patru amici într-o mașină, pun bani împreună la benzină și fac vânzare pe măsură producătorului. E mulțumit și producătorul și consumatorul”.
Cea mai bună variantă ar fi asocierea fermierilor, care pot livra astfel cantități mari de legume romanești în magazine și în piețe, unde sunt foarte căutate.
Client: „Nu am mașină, nu pot să ajung la producător”.
Așadar, cei mai mulți caută producătorii în piețe. Doar că acolo prețurile sunt mai mari decât direct de la producător. Diferențele ajung și la 6, 7 lei pe kilogram. Așa că negocierile la tarabe sunt strânse.
Potrivit Ministerului Agriculturii, producția de legume este mai bună decât anul trecut. Datele Institutului Național de Statistică arată că fermierii au recoltat două milioane tone, însă sub cantitatea necesară la nivel național.