Un bărbat din Timişoara, al patrulea caz de coronavius din ţară. Alte 6 persoane vor fi testate

×
Codul embed a fost copiat

Grupul de Comunicare Strategică anunţă al patrulea caz de coronavirus din România, un bărbat de 47 de ani din Timişoara. Potrivit sursei citate, bărbatul a fost în avion cu femeia depistată pozitiv în februarie şi care s-a întors din Italia.

Autorităţile din judeţul Timiş au identificat şase persoane care au intrat în contact cu bărbatul. Acestea urmează să fie testate şi în prezent sunt izolate la domiciliu.

Bărbatul infectat cu coronavirus s-a aflat în acelaşi avion care a venit în 20 februarie din Bergamo (Italia), cu femeia de 38 de ani care a fost confirmată cu acelaşi virus şi care este internată la spital. De altfel, bărbatul a stat chiar pe locul de lângă această femeie, în aeronavă.

"Infectarea s-a produs prin contactul mai lung de 15 minute la o distanţă mai mică de doi metri. O cale de transmitere este cea aeriană, care este mai intensă dacă stai cu cineva de vorbă sau lângă el timp de peste 15 minute la o distanţă de 2 metri”, a declarat medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.

În cursul zilei de marţi, bărbatul a fost transportat la spital cu izoleta, de către un echipaj SMURD. Acesta a aşteptat paramedicii în pragul uşii, fumând o ţigară.

Citește și
coronavirus
OMS: Coronavirusul se răspândeşte mai rapid în afara Chinei decât în interiorul ţării
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

UPDATE- Secretarul de Stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, vine cu detalii despre noul caz de coronavirus din Timișoara

Principalele declarații:

- În urma testelor de supraveghere a ieșit un test pozitiv, al unui cetățean român de 47 de ani care s-a întors din Italia cu aceeași cursă cu pacienta confirmată.

- Până acum a stat în izolare la domiciliu. A fost pus sub izolare în momentul în care a fost confirmată femeia în vârstă de 38 de ani.

- Prima probă a fost negativă, testul făcut în a 12-a zi a ieșit pozitiv.

- A fost preluat cu izoleta la Spitalul Victor Babeș, unde va sta până își revine.

- Toți cei care au intrat în contact cu femeia confirmată din Timișoara au fost testați, rezultat negativ. 

- Bărbatul este asimptomatic. 

- Există suficiente teste de coronavirus în toate cele cinci centre.

- Bărbatul de la Gorj este în stare bună, va fi externat azi din Institutul Matei Balș și va merge să stea acasă la o rudă.

- La Gorj, foarte multă lume forța testarea din motive de panică, deși nu au avut simptome și nici contact cu persoane infectate sau suspecte.

- Celălalte două persoane confirmate cu coronavirus sunt în stare bună. 

Conferința de presă integrală poate fi urmărită aici:

 

UPDATE - Al patrulea caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat

Marți după amiază, s-a confirmat al patrulea caz de infectare cu noul coronavirus în România COVID 19.

Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, din Timișoara, care a fost contact cu femeia depistată pozitiv în data de 28 februarie 2020 și care s-a întors din Italia.

Mai exact, bărbatul a călătorit cu femeia de 38 de ani în același avion, în partea dreaptă a acesteia în data de 20 februarie 2020 cu o cursă care se întorcea din Italia.

Din data de 28 februarie 2020, bărbatul, considerat contact direct, s-a aflat în autoizolare la domiciliu împreună cu familia.

Rezultatele primei probe recoltate la începutul perioadei de autoizolare au fost negative. Rezultatul probei recoltată în ziua de ieri (în cea de-a 12 –a zi de la contactul cu femeia de 38 de ani) a ieșit pozitiv la infecția cu coronavirus COVID 19.

Conform primelor informații din partea DSP Timiș, bărbatul este asimptomatic, afebril. S-a solicitat transportul cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

În curtea în care locuiește bărbatul mai trăiesc alte 2 familii față de care se vor lua măsurile de autoizolare.

Știrea inițială

În acest moment, în România, două persoane sunt infectate cu coronavirus, 42 persoane sunt în carantină, iar 9.431 persoane sunt monitorizate la domiciliu, a anunțat, marți, Grupul de Comunicare Strategică.

În continuare, la nivel național sunt în carantină instituționalizată 42 persoane, iar 9.431 persoane sunt monitorizate la domiciliu.

„Le recomandăm cetățenilor care sunt monitorizați la domiciliu să respecte regulile de izolare, să nu părăsească spațiile stabilite și să păstreze permanent legătura cu autoritățile sanitare din zona în care se află”, a transmis Grupul de Comunciare Strategică.

 

În cursul zilei de ieri, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt a fost înregistrat un dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor pentru o persoană care, aflată în izolare, a părăsit domiciliul.

În țara noastră, până în prezent, 3 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, dintre care o persoană a fost declarată vindecată după ce testele realizate conform procedurilor medicale au fost negative.

Cele două persoane purtătoare ale virusului COVID-19 (coronavirus) sunt internate în unități spitalicești de specialitate din Cluj-Napoca și Timișoara și sunt în stare stabilă.

În cursul zilei de luni, 2 martie, la TelVerde dedicat informării despre noul Coronavirus, s-au primit 1.081 apeluri de la persoane care au sunat să afle detalii despre cum se manifestă și cum poate fi prevenită răspândirea acestei afecțiuni. Totodată, la numărul unic de urgență 112 au fost primite 73 apeluri.

De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică reamintește cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE 0800 800 358. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la o linia dedicată +4021.320.20.20.

„Reiterăm, totodată, faptul că în cursul zilei de ieri s-a luat decizia ca regiunea Emilia-Romagna, din Italia, dar și Coreea de Sud și Iran să fie introduse în lista zonelor pentru care se instituie măsura auto-izolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, față de cetățenii care ajung în România din aceste regiuni”, mai este precizat în comunicat.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Papa Francisc a fost testat pentru coronavirus. Care e rezultatul
Papa Francisc a fost testat pentru coronavirus. Care e rezultatul

Papa Francisc a fost testat pentru coronavirus, după ce și-a anulat o călătorie spirituală de o săptămână din cauza unei răceli.

OMS: Coronavirusul se răspândeşte mai rapid în afara Chinei decât în interiorul ţării
OMS: Coronavirusul se răspândeşte mai rapid în afara Chinei decât în interiorul ţării

Coronavirusul se răspândeşte în prezent mai rapid în afara Chinei decât în interiorul acestei ţări, evoluţie care conduce lumea în teritoriu necunoscut, dar epidemia poate încă să fie ţinută sub control, a anunţat luni OMS, transmite Reuters.

Coronavirusul a ajuns în 68 de țări de pe Glob. Cele mai grave focare, Asia și Europa
Coronavirusul a ajuns în 68 de țări de pe Glob. Cele mai grave focare, Asia și Europa

COVID-19 a ajuns în cel puţin 68 de ţări de pe Glob, iar cele mai grave focare, după Asia, sunt în ţări europene.

Parlamentul European suspendă accesul vizitatorilor timp de trei săptămâni, din cauza coronavirusului
Parlamentul European suspendă accesul vizitatorilor timp de trei săptămâni, din cauza coronavirusului

Parlamentul European va suspenda accesul vizitatorilor timp de trei săptămâni, a anunţat luni preşedintele instituţiei, David Sassoli, măsură preventivă luată pentru a limita propagarea coronavirusului, relatează Reuters şi AFP.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.