Corpul de Control al premierului a sesizat DNA pentru 52 de fapte penale comise in padurile statului. Cine sunt vinovatii

×
Codul embed a fost copiat

Pe site-ul Guvernului au fost publicate doua rapoarte privind verificarile facute de Corpul de Control al primului-ministru in padurile proprietate publica, rapoarte ce au ajuns si la procurorii anti-coruptie

Corpul de control al primului ministru a sesizat DNA in legatura cu savarsirea a 52 de posibile fapte de natura penala in domeniul fondului forestier proprietate publica a statului, fapte savarsite de angajati ai unor directii silvice si ai Romsilva.

"Corpul de control al primului ministru a efectuat actiuni de verificare la directiile silvice din judetele Bistrita-Nasaud, Maramures, Mehedinti, Neamt si Suceava in legatura cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publica a statului aflat in administrarea acestor entitati precum si la Regia Nationala a Padurilor Romsilva, in legatura cu adoptarea de catre acesta, in anul 2009, fara temei legal, a unui regulament. In urma verificarilor efectuate au rezultat indicii privind savarsirea unui numar de 52 posibile fapte de natura penala", se arata in raportul Corpului de control transmis duminica AGERPRES.

Printre neregulile sesizate de Corpul de control se numara infractiuni de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, fals in declaratii, omisiune a sesizarii organelor judiciare, fals intelectual, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si intereselor publice, neglijenta in serviciu.

La Romsilva, corpul de control a constatat mai multe nereguli si incalcari ale dispozitiilor legale, una dintre acestea fiind adoptarea, cu depasirea competentelor legale, de catre Consiliul de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor a unui regulament, in anul 2009, privind vanzarea masei lemnoase care se recolteaza din fondul forestier proprietate publica a statului administrat de catre Romsilva.

Citește și
Defrisari
Cum ar trebui sa opreasca "Radarul padurilor" defrisarile ilegale. Traseul lemnelor va putea fi urmarit prin GPS
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Corpul de control specifica ca Romsilva nu avea la acea data competente sa elaboreze si sa aprobe un astfel de regulament, competenta apartinand Ministerului Agriculturii.

Potrivit acestui regulament, documentatia de preselectie depusa de operatorii economici inainte de data licitatiei nu trebuia sa contina certificatul de bonitate financiara, precum si documente care sa ateste faptul ca operatorul nu inregistra datorii la bugetul general consolidat, aceste documente fiind insa prevazute expres in regulamentul emis de Guvern si care trebuia de fapt sa fie respectat.

"Aplicarea regulamentului Romsilva a facilitat participarea la licitatii a unor operatori economici care nu au facut dovada ca dispun de mijloace materiale si financiare necesare precum si de forta de munca specializata necesara exploatarii masei lemnoase in defavoarea celor care indeplineau conditiile de participare la procedurile de vanzare a masei lemnoase", se arata in document.

Potrivit raportului, in perioada 2009-2012, Directia Silvica Bistrita-Nasaud a beneficiat de suplimentarea volumelor de masa lemnoasa de la alte directii silvice ca urmare a solicitarilor transmise catre Romsilva, printre motivele invocate fiind: resurse limitate de fond forestier, aparitia unor evenimente naturale.

La Directia Silvica Mehedinti comisiile de preselectie si de licitatie au avut in componenta un numar mai mic de membri decat cel prevazut de lege. In urma unei licitatii la care au participat doar doi din cei patru membrii ai comisiei au fost incheiate 10 contracte de vanzare-cumparare a masei lemnoase pe picior in baza carora directia silvica a furnizat o cantitate de 8.928 de metri cubi de masa lemnoasa in valoare totala de 516.947 de lei. Au fost acceptati de asemenea, la licitatie, operatori economici cu documentatie incompleta ori neconforma cu prevederile caietului de sarcini.

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer SRL apare in raportul Corpului de control al premierului

Bucuresti, 10 mai /Agerpres/ - Corpul de control al primului ministru a constatat in cursul verificarilor facute o serie de nereguli la Directia Silvica Maramures in care este implicata si firma austriaca Holzindustrie Schweighofer SRL.

