Cum ar putea arăta pașaportul de vaccinare. Proiectul va fi anunţat săptămâna viitoare

Dată publicare: 12-03-2021 18:48
Dată actualizare: 12-03-2021 19:29


Uniunea Europeană va prezenta săptămâna viitoare, așa-numitul pașaport de călătorie COVID sau „pașaportul verde".

Documentul va fi disponibil în format digital, pe telefon sau tipărit și ne va asigura călătorii și concedii liniștite, fără testări la frontieră, cozi sau carantină. Este, de fapt, un card care arată că nu avem noul coronavirus. Documentul va fi gratuit și va putea fi descărcat automat.

Cel mai probabil, documentul va fi un cod de bare sau unul QR, ușor de verificat prin scanare și greu de falsificat. Toate țările emitente vor trebui să treacă pe acest pașaport COVID una dintre următoarele trei informații:

► Dovada că ați fost vaccinat cu unul dintre cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană: Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson, deocamdată. Așa obținem anticorpii neutralizanți spike.

► Rezultatul unui test PCR, care atestă că nu aveți COVID.

► Un test antigen care să ateste că ați făcut boala și că aveți anticorpi IGG, care persistă în sânge luni de zile.

Trebuie îndeplinită doar una din cele trei condiții și puteți călători liber. Bolnavii cu afecțiuni speciale, exceptați de la vaccinare nu vor avea nici ei restricții, la fel și copii. Lor li se poate cere test PCR sau antigen. Practic, așa pot arăta că nu au virusul și că, cel mai sigur, nu îl împrăștie.

Interesant este și faptul că dacă o țară folosește vaccin cu o singură doză pentru cetățenii sai, nu poate să le ceară străinilor două doze. Comisia Europeană va prezenta proiectul Parlamentului European, care trebuie să-l voteze.


VIDEO PROTVPLUS.RO