CSAT a aprobat stationarea unor trupe armate canadiene in Romania. Prezenta lor a fost solicitata de Bucuresti

Traian Basescu la CSAT

CSAT a aprobat intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei a unor forte si mijloace din Armata Canadiana "in scopul pregatirii si desfasurarii unor misiuni ale NATO, la solicitarea partii romane, in contextul evolutiei situatiei din regiune".

"CSAT a aprobat intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei a unor forte si mijloace din Armata Canadiana in scopul pregatirii si desfasurarii unor misiuni ale NATO, la solicitarea partii romane, in contextul evolutiei situatiei din regiune", se arata intr-un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, potrivit Mediafax.

De asemenea, potrivit sursei citate, la sedinta de miercuri, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii "a analizat si posibilele evolutii ingrijoratoare pentru Romania, apreciind ca riscurile si amenintarile care deriva din acestea pe termen scurt nu afecteaza securitatea si apararea nationala". Pe timpul sedintei CSAT s-au mai abordat si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala, se mentioneaza in comunicat. Potrivit Legii 291/2007, "infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale se face cu aprobarea Parlamentului".

Articolul 4 al legii prevede, la alineatul (1), ca "intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii de operatii militare, potrivit angajamentelor asumate de Romania prin tratate internationale, se aproba de catre Presedintele Romaniei la propunerea prim-ministrului, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie, in termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz".

Alineatul (2) stabileste ca "in situatia in care activitatile prevazute la alin. (1) nu se executa in baza prevederilor unor tratate internationale la care Romania este parte, Presedintele Romaniei solicita incuviintarea Parlamentului". "Guvernul informeaza presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre situatia fortelor armate straine aflate pe teritoriul Romaniei, semestrial sau ori de cate ori este nevoie", mentioneaza urmatorul alineat.

Citește și
Vladimir Putin
Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea "armistitiului": Situatia se deterioreaza rapid in estul Ucrainei
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

De asemenea, la articolul 5 se stabileste ca: "(1) Intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul desfasurarii de operatiuni, altele decat cele prevazute la art. 4, se aproba de: a) ministrul apararii nationale, la propunerea sefului Statului Major General, pentru fortele armate apartinand statelor membre NATO si Uniunii Europene, statelor membre ale Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care Romania a incheiat acorduri in domeniu, precum si tranzitul exclusiv al echipamentelor, materialelor si tehnicii militare; b) Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii nationale, pentru alte situatii decat cele prevazute la lit. a). (2) Minstrul apararii nationale informeaza trimestrial Consiliul Suprem de Aparare a Tarii despre aprobarile date".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
CRIZA IN UCRAINA. Dmitri Medvedev anticipeaza o
CRIZA IN UCRAINA. Dmitri Medvedev anticipeaza o "criza a gazelor de amploare" din cauza situatiei din estul tarii

2 iulie 2014. Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, anticipeaza "o criza a gazelor de mare amploare in toamna", in contextul crizei din Ucraina, informeaza AFP.

Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea
Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea "armistitiului": Situatia se deterioreaza rapid in estul Ucrainei

1 iulie 2014. Situatia in estul Ucrainei se deterioreaza rapid, a avertizat presedintele rus, Vladimir Putin, in cursul unei reuniuni pe care a avut-o cu consilierii sai, anunta Kremlinul.

Premierul Victor Ponta:
Premierul Victor Ponta: "Cetatenii Romaniei nu se afla in niciun pericol"

Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la sediul MApN in care a tinut sa sublinieze de mai multe ori ca Romania - in contextul situatiei din Ucraina - nu se afla in niciun pericol, "azi".

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.