Potrivit raportului Corpului de control cu privire la exploatarea fondului forestier administrat de stat, neregulile constatate la Directia Silvica Maramures sunt in legatura cu derularea unor contracte de vanzare - cumparare pe termen lung a masei lemnoase.

"Potrivit prevederilor legale, Romsilva este abilitata sa incheie contracte pentru asigurarea vanzarii masei lemnoase pe picior cu agentii economici care au dobandit acest drept prin licitatie publica, pentru volume minime de 20.000 metri cubi pe an si pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 10 ani", se arata in raport.

Sursa citata precizeaza ca in legatura cu derularea a doua contracte de acest gen incheiate de Directia Silvica Maramures cu societatile Holzindustrie Schweighofer SRL si Sitel SA au fost constate mai multe nereguli.

"Reprezentantii Directiei Silvice Maramures au incheiat acte aditionale la contractele de vanzare-cumparare pe termen lung a masei lemnoase cu cele doua firme fara ca acestea sa faca dovada mentinerii activitatii in domeniul prelucrarii lemnului, asa cum prevede legea. Reprezentantii directiei nu si-au exprimat acordul/dezacordul scris cu privire la prestatorii propusi de catre societatea Holzindustrie Schweighofer SRL pentru exploatarea masei lemnoase in cadrul contractului de vanzare- cumparare acceptand agentii economici care inregistrau datorii fata de Directia Silvica Maramures", se mai arata in document.

Potrivit documentului, timp de patru ani societatea austriaca a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masa lemnoasa pe picior, fata de volumul total de 200.000 metri cubi pe care trebuia sa-l exploateze conform contractului de vanzare-cumparare, ceea ce a avut drept consecinta diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totala de 2.152.590 lei.

De asemenea, Corpul de control a mai constatat taierea fara drept de catre societatea Ariana 2003 SRL, in cadrul contractului de vanzare/cumparare a masei lemnoase pe termen lung incheiat cu societatea Holzindustrie Schweighofer, a unui volum de 224 de metri cubi masa lemnoasa din proprietatea publica a statului aflata in administrarea Directiei Silvice Maramures.

La Directia Silvica Suceava s-a constat ca agenti economici au fost admisi la licitatie fara a face dovada achitarii garantiei de contractare, achitarea care trebuia facuta inainte de licitatie.

Potrivit raportului Corpului de control, Directia Silvica Suceava a vandut, cu incalcarea legii, prin negociere parti de masa lemnoasa care au facut obiectele unor contracte de vanzare-cumparare reziliate fara a fi supuse unor noi proceduri de licitatie. Au fost trei astfel de cazuri de negociere care s-a realizat cu cate un singur operator economic, iar pretul negociat a fost mult mai mic decat penultimul pret oferit in cadrul licitatiei, ceea ce a condus la prejudicierea patrimoniului Romsilva.

La directia Maramures s-au constatat nereguli in legatura cu derularea unor contracte de vanzare-cumparare pe termen lung a masei lemnoase in sensul ca s-au facut acte aditionale ale unor astfel de contracte cu firme care nu au facut dovada mentinerii activitatii in domeniul prelucrarii lemnului.

Sesizarea vine in contextul protestelor impotriva despaduririlor abuzive, proteste pentru care presedintele Iohannis si-a exprimat sustinerea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Victor Ponta, despre adoptarea Codului Silvic:
Victor Ponta, despre adoptarea Codului Silvic: "Sa nu se mai taie padurile, de tot felul de firme din strainatate"

Premierul Victor Ponta sustine ca, dupa ce va fi adoptat si promulgat Codul Silvic, defrisarile abuzive din Romania vor fi mai usor de combatut.

Cum ar trebui sa opreasca
Cum ar trebui sa opreasca "Radarul padurilor" defrisarile ilegale. Traseul lemnelor va putea fi urmarit prin GPS

Ministerul mediului a dat drumul astazi: "Radarului Padurilor". Sistemul informatic este menit sa impiedice defrisarile ilegale.

Proiectul
Proiectul "Romania, te iubesc" prin care defrisarile ilegale sunt amenintari la siguranta nationala, adoptat tacit

Camera Deputatilor a adoptat tacit, marti, propunerea legislativa care prevede ca defrisarile ilegale de padure pe suprafete mai mari de un hectar vor fi considerate amenintari la adresa sigurantei nationale.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.