Liderul rebelilor pro-ruși din Donețk: Ucraina poate ataca în orice moment

×
Codul embed a fost copiat

O invazie a rușilor în Ucraina ar putea avea loc în acest weekend sau la începutul săptămânii viitoare. Este mesajul transmis, vineri, de Statele Unite, chiar în timp ce preşedintele Biden discuta cu liderii unor țări membre NATO, între care şi România.

Joe Biden are programată sâmbătă o discuţie telefonică cu omologul rus, la fel şi preşedintele Macron. Încearcă să-l convingă pe Putin să renunţe în ultimul ceas la ofensivă.

Moscova a catalogat ultimele anunțuri ale Vestului drept "dezinformări" și a precizat, din nou, că nu are de gând să invadeze Ucraina.

În cursul nopţii a crescut însă pe rețelele sociale numărul mesajelor neconfirmate care vorbeau despre schimburi de focuri între armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi, dar şi despre mişcări de trupe ruseşti.

Potrivit Associated Press, Statele Unite ar urma să evacueze, sâmbătă, tot personalul ambasadei din Kiev, pe fondul unei iminente invazii ruseşti.

Citește și
OSCE
SUA evacuează cetățenii americani din Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE din Ucraina
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Mesajul Casei Albe a pus lumea întreagă pe jar: pericolul unei invazii ruse în Ucraina este "acut" şi ar putea avea loc "oricând". Misiunea de a transmite presei noua stare de fapt i-a revenit consilierului pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe: „Continuă să apară semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv trupe noi care sosesc la granița Ucrainei. Suntem în perioada în care o invazie poate începe oricând. Ar putea începe în timpul Olimpiadei, în ciuda speculațiilor cum că ar putea avea loc doar după Olimpiadă”.

Potrivit postului public american PBS, care citează surse oficiale americane, Statele Unite cred că Putin a decis să invadeze Ucraina și a dat deja ordinul către comandanții militari. Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Biden a respins, însă, informatia.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe: „Punctul nostru de vedere e că nu credem că a luat vreo decizie finală sau nu știm că a luat o decizie finală și nu am transmis asta nimănui”.

În acest context tensionat, președintele american Joe Biden a avut vineri seară o discuție urgentă cu președinții României și Poloniei, cu alți lideri din state NATO și cu oficiali ai Uniunii Europene. Întâlnirea virtuală s-a axat pe situația din Ucraina și pe măsurile pe care le-ar putea lua aliații pentru a-l convinge pe Putin să renunțe la o eventuală invazie. Una dintre primele măsuri: 3.000 de militari americani au fost detașați în Polonia și se vor alătura celor 1.700 care sunt deja acolo.

Cetățenii americani, somați să plece din Ucraina

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe: „Orice se va întâmpla mai departe, Vestul este mai unit decât a fost în ultimii ani. Alianța Nord-Atlantică a fost întărită. Este mai unită, are un scop, e mai dinamică decât oricând în ultimii ani”.

Puțin mai târziu, consilierul lui Biden le-a cerut americanilor din Ucraina să părăsească țara urgent.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe: „Toți americanii din Ucraina ar trebui să plece cât mai repede, în următoarele 24 sau 48 de ore. Riscul e acum suficient de ridicat și amenințarea este suficient de acută, iar asta e ceea ce impune prudența”.

Pe lângă Statele Unite, și Letonia, Danemarca, Israelul, Norvegia, Japonia și Coreea de Sud le-au cerut în mod oficial propriilor cetățeni să plece din Ucraina cât mai repede, ca să nu rămână blocați în mijlocul conflictului în cazul unei invazii rusești. Atacul terestru ar fi actul al doilea, potrivit americanilor.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe: „Dacă va avea loc un atac al Rusiei în Ucraina, probabil va începe cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete, care vor ucide cu siguranță civili, fără să țină cont de naționalitate. Ar urma o invazie terestră cu implicarea unei forțe de neoprit”.

Oficialii americani, convinși că Rusia va căuta un pretext pentru a invada Ucraina

Oficialii americani sunt convinși că Rusia va căuta un pretext pentru a invada Ucraina, o operațiune pusă la cale de militari ruși, pentru care vor arunca însă vina pe armata ucraineană. În cursul nopții, pe rețelele sociale au apărut informații din surse incerte potrivit cărora trupele ucrainene ar fi deschis focul asupra unor zone rezidențiale din Donețk, aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși. Iar liderii acestora susțin că o agresiune armată ar putea veni doar dinspre Kiev.

Denis Pushilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk: „Nu exclud ideea că Ucraina poate ataca în orice moment. Au totul gata. Concentrarea de forțe și echipamente le permite să facă asta în orice moment”.

Cât despre oficialii de la Moscova, Ministerul rus de Externe a catalogat drept dezinformare declarațiile Vestului despre iminența unei invazii. Ministrul rus al Apărării i-a transmis omologului britanic că nu înțelege pe deplin din ce cauză escaladează tensiunile între Est și Vest, iar președintele Putin spune că discuțiile pentru dezamorsarea situației își urmează cursul.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În ceea privește negocierile cu partenerii noștri americani și europeni, acestea continuă în public și în spatele ușilor închise. Pregătim un răspuns pentru NATO și pentru Washington”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Şefii de stat major din SUA şi Rusia au purtat o discuție. Ce au convenit generalii Mark Milley şi Valeri Gherasimov
Şefii de stat major din SUA şi Rusia au purtat o discuție. Ce au convenit generalii Mark Milley şi Valeri Gherasimov

Pentagonul a informat că şefii de stat major ai Statelor Unite ale Americii şi Rusiei au vorbit vineri la telefon, în contextul în care Washingtonul se teme că Rusia va invada Ucraina în zilele următoare, informează AFP, citată de Agerpres.

SUA evacuează cetățenii americani din Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE din Ucraina
SUA evacuează cetățenii americani din Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE din Ucraina

Statele Unite vor evacua tot personalul american din Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina (SMM), conform unui document intern al Departamentului de Stat al SUA, văzut de Kiev Post vineri, 11 februarie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.