Costoiu: Tinuta scolara, introdusa cu acordul elevilor; scoala nu trebuie sa se implice in achizitie

uniforme

Ministrul Mihnea Costoiu a declarat luni ca scolile nu trebuie sa aiba nicio legatura cu achizitia uniformelor scolare, care ar urma sa fie responsabilitatea elevilor.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat luni, la dezbaterea pe tema initiativei introducerii uniformelor in scolile din Sectorul 6, organizata de Primaria Sector 6, ca educatia se face incepand de la tinuta, fara a fi vorba doar de tinuta vestimentara.

"Scoala, de multe ori, a devenit locul unei parade in care sunt expuse tinutele extravagante si uneori indecente. Daca nu spunem acest lucru, gresim fata de copii"
, a spus Costoiu. Acesta  a precizat ca, in opinia sa, copiilor ar trebui sa li se explice rolul tinutei scolare, care nu este de uniformizare, iar orice decizie in aceasta privinta sa se ia numai cu acordul lor, dar ei sa constientizeze de ce doresc uniforma sau de ce o resping.

Mihnea Costoiu a mai spus ca, in cazul in care se decide introducerea uniformei scolare, decizia trebuie sa fie luata la nivelul scolii, insa nici ministerul, nici inspectoratul scolar si nici institutia de invatamant nu trebuie sa se ocupe de achizitia tinutelor scolare.
"Ministerul Educatiei Nationale trebuie sa se ocupe de partea pe care o are in responsabilitate, nu de constructii de cladiri si de achizitii. Scoala, ministerul, inspectoratul nu trebuie sa se amestece in achizitia acestor produse", a mai spus ministrul delegat pentru Invatamant Superior.

Inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti, Constantin Taistaru, a precizat ca nu este de acord, ca principiu, cu introducerea elementului "obligatoriu" legat de tinuta, el explicand ca daca dupa 1990 am trecut dintr-un tip de societate in alt tip de societate, ar trebui lasata libertatea de optiune a fiecaruia.

"Asociatiile de parinti, care au responsabilitatea materiala, trebuie sa discearna si, impreuna cu conducerile unitatilor de invatamant, dupa consultarea elevilor, sa ajunga la o concluzie diferentiata de la unitate la unitate. Eu nu sunt adeptul termenului de «uniforma». Pot spune, insa, ca orice scoala trebuie sa aiba brandul propriu, sa aiba propriul prestigiu, pe care si-l promoveaza inclusiv prin tinuta particularizata. Din punctul meu de vedere, ar fi o dovada ca un manager de unitate de invatamant a inteles ce inseamna marketingul si ca prin tinuta poate sa promoveze o serie din valorile unitatii de invatamant. Sustin tinute reprezentative, diferentiate, care sa exprime foarte bine identitatea si particularitatile fiecareia dintre unitatile de invatamant", a declarat Traistaru.

Citește și
uniforme profesori
Premiera la o scoala din Arad: dascalii poarta uniforme pentru a da un exemplu elevilor
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

In cadrul dezbaterii organizate de Primaria Sector 6, s-a discutat si despre pretul uniformelor scolare, care uneori ar costa mult prea mult, iar unii parinti nu si-ar putea permite astfel de costuri. Viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea, a precizat insa ca daca in urma dezbaterilor care vor fi organizate cu parintii, elevii si cadrele didactice se va decide introducerea unifromelor scolare in unitatile de invatamant din sector, se vor putea gasi bani pentru a sustine acele familii care nu ar avea posibilitati financiare pentru achizitionarea uniformei. "Primaria Sectorului 6 plateste in jur de 100.000 de ajutoare sociale de diferite tipuri. Eu cred ca pentru familiile care nu isi permit sa cumpere uniforma vom gasi o solutie sa le ajutam", a spus Petrea.

El a mai spus ca primaria nu va influenta in niciun fel decizia in ceea ce priveste introducerea uniformei obligatorii in scolile din Sectorul 6. "Vom pastra o pozitie neutra si vom interveni strict, precum un arbitru. Dezbaterea de astazi este doar primul pas in procesul prin care se urmareste stabilirea unui punct de vedere cat mai larg impartasit asupra subiectului uniformelor obligatorii", a mai spus viceprimarul.

Directorii unitatilor de invatamant din sector au spus ca sustin uniformele scolare, care exista deja in unele unitati, si au precizat ca acestea trebuie percepute ca simboluri al scolilor, ca elemente de identificare, si nu ca masura de uniformizare. Direcotul Liceului "Marin Preda" a declarat ca a luat decizia introducerii uniformei scolare in urma cu doi ani, fara sa introduca pedepse pentru cei care nu o poarta. El a explicat ca elevii trebuie convinsi ca este bine sa aiba o tinuta scolara, explicandu-le ca aceasta trebuie sa fie o mandrie, asa cum in fotbal este o mandrie sa porti echipamentul unui anumit club.
De altfel, toate cadrele didactice au pus accentul pe ideea de introducere a unei tinute scolare personalizate pentru fiecare scoala, dar si pe faptul ca aceasta trebuie privita ca simbol al unitatii de invatamant.

Viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea, a lansat in dezbatere publica, la sfarsitul lunii martie, un proiect de introducere a uniformelor in scolile din aceasta zona administrativa a Capitalei si a invitat Ministerul Educatiei sa participe la consultarea pe acest subiect.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
TOTI elevii romani ar putea fi obligati sa poarte uniforme. Ce spun adolescentii despre propunere
TOTI elevii romani ar putea fi obligati sa poarte uniforme. Ce spun adolescentii despre propunere

De la gradinita si pana cand termina liceul, toti elevii vor purta uniforme, daca legea propusa de cativa parlamentari ai puterii va fi aprobata. Alesii cred ca in tinute scumpe si moderne copiii uita sa-si mai respecte si dascalii.

Premiera la o scoala din Arad: dascalii poarta uniforme pentru a da un exemplu elevilor
Premiera la o scoala din Arad: dascalii poarta uniforme pentru a da un exemplu elevilor

  La o scoala din Arad unde invata cele mai multe perechi de gemeni din tara, se inregistreaza inca o premiera. De la inceputul anului, aici si profesorii poarta uniforme, la fel ca si elevii.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.