Criză de lemne pentru foc în România. 50% din gospodării sunt încălzite cu sobe

Ultima actualizare: 01-10-2017 18:28

Sezonul rece vine cu o criză a lemnelor de foc. S-au scumpit foarte mult şi nu se mai găsesc pentru că marii procesatori şi fabricile de mobilă plătesc oricât şi cumpără tot ce e pe piaţă, iar oamenii de rând nu fac faţă acestei concurențe.

Aproape jumătate din gospodăriile din România sunt încălzite cu sobe cu lemne, iar preţurile pot ajunge peste iarnă la 3.000 de lei, pentru o singură familie.

Oamenii se îngrămădesc disperaţi când se deschid porţile unei firme de cherestea din Întorsura Buzăului, localitate considerată polul frigului din România.

Oamenii spun că lemnele de foc au dispărut de pe piaţă pentru că ocoalele silvice nu mai au interesul să le vândă către populaţie. Preferă să le dea marilor procesatori care au nevoie de cantităţi uriaşe şi oferă bani mai mulţi.

Ștefan Platon, viceprimarul orașului Întorsura Buzăului: "Şi ultimul băț îl ia şi îl transformă. Îl face biomasă, rumeguş, pal. Oferă un preţ foarte mare şi cetăţeanul nu are posibilitatea să achiziţioneze la preţul la care achiziţionează ei."

Un metru cub de lemne costă peste 250 de lei, iar încălzirea unei case de 3 camere ajunge iarna la 3000 de lei. Primăriile care au păduri în proprietate nu reuşesc să acopere decât jumătate din cererea localnicilor.

În aceste condiţii, singura speranţă rămâne statul. Însă ROMSILVA nu poate oferi anual decât 3 cel mult 4 milioane de metri cub anual. Însă cererea este însă aproape dublă: 7 milioane de metri cubi. Ministrul Pădurilor susţine că oamenii vor găsi lemne pe piaţă.

Doina Până, ministrul Apelor şi Pădurilor: "E o criză a lemnului de foc şi de asta am încercat să venim cu nişte soluţii. Tot ce înseamnă pădure a statului administrată de ROMSILVA, să nu se mai liciteze pe picior, ce înseamnă asta, firma intra la licitaţie şi odată adjudecat respectivul lemn e treaba ei ce face, inclusiv cu lemnul de foc, şi atunci aceste produse, ce e lemn de foc să meargă spre populație, iar lemnul fasonat, respectiv buşteanul, să fie licitat în continuare."

În România, din 8 milioane de gospodarii, aproape jumătate se încălzesc iarna cu sobe cu lemne.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO