CSAT a aprobat stationarea unor trupe armate canadiene in Romania. Prezenta lor a fost solicitata de Bucuresti

Traian Basescu la CSAT

CSAT a aprobat intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei a unor forte si mijloace din Armata Canadiana "in scopul pregatirii si desfasurarii unor misiuni ale NATO, la solicitarea partii romane, in contextul evolutiei situatiei din regiune".

"CSAT a aprobat intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei a unor forte si mijloace din Armata Canadiana in scopul pregatirii si desfasurarii unor misiuni ale NATO, la solicitarea partii romane, in contextul evolutiei situatiei din regiune", se arata intr-un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, potrivit Mediafax.

De asemenea, potrivit sursei citate, la sedinta de miercuri, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii "a analizat si posibilele evolutii ingrijoratoare pentru Romania, apreciind ca riscurile si amenintarile care deriva din acestea pe termen scurt nu afecteaza securitatea si apararea nationala". Pe timpul sedintei CSAT s-au mai abordat si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala, se mentioneaza in comunicat. Potrivit Legii 291/2007, "infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale se face cu aprobarea Parlamentului".

Articolul 4 al legii prevede, la alineatul (1), ca "intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii de operatii militare, potrivit angajamentelor asumate de Romania prin tratate internationale, se aproba de catre Presedintele Romaniei la propunerea prim-ministrului, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie, in termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz".

Alineatul (2) stabileste ca "in situatia in care activitatile prevazute la alin. (1) nu se executa in baza prevederilor unor tratate internationale la care Romania este parte, Presedintele Romaniei solicita incuviintarea Parlamentului". "Guvernul informeaza presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre situatia fortelor armate straine aflate pe teritoriul Romaniei, semestrial sau ori de cate ori este nevoie", mentioneaza urmatorul alineat.

Citește și
Vladimir Putin
Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea "armistitiului": Situatia se deterioreaza rapid in estul Ucrainei

De asemenea, la articolul 5 se stabileste ca: "(1) Intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul desfasurarii de operatiuni, altele decat cele prevazute la art. 4, se aproba de: a) ministrul apararii nationale, la propunerea sefului Statului Major General, pentru fortele armate apartinand statelor membre NATO si Uniunii Europene, statelor membre ale Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care Romania a incheiat acorduri in domeniu, precum si tranzitul exclusiv al echipamentelor, materialelor si tehnicii militare; b) Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii nationale, pentru alte situatii decat cele prevazute la lit. a). (2) Minstrul apararii nationale informeaza trimestrial Consiliul Suprem de Aparare a Tarii despre aprobarile date".

Citește și...
CRIZA IN UCRAINA. Dmitri Medvedev anticipeaza o
CRIZA IN UCRAINA. Dmitri Medvedev anticipeaza o "criza a gazelor de amploare" din cauza situatiei din estul tarii

2 iulie 2014. Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, anticipeaza "o criza a gazelor de mare amploare in toamna", in contextul crizei din Ucraina, informeaza AFP.

Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea
Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea "armistitiului": Situatia se deterioreaza rapid in estul Ucrainei

1 iulie 2014. Situatia in estul Ucrainei se deterioreaza rapid, a avertizat presedintele rus, Vladimir Putin, in cursul unei reuniuni pe care a avut-o cu consilierii sai, anunta Kremlinul.

Premierul Victor Ponta:
Premierul Victor Ponta: "Cetatenii Romaniei nu se afla in niciun pericol"

Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la sediul MApN in care a tinut sa sublinieze de mai multe ori ca Romania - in contextul situatiei din Ucraina - nu se afla in niciun pericol, "azi".

Recomandări
Hidroelectrica a fost amendată cu 400.000 de lei de ANRE pentru neemiterea facturilor
Hidroelectrica a fost amendată cu 400.000 de lei de ANRE pentru neemiterea facturilor

Compania de stat Hidroelectrica a fost amendată cu 400.000 de lei de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru că nu a emis facturi pentru cei peste 482.000 de clienţi finali din portofoliu, potrivit news.ro.

Zeci de percheziţii la o grupare care distribuia droguri inclusiv elevilor din licee din Capitală
Zeci de percheziţii la o grupare care distribuia droguri inclusiv elevilor din licee din Capitală

Poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT efectuează, luni, 23 de percheziţii la o grupare care vindea canabis, cocaină şi ketamină, inclusiv la licee din Bucureşti.

Președintele Xi Jinping a ajuns la Moscova. ”Rusia şi China construiesc punţi la propriu şi la figurat”
Președintele Xi Jinping a ajuns la Moscova. ”Rusia şi China construiesc punţi la propriu şi la figurat”

Președintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns astăzi la Moscova, într-o vizită oficială de stat la Vladimir Putin, notează BBC, care citează presa de stat din Rusia.