Cristian Poteras, fostul primar al sectorului 6, a fost condamnat la OPT ani de inchisoare. Decizia este definitiva

×
Codul embed a fost copiat

Fostul primar al sectorului 6, a primit vineri o condamnare la inchisoare-record: 8 ani dupa gratii, pentru ca a retrocedat ilegal 120.000 de hectare de teren, din Capitala.

Paguba pe care Cristian Poteras trebuie sa o achite, alaturi de alti functionari ai primariei. Gasiti si ei vinovati, este de 60 de milioane de euro. Curios este ca, initial, acelasi Poteras fusese achitat. Fostul primar s-a predat, vineri seara, si a fost incarcerat la Penitenciarul Rahova.

Cristian Poteras a fost gasit vinovat pentru sase abuzuri comise de tot atatea ori atunci cand a acceptat sa elibereze titluri de proprietate pentru niste terenuri situate in sectorul 6. Vestea condamnarii pare sa il fi socat pe fostul edil cata vreme judecatoria sectorului 6 il gasise initial nevinovat.

Cristian Poteras, primarul sectorului 6: "Este o surpriza si pentru mine, eu nu am fost anuntat, ma astept in acelasi timp si sa ma trimita in judecata si sa dea NUP. Daca ar fi fost retrocedate ilegal, as fi fost la puscarie pana acum."

Si exact asta au facut astazi magistratii Curtii de Apel Bucuresti care au rasturnat radical situatia in acest caz de coruptie. Alaturi de Poteras vor ajunge dupa gratii si sase functionari.

Citește și
Elena Udrea si Cristian Poteras
Demisii la varful PDL Bucuresti, dupa esecul alegerilor locale: ELENA UDREA si Cristian Poteras
Oana Pellea a ascultat „Macarena”, melodia Erikăi Isac: „Am rezistat 30 de secunde și m-am lămurit”. Ce spune despre mesajul piesei

Cristian Poteras si fostii sai subalterni din primarie vor trebui sa plateasca din buzunarele lor prejudiciul de aproape 60 de milioane de euro. In plus, instanta a anulat toate cele sase titluri de proprietate emis abuziv. In plus, toate tranzactiile facute cu aceste terenuri vor fi anulate.

Cristian Poteras are aproape 50 de ani. Inainte sa se apuce de politica a practicat lupte libere, apoi a fost arbitru international. Din 2004 pana in 2012 a fost primar al sectorului 6, fiind ales pe listele PD-L.

In acelasi dosar, au fost condamnati si alti functionari ai Primariei Sectorului 6, si anume, Gheorghe Floricica - 5 ani, Dumitru Vultur - 5 ani, Moise Daniel - 3 ani si 6 luni, Petre Boncea - 5 ani, toate pedepsele fiind cu executare. Totodata, functionarii publici Cristina Popescu si Dorina Pitfor au primit cate 3 ani cu suspendare.

Pe de alta parte, judecatorii au respins ca nefondate actiunile formulate de partile civile Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie - ICECHIM Bucuresti, Academia Romana - Institutul de Biologie si Clubul Sportiv Rapid. In plus, instanta a dispus desfiintarea titlurilor de proprietate emise abuziv (inclusiv procesele-verbale de punere in posesie aferente) si a actelor de instrainare subsecvente, o parte din documente fiind autentificate de notarul public Manuela Mitrea.

Judecatorii au mai dispus confiscarea sumei de 19.900.000 euro de la Marian Jean Capatina (pretul obtinut din vanzarea terenului de 16.831,03 mp din Bucuresti, sector 6, str. Valea Oltului 195-197 si a terenului de 3.053,68 mp din Bucuresti, sector 6, str. Valea Oltului nr.141A) si suma de 810.000 euro de la Nicolae Ion Berendea (pretul obtinut din vanzarea terenului de 1.054,70 mp din Bucuresti, sector 6, str. Lt. Av. Gheorghe Caranda nr.42).

Instanta a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit pana la concurenta sumei de 58.230.034 euro (205.306.570 lei) asupra bunurilor mobile si imobile apartinand lui Cristian Poteras si celorlalti condamnati, precum si punerea sechestrului, in vederea confiscarii speciale, asupra tuturor bunurilor mobile si imobile apartinand lui Marian Jean Capatina si Nicolae Berendea.

Curtea de Apel Bucuresti a admis apelul declarat de DNA, dupa ce fostul primar Cristian Poteras si ceilalti inculpati au fost achitati in aprilie 2014 de Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti. Decizia este definitiva.

Pe 2 martie 2011, primarul de atunci al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteras, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (6 acte materiale).

