Crește numărul țărilor care cer cetățenilor lor să părăsească Ucraina ”cât mai este posibil”
Tot mai multe țări le cer cetățenilor lor să părăsească Ucraina imediat, considerând că riscul unui război cu Rusia este iminent. Astfel, Germania, Belgia, Australia și Noua Zeelandă le-au solicitat sâmbătă să plece din Ucraina ”cât mai este posibil”.
Solicitările adresate sâmbătă de aceste state vin după cele similare efectate deja de SUA, Marea Britanie, Danemarca, Țările de Jos, Letonia, Estonia, Japonia și Coreea de Sud.
Cetăţenii germani a căror prezenţă nu este "imperativă" trebuie "în scurt timp" să părăsească Ucraina, unde "un conflict militar nu poate fi exclus", a recomandat sâmbătă Ministerul de Externe de la Berlin.
"Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au crescut şi mai mult în ultimele zile din cauza prezenţei şi mişcărilor masive ale unităţilor militare ruse în apropierea graniţelor ucrainene", notează ministerul german pe website-ul său, avertizând în "recomandările" sale către călători că "un conflict militar nu poate fi exclus".
"Dacă vă aflaţi în prezent în Ucraina, asiguraţi-vă că prezenţa dumneavoastră este imperativă. Dacă nu, părăsiţi ţara în scurt timp", a declarat ministerul.
Belgia: ”O evacuare din Ucraina nu poate fi garantată”
Și ministerul belgian de Externe a anunţat, sâmbătă, că îşi sfătuieşte cetăţenii să părăsească Ucraina şi le recomandă să nu călătorească în această ţară, potrivit News.
"Se recomandă insistent cetăţenilor care se află în prezent în Ucraina, şi a căror prezenţă nu este absolut necesară, să părăsească ţara”, precizează ministerul pe site-ul său. "Orice călătorie pe teritoriul ucrainean este puternic descurajată”, adaugă sursa citată.
Ministerul recomandă cetăţenilor săi care nu pot părăsi ţara să se înregistreze pe site-ul Travelers Online, către care furnizează linkul, pentru a beneficia de consiliere.
"Dacă situaţia se înrăutăţeşte, o evacuare din Ucraina nu poate fi garantată. Prin urmare, este indicat să părăseşti ţara atâta timp cât mai este posibil”, avertizează guvernul belgian.
"Situaţia este extrem de imprevizibilă. În cazul unei deteriorări bruşte, mijloacele de comunicaţie din Ucraina, cum ar fi traficul de internet şi telefonie, pot fi serios perturbate. Acest lucru ar putea avea consecinţe grave pentru funcţionarea aeroporturilor şi ar putea împiedica călătoriile aeriene către, dinspre şi în interiorul Ucrainei", anunţă Ministerul de Externe.
Noua Zeelandă: Capacitatea de a oferi asistență este foarte limitată
Guvernele Australiei şi Noii Zeelande şi-au avertizat, la rândul lor, cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească ţara imediat, în timp ce temerile asupra unei invazii ruse cresc.
Pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi Ucraina, ambele ţări şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Ucraina cât timp încă sunt disponibile zboruri comerciale.
Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că situaţia în Ucraina este "foarte serioasă".
"Va fi o situaţie foarte volatilă dacă acolo are loc un conflict. Noi sperăm şi ne rugăm să nu aibă loc", a spus Morrison sâmbătă într-o conferinţă de presă.
"De ceva vreme avem un mesaj clar că australienii din Ucraina ar trebui să caute să iasă din ţară", a adăugat el.
Noua Zeelandă nu are reprezentanţă diplomatică în Ucraina, a declarat ministrul de externe, Nanaia Mahuta, într-un comunicat.
Capacitatea de a oferi asistenţă consulară cetăţenilor în Ucraina este prin urmare "foarte limitată", a notat ea.
"Situaţia de securitate din Ucraina s-ar putea schimba în scurt timp şi neozeelandezii nu ar trebui să se bazeze pe sprijin pentru evacuare în aceste circumstanţe", a adăugat ea.
"Continuarea masării fără precedent a forţelor militare ruse la graniţa cu Ucraina este profund îngrijorătoare", a declarat Mahuta, adăugând că "Noua Zeelandă cere încă o dată Rusiei să ia măsuri imediate pentru a reduce tensiunile şi riscul unei greşeli grave de calcul".
Măsurile urmează după ce Marea Britanie, Ţările de Jos şi SUA şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Ucraina cât mai repede posibil.
Putin va vorbi la telefon cu Biden și Macron
Rusia a continuat să nege că intenţionează să invadeze Ucraina, în ciuda consolidării sale militare continue la graniţa cu Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să vorbească la telefon sâmbătă cu omologii săi american şi francez, în timp ce Washingtonul consideră că Rusia ar putea invada Ucraina "în orice moment", în ciuda faptului că Moscova respinge acest lucru.
Multe ţări occidentale au recomandat cetăţenilor lor să părăsească Ucraina. Rusia a anunţat la rândul său că îşi reduce personalul diplomatic acolo, argumentând cu posibile "provocări" occidentale sau din partea Kievului.
Ambasada SUA în Ucraina a ordonat retragerea personalului său neesenţial.