Corneliu Vadim Tudor, omul care a marcat epoca sa politica. Povestea unei vieti dedicate nationalismului si scandalului

×
Codul embed a fost copiat

Pitoresc si controversat, catalogat adesea drept nationalist, extremist si xenofob, Corneliu Vadim Tudor a marcat epoca sa politica.

A fost la un pas sa devina presedinte al Romaniei in anul 2000, dar a sfarsit plin de datorii si parasit de aproape toti colaboratorii. Iubit de sute de mii de simpatizanti pentru stilul sau oratoric, cel supranumit "Tribunul", a fost detestat pentru usurinta cu care isi injura adversarii.

"Doctrina noastra este nici de stanga, nici de dreapta, ci roman. Va multumesc!" - spunea el in 1995.

Corneliu Vadim Tudor a trecut pragul Revolutiei din '89 ca jurnalist si scriitor, dar s-a orientat rapid. A imbratisat doctrina nationalista si populista, alaturi de mentorul sau Eugen Barbu, cu care a fondat revista "Romania Mare" si ziarul "Tricolorul". Cu cele doua publicatii pe post de portavoce, Vadim Tudor infiinta, un an mai tarziu, Partidul Romania Mare. Fostul menestrel al sotilor Ceausescu isi face un obicei din a ataca liderii partidelor istorice si, in special, pe Corneliu Coposu. Totul sub pseudonimul "Alcibiade".

In 1992 candideaza pentru prima oara si este ales senator. Cu insigna de ales al neamului la rever, "Tribunul" prinde si mai mult curaj, folosind pamfletul dus uneori la limita calomniei ca arma politica. Ia parte totusi la semnarea de catre toti liderii politici ai vremii a documentului prin care se stabilea drumul pro-european si pro-NATO al Romaniei.

Citește și
Corneliu Vadim Tudor - stiri
Corneliu Vadim Tudor si-a presimtit moartea. Ce a lasat in birou cu doua zile inainte si ULTIMELE cuvinte
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cu trecerea timpului, colegii de partid ii devin, treptat, subalterni, iar Vadim Tudor incepe sa se viseze presedinte al Romaniei. In 1996 isi incearca pentru prima oara norocul.

Obtine aproape 600.000 de voturi, adica sub 5%, dar reclama fraude uriase la urne. Pe fondul esecului guvernarii CDR si a presedintiei lui Emil Constatinescu, Vadim Tudor se trezeste in pragul anului electoral 2000 in postura de alternativa la Ion Iliescu.

"Am un verset in minte: daca Dumnezeu e cu noi, cine poate fi impotriva?" - spunea el atunci.

In turul intai al scrutinului, ii invinge categoric pe Mugur Isarescu sau Theodor Stolojan si joaca finala pentru Cotroceni cu Ion Iliescu. "Vom impusca pe hoti cu mitraliere pe stadioane", era lozinca electorala a politicianului aflat in plina ascensiune.

Cu un discurs dur, taxat de cancelariile occidentale, Vadim Tudor reuseste sa straga peste trei milioane de voturi in turul al doilea, fiind invins totusi de Ion Iliescu. Din nou, liderul PRM a reclamat ca a fost furat la vot. Chiar daca a pierdut prezidentialele, victoria lui Vadim Tudor a fost unica: aproape de unul singur a facut din PRM al doilea partid din Romania, ducand in Parlament peste 100 de deputati si senatori.

Ajuns vicepresedinte al Senatului, Vadim a continuat sa atace politicieni, ziaristi, oameni de cultura si intelectuali care indrazneau sa-l critice. Numai ca mesajul sau radical incepea sa nu mai fie pe placul romanilor. In 2004, candideaza pentru a treia oara la Presedintie, dar ia de trei ori mai putine voturi ca in 2000. Reuseste totusi sa isi duca, din nou, PRM-ul in Parlament.

Un moment definitoriu pentru conduita publica a lui Vadim Tudor s-a petrecut in decembrie 2006, in Parlamentul Romaniei. Traian Basescu, presedinte al tarii la acel moment, a citit declaratia de condamnare a comunismului. A fost momentul in care tribunul a facut circ in Legislativ.

In 2008, PRM-ul rateaza, pentru prima oara in 16 ani, intrarea in Parlament. Vadim incearca prin orice mijloace sa revina in prim plan si ia decizia sa o aduca in PRM pe Oana Zavoranu, careia ii promisese ca o face deputata. Inevitabil, colaborarea lor s-a incheiat cu un imens scandal.

"Mi-e mila! Fata e bolnava. De cand a parasit-o Pepe, ca pe ultima otreapa, prinde muste" - spunea Vadim Tudor.

Devenit un lider de partid mai degraba monden, Tribunul reuseste totusi sa resusciteze PRM-ul. In 2009, se foloseste de intemnitarea lui Gigi Becali si face o alianta cu acesta, pentru a merge brat la brat in Parlamentul European.

Pentru un post de europarlamentar nu a mai contat faptul ca Vadim Tudor si Becali s-au "gratulat" in public ca nimeni altii.

In 2011, a facut un nou spectacol grotesc, in momentul in care a fost evacuat din sediul PRM.

Finalul politic inevitabil al lui Corneliu Vadim Tudor avea sa vina in 2012. Rateaza mai intai accesul in Parlamentul Romaniei, apoi in cel de la Bruxelles. Iar in 2014 spune adio politicii printr-o noua candidatura - a cincea - la Presedintie. Obtine un scor de doar 3,7%, insa pune totul pe seama faptului ca i-au fost furate voturile. Omul partid, care nu a reusit niciodata sa ajunga la putere, a iesit definitiv din lumina reflectoarelor, lasand in urma polemici, controverse, dar prea putine impliniri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Gigi Becali, ultim omagiu pentru Vadim Tudor:
Gigi Becali, ultim omagiu pentru Vadim Tudor: "Cel mai frumos lucru al lui este ca nu era razbunator"

Gigi Becali a venit marti la Biserica Sf Gheorghe Nou din Bucuresti, acolo unde a fost depus trupul lui Corneliu Vadim Tudor.

Corneliu Vadim Tudor si-a presimtit moartea. Ce a lasat in birou cu doua zile inainte si ULTIMELE cuvinte
Corneliu Vadim Tudor si-a presimtit moartea. Ce a lasat in birou cu doua zile inainte si ULTIMELE cuvinte

Corneliu Vadim Tudor a murit luni seara, in urma unui atac de cord, la 65 de ani. Desi parea plin de energie, avea probleme de sanatate pe care nu le-ar fi tratat la momentul potrivit, au declarat medicii.

Ultima poezie publicata pe Facebook de Corneliu Vadim Tudor:
Ultima poezie publicata pe Facebook de Corneliu Vadim Tudor: "Hai, Moarte, sa bem o cafea"

Pe pagina de Facebook a lui Corneliu Vadim Tudor a fost redistribuit un "poem inedit", publicat cu cateva zile in urma, intitulat "Ultima cafea".

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.