Criză de barmani în România. Ce trebuie să știe un barman sau un barista de succes
În acest moment, România are nevoie de aproximativ 35.000 de barmani care să acopere necesarul din industria ospitalității.
Cei mai talentați ajung să facă adevărate spectacole și investesc în pregătirea lor mii de euro. De aceea, sunt și tentați să plece să lucreze în alte țări, unde sunt bine plățiți.
Iar hotelurile și restaurantele de la noi caută în permanență oamenii calificați care să-i convingă pe clienți să revină.
Dacă nu sunt respectate cantitățile, băutura nu va avea același gust - le explică Andra cu multă răbdare cursanților.
Cursant: „Ar trebui să pun cu 5 ml mai mult fresh de lămâie decât sirop de zahăr.”
După ce stăpânesc tehnicile de preparare ale cocktail-urilor, mulți trec la următorul nivel și îmbină spectacolul cu mixatul băuturilor. Cei talentați participă și la tabere de profil, unde învață secretele meseriei.
Unul dintre profesori este Valentin Luca, fost concurent Românii au Talent și campion mondial la jonglerii în bar.
Valentin Luca, flair bartending trainer: „Îmbină genul de vacanță cu pregătire și în cinci zile pleacă cu niște rutine bine dezvoltate. Învață să prepare băuturi într-un stil spectaculos. E vorba de pasiune, perseverență și multă îndemânare, dar pe care ți-o perfecționezi în timp, mai e nevoie de ambiție.”
Marius Gogoașă, trainer: „Tinerii vor să învețe să arunce sticle în aer, să aibă succes în competiții sau vor să învețe la barista părțile de latte.”
Așa se face că și preparatul cafelei a devenit o artă, iar cei care o stăpânesc sunt numiți "barista".
Pentru astfel de rezultate, specialistul trebuie să știe cum se prepară cafeaua, cum se face crema de lapte, dar și cum să o modeleze în ceașcă. La o școală, elevii plătesc până la 600 de euro pentru cursuri.
Doi tineri au renunțat la meseriile lor ca să deschidă în București mai multe cafenele. Dar, înainte, au trecut pe la cursuri.
Roxana Burduja: „Cred că e decisiv și în funcție de asta se stabilește venitul tău. Nici nu ne imaginam că un espresso are o anumită cantitate de cafea în dozaj sau că se prepară la o anumită temperatură.”
Sebastian Farcaș, barista: „Implică foarte multă interacțiune cu oamenii să dai mai departe ce ai dobândit și să îi faci să aprecieze ceea ce le servești. Învățăm cum să analizăm gustul cafelei și ce căutăm în cafea dacă e bună, dacă are defecte, dacă e proaspătă.”
Adi Voican, ANAT: „Patronii de hoteluri din România spun că ne este greu să dăm salarii de 500 sau până la 1.000 euro celor necalificați. Ar fi extraordinar să fie în unitățile noastre barmani specializați să facă și show, să pregăteasca cocktailuri, să știe ingrediente internaționale, că avem și turiști străini.”
Iar principiul de bază din industria ospitalității sună cam așa: "Întâmpină, zâmbește, mulțumește!"
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!