Criza energetică determină statele din UE să ia măsuri. Sunt vizate rafinăria Lukoil Neftohim și portul Rosenets
Criza energetică de amploare determină statele europene să ia măsuri excepționale.
Parlamentul bulgar, de exemplu, a aprobat în primă lectură un proiect prin care statul poate prelua conducerea companiilor din infrastructura critică, dacă securitatea națională este amenințată. Și în alte țări, cum ar fi Germania sau Franța, sunt inițiative similare prin care statul să preia companii energetice, cu alte cuvinte, proceduri care pot duce la naționalizarea unor companii, în cazuri extreme. România poate interzice exporturile de gaze și energie electrică în situații excepționale.
Cu 146 de voturi pentru, Parlamentul bulgar a adoptat un proiect prin care statul poate numi un manager special pentru companiile energetice strategice, pentru o perioadă de șase luni, însă numai în situații de criză, în care securitatea energetică este amenințată. Sunt vizate rafinăria Lukoil Neftohim și portul Rosenets. Și exporturile de țiței ar putea fi interzise.
Pe scena politică bulgară au apărut tensiuni și s-a vorbit chiar despre naționalizare, deși în lege este specificat că nu se poate înstrăina compania în perioada preluării conducerii.
Germania a anunțat recent naționalizarea compania de utilități Uniper
Pe de altă parte, în contextul crizei energetice, Germania a anunțat recent naționalizarea compania de utilități Uniper. Este principalul importator de gaz din Germania, care a înregistrat pierderi uriașe în prima jumătate a anului, după reducerea livrărilor de gaze din Rusia. A fost aprobat și o majorare de capital de opt miliarde de euro, pe care o va finanța statul german.
Robert Habeck, ministrul de Economie din Germania: „Uniper alimentează aproximativ o treime din Germania cu energie, cu gaz. Se poate vedea de aici că salvarea Uniper și toate dezbaterile care au avut loc pe această temă nu au fost un joc, este chiar esențial pentru securitatea energetică a Germaniei ca acest grup să continue să existe”.
Și în Franța se vorbește despre preluarea în totalitate a EDF, cea mai mare companie de energie din țară.
În legislația românească apar deja câteva măsuri care se pot lua în caz de criză energetică. De exemplu, în anumite condiții excepționale, se pot interzice complet exporturile de gaz. În plus, dacă există probleme cu stocurile, tot gazul se direcționează pentru consumul populației și al instituțiilor importante, și sunt opriți marii consumatori industriali. Măsurile sunt similare și pentru energie electrică, se pot interzice exporturile. Pentru petrol și produse petroliere, sunt asigurate permanent stocuri pentru 90 de zile, pentru situații de criză.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, germania, Bulgaria, companii, nationalizare,
Dată publicare:
23-12-2022 19:26