Crăciun cu inundații și drumuri întroienite. Vin ninsori abundente în Moldova și la munte

Ultima actualizare: 26-12-2021 21:00

Zeci de familii care trăiesc în trei comune din Alba au stat toată noaptea cu frică după ce au primit mesaje Ro-Alert pentru un cod roșu de inundații. Dou poduri și un drum au fost rupte de apă.

Cel mai rău a fost la Sohodol. Autoritățile au intervenit cu utilaje toată noaptea ca să facă loc apei învolburate.

La Abrud, în jur de 30 de familii dintr-un cartier al orașului au fost izolate, după ce un pod provizoriu făcut din tuburi de beton, amenajat după inundațiile din vară, a fost iarăși distrus de apă.

Sergiu Simina, viceprimar Abrud: ”Din cauza lemnelor ce au venit pe albie și apa mare ieșită din matcă s-a blocat aici un pod, ne-a rupt drumul. Am intervenit și azi-noapte, fiind debitul mare de apă nu am putut rezolva aseară, că voiam să rezolvăm aseară, să nu fie niciun om blocat”.

Și în Bistrița- Năsăud oamenii s-au trezit înconjurați de ape. Acest bărbat și-a mutat în miez de noapte turma de oi de teamă că animalele s-ar putea îneca în apa care tot creștea.

Vasile Moldovan: "A mai fost așa în primăvara, dar nu ca acum. Jumătate de clăi de fân sunt în apă, apa o fost peste tot".

Pompierii au fost chemați de urgență și în localitatea Ioaniş din Bihor. Un bărbat angajat la stația de epurare a apei a fost surprins de creșterea bruscă a apelor și a avut nevoie să fie evacuat.

Ca să ajungă la el, pompierii au fost nevoiți să traverseze un teren arabil transformat într-o mlaștină periculoasă.

Și ninsorile au creat probleme. În Pasul Tihuța, unii șoferi au fost nevoiți să tragă pe dreapta și să aștepte utilajele de deszăpezire.

Ploile și ninsoarea durează până marți

Drumar: ”O nins întruna. O plouat, s-o făcut polei, trebuie să dăm nonstop. Ăsta e timpul, nu avem ce face, natura. A fost viscol și a trebuit să vină cu buldo să descopere o bandă că nu am mai biruit".

Șofer: Ninge tare și e cam greu, trebuie să ai cauciucuri, tot.
Reporter: Și experiență?
Șofer: Da, dacă nu ai, cam greu.
Reporter: Cu ce viteză circulați?
Șofer: Cu maxim 30 la oră”.

Șofer: ”E periculos că s-au format șanțuri... asta...șleauri? Da, și te cam învârte puțin".

La Toplița, în Harghita, un șofer s-a trezit în curtea unui localnic după ce a derapat pe drumul acoperit cu zăpadă.

Și nu scăpăm de vremea rea până marți. La munte și în Moldova ninsorile vor lăsa un strat bogat de zăpadă, în timp ce în celelalte regiuni va ploua și se va forma polei.

În acest timp, la Constanța, vremea neobișnuit de caldă i-a încurajat pe oameni să iasă la plimbare pe faleză sau chiar la alergat.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO