Coşmarul prin care trec cei infectaţi cu Covid-19. Chiar şi creierul e afectat de boală
388 de noi cazuri de Covid 19 au fost raportate pentru ultimele 24 de ore, în timp ce în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor 205 pacienți lupta pentru viața lor.
Medicii fac tot ce pot dar spun că suferința oamenilor este uriașă. Sunt tratați inclusiv tineri, la care insuficiența respiratorie s-a instalat brusc.
Supraviețuitorii petrec aproximativ o lună la terapie intensivă, cu sedare totală. Apoi au nevoie de recuperare încă o lună.
Numărul pacienților internați în secția de terapie intensivă a Institutului Marius Nasta din București a crescut.
Unii sunt conștienți, văd și simt tot ce li se întâmplă, primesc oxigen doar cu ajutorul unei măști. Le este greu din punct de vedere psihologic dar au șanse mari de recuperare. Alții însă...
Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: „Și mai avem cealaltă categorie, sunt pacienți intubați. Musculatura respiratorie nu mai răspunde, acest pacient va ajunge într-un moment în care sedarea trebuie oprită, dacă evoluția este favorabilă. El va ajunge să fie conștient că acea țeavă trebuie scoasă de pe gât și să înceapă să respire singur. Este o traumă pentru fiecare persoană să depășească acel moment. O asistentă poate îngriji maximum doi pacienți, toaleta cavității bucale, sonda de intubație, sonda vezicală, sonda alimentară”
Nici la spitalul de Boli Infecțioase din Cluj Napoca lucrurile nu stau mai bine. Printre pacienți este și un tânăr de 32 de ani din Târgu Mureș. Este deja internat de multă vreme.
Dr. Diana Miclăuș, Spitalul clinic de boli infecțioase Cluj Napoca: „Pacienții noștri stau cam o lună. În ciuda impresiei generale, că lucrurile se ameliorează, la noi nu s-a schimbat deloc. Vă spun cu toată sinceritatea că lucrăm la fel că la începutul, ca la mijlocul pandemiei. Fluxul de pacienți este foarte mare. Pericolul încă nu a trecut, suntem cu toții încă în pericol. E un pacient din Târgu Mureș. Și am aflat de la familia lui că la trei săptămâni după ce a plecat din terapie intensivă încă era internat într-o secție de boli infecțioase. Vă dați seama, pacient de 32 de ani!”
Și secția de Terapie Intensiva a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași este plină. Peste 70% din pacienții infectați cu SARS CoV-2, care ajung la forme severe, au nevoie de cel mai avansat tip de ventilație folosit în lume.
Sunt conectați la aparate, în timp ce stau pe burtă, în ședințe consecutive de câte 16 ore. În aceste condiții, în plămâni apar inflamația extremă și lichidul care presează plămânii.
În poziția culcat pe burtă, pacientul reușește să nu mai aibă plămânii striviți chiar de propria inflamație. Din nefericire, virusul nu afectează doar plămânii, ci și centrul respirației din creier.
Dr. Elena Nedu, spitalul Victor Babeș București: „Efectul virsul asupra plaminului este atât de mare. Se pare că există afectare și la nivel cerebral. Centrul respirației din creier e afectat și cu mai dificilă e respirația. Incercam măsuri suplimentare, problema e serioasă, drama e cu atât mai mare cu cât prognosticul e rezervat din intrarea în terapie intensivă pentru toți. Discutăm despre cele mai grave forme de boală COVID. Un procent mic reușește să fie transferat în secție și vindecat. Noi am avut până acum în jur de 60 de pacienți în terapie și doar 10 -11 au fost externați din terapie în sensul că au supraviețuit.”
Cei mai mulți pacienți stau în medie 25 de zile la terapie intensivă. Ulterior, învață din nou să meargă și să vorbească. Au nevoie, de asemenea, de asistență psihologică.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, pacienti, terapie intensiva,
Dată publicare:
30-06-2020 18:29