Alaturi de Cristian Poteras au mai fost trimisi in judecata: secretarul Primariei Sectorului 6, Gheorghe Floricica, secretar al subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti; directorul executiv adjunct al Directiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primariei Sectorului 6 in perioada 2005-2008; Dumitru Vultur, si el membru al subcomisiei locale de fond funciar; seful Biroului evidenta activitatilor agrare din cadrul Primariei Sectorului 6 in perioada 2005-2006, Moise Daniel, membru al subcomisiei locale de fond funciar.

DNA i-a mai trimis in judecata: pe referentul Serviciului Cadastru, Date Urbane si Fond Funciar, specialitatea masuratori topografice, Petre Boncea, membru al subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti; pe seful Serviciu Cadastru Date Urbane si Fond Funciar in perioada 2005-2006, Cristina Popescu si pe consilierul Serviciului Cadastru Date Urbane si Fond Funciar Dorina Pitfor.

Procurorii sustineau ca Poteras, alaturi de functionarii publici Gheorghe Floricica, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu si Dorina Piftor, in calitate de membri ai subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, au eliberat, cu incalcarea dispozitiilor legale, sase titluri de proprietate pentru suprafata totala de 119.647,64 mp teren intravilan situat in municipiul Bucuresti, cu o valoare de piata, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

"Prin actele abuzive ale inculpatilor s-a realizat simularea reconstituirii dreptului de proprietate in avantajul unui grup de persoane (una dintre acestea fiind varul sotiei inculpatului Constantin Poteras) si, corelativ, a fost cauzata o paguba in valoare totala de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucuresti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie ICECHIM si Academiei Romane - Institutul de Biologie, terenurile in cauza apartinand, in mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucuresti si persoanelor juridice anterior mentionate", informa DNA.

Anchetatorii sustineau ca mai multe persoane au cedat drepturile litigioase catre acelasi grup de interese in schimbul sumelor totale de 417.900 euro si 40.000 lei, pentru ca, in urma "reconstituirii dreptului de proprietate", iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obtinute (situate pe bd. Timisoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei) sa fie valorificate cu profituri uriase: pentru suprafata de 68.428 mp vanduta a fost incasata suma de 33.654.918,67 euro, pretul total al tranzactiilor fiind de 82.324.529,67 euro.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Citește și...
Razboiul politic din cauza zapezii a inceput.
Razboiul politic din cauza zapezii a inceput. "Cinismul lui Sorin Oprescu este de Cod Rosu. Ii cerem demisia"

Liderul PDL, Cristian Poteras, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca ii solicita demisia primarului Capitalei, Sorin Oprescu, pentru modul in care a fost gestionata actiunea de deszapezire in Bucuresti.

Demisii la varful PDL Bucuresti, dupa esecul alegerilor locale: ELENA UDREA si Cristian Poteras
Demisii la varful PDL Bucuresti, dupa esecul alegerilor locale: ELENA UDREA si Cristian Poteras

Elena Udrea a declarat ca a decis inca de duminica seara sa demisioneze din functia de presedinte al PDL Bucuresti. De asemenea, surse politice au declarat pentru stirileprotv.ro ca si liderul PDL sector 6, Cristian Poteras, va demisiona.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteras, a fost trimis in judecata de DNA
Primarul sectorului 6, Cristian Poteras, a fost trimis in judecata de DNA

Cristian Poteras, primarul sectorului 6 Bucuresti si presedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6, a fost trimis in judecata de procuorii DNA pentru abuz in serviciu.

Recomandări
Cele două avantaje pe care le are Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. De ce Alianța ar prefera candidatura românului
Cele două avantaje pe care le are Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. De ce Alianța ar prefera candidatura românului

Președintele Klaus Iohannis va sta, luni, față în față, la Paris, cu liderii europeni, la scurt timp după ce s-a aflat că România le-a transmis aliaților că îl va propune la șefia NATO.

NATO dă undă verde Kievului să atace „ținte militare rusești din afara Ucrainei”
NATO dă undă verde Kievului să atace „ținte militare rusești din afara Ucrainei”

Ucraina are dreptul de a lovi „ţinte militare ruseşti din afara Ucrainei", în conformitate cu dreptul internaţional, a declarat secretarul general al NATO, o declaraţie pe care o face pentru prima dată de la începutul războiului.

Noi informații despre incendiul din Valencia. Ce a generat propagarea rapidă a focului.
Noi informații despre incendiul din Valencia. Ce a generat propagarea rapidă a focului. "A acționat ca o pernă de aer"

Au fost ore de infern în Valencia, unde un incendiu năprasnic a mistuit două blocuri de apartamente în mai puțin de o oră.