Covid-19 răpune tot mai mulți tineri perfect sănătoși. ”Se poate întâmpla oricând, oricui, în orice circumstanțe”
Dinspre spitale, nu vin vești bune. În acest moment, sunt 1.364 de pacienți în secțiile de terapie intensivă, cei mai mulți de la începutul pandemiei.
Extrem de grav este că, potrivit medicilor, tot mai mulți dintre pacienții în stare gravă sunt tineri. Specialiștii vorbesc inclusiv de persoane care nu au alte afecțiuni, dar duc totuși o luptă la limita supraviețuirii cu infecția Covid.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
7 persoane care nu împliniseră 50 de ani au murit doar în ultimele 24 de ore.
”- Tușește dacă poți! Hai să bem apă.
- Nu acum...
- Vrei apă sau mai stai puțin?
- Mai stăm.
- Mai stai, ok”.
Acest bărbat în vârstă de 35 de ani luptă cu ultimele puteri pentru a învinge infecția cumplită care îi atacă organismul. Este internat în secția ATI a spitalului din Pitești de 5 zile.
”Media de vârstă a pacienților este scăzută”
Dr. Mircea Lilea, medic ATI Spitalul Județean de Urgență Pitești: ”Afectare pulmonară la fel, destul de mare, 55-60%. Prognosticul rămâne rezervat, nu prea se mai respectă vârstele, comorbiditățile asociate. Se poate întâmpla oricând, oricui, în orice circumstanțe".
”- Nouă zile, numai în pat aici. Aici mănânc, aici fac tot ce trebuie.
- Nu puteți să respirați fără mască?
- Nu, mor!”.
Aproape că nu mai este secție de terapie intensivă în care să nu fie internați tineri cu plămânii grav afectați de SARS-COV-2.
La Marius Nasta, medicii își dau toată silința să salveze o mamă de 29 de ani.
Dr. Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: ”Media de vârstă a pacienților este scăzută. Observăm la pacienții care se internează o evoluție rapidă a simptomatologiei din momentul diagnosticului, o evoluție care nu poate să fie pusă decât pe nivelul crescut de agresivitate pe care îl are această tulpină”.
”- Punem așa ca să te încălzești.
- Tubul acela pentru ce este?
- Pentru încălzit.
- Îi este frig?
- Da, e răcoare puțin. Are momente. Când e frig, îi mai încălzim puțin”.
Paula Dragomir, medic specialist: ”Nici când sunt internați anumiți pacienți nu cred că au virusul în continuare, să stea să se protejeze, unii nu înțeleg că nu trebuie să își viziteze rudele mai în vârstă, se adună la mese cu prietenii și așa se transmite tot mai departe”.
Familie din Prahova distrusă de Covid-19
În același timp, virusul a distrus o familie din Prahova. Doi soți au murit la interval de 12 de ore, iar fiica lor este internată în stare gravă. Toți fuseseră injectați cu un ser anticovid, însă erau deja infectați. Rudele spun că aveau simptome atunci când au primit serul.
Cătălin Dulgheru, fiul: ”Pe data de 3, din ziua vaccinului, mama nu a mai mâncat, iar pe data de 6 au ajuns la spital de urgență, în stare foarte gravă”.
Cele 3 zile în care nu au cerut ajutor specializat le-au agravat starea, spun medicii.
Violeta Tănase, medic primar, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Ploiești: ”Gravitatea bolii trebuie apreciată într-un centru medical, trebuie apreciată cu măsurarea saturației din oxigen, cu măsurarea temperaturii, cu evaluarea leziunilor pulmonare. Evoluția este imprevizibilă”.
Administrarea vaccinului anticovid respectă reguli clare, iar triajul care se face în fiecare centru are tocmai rolul de a stabili dacă o persoană poate sau nu să primească serul în acel moment.
Concret, nu trebuie imunizate cei care au o stare acută febrilă ori care au o boală cronică decompensată - de pildă, insuficiență respiratorie agravată din cauza suferinței cronice.
Totodată, foarte important este și istoricul alergic. Persoanele care știu că au făcut un șoc anafilactic în trecut pot fi imunizate doar sub atenta supraveghere a doctorului.