Corneliu Vadim Tudor, omul care a marcat epoca sa politica. Povestea unei vieti dedicate nationalismului si scandalului

×
Codul embed a fost copiat

Pitoresc si controversat, catalogat adesea drept nationalist, extremist si xenofob, Corneliu Vadim Tudor a marcat epoca sa politica.

A fost la un pas sa devina presedinte al Romaniei in anul 2000, dar a sfarsit plin de datorii si parasit de aproape toti colaboratorii. Iubit de sute de mii de simpatizanti pentru stilul sau oratoric, cel supranumit "Tribunul", a fost detestat pentru usurinta cu care isi injura adversarii.

"Doctrina noastra este nici de stanga, nici de dreapta, ci roman. Va multumesc!" - spunea el in 1995.

Corneliu Vadim Tudor a trecut pragul Revolutiei din '89 ca jurnalist si scriitor, dar s-a orientat rapid. A imbratisat doctrina nationalista si populista, alaturi de mentorul sau Eugen Barbu, cu care a fondat revista "Romania Mare" si ziarul "Tricolorul". Cu cele doua publicatii pe post de portavoce, Vadim Tudor infiinta, un an mai tarziu, Partidul Romania Mare. Fostul menestrel al sotilor Ceausescu isi face un obicei din a ataca liderii partidelor istorice si, in special, pe Corneliu Coposu. Totul sub pseudonimul "Alcibiade".

In 1992 candideaza pentru prima oara si este ales senator. Cu insigna de ales al neamului la rever, "Tribunul" prinde si mai mult curaj, folosind pamfletul dus uneori la limita calomniei ca arma politica. Ia parte totusi la semnarea de catre toti liderii politici ai vremii a documentului prin care se stabilea drumul pro-european si pro-NATO al Romaniei.

Citește și
Corneliu Vadim Tudor - stiri
Corneliu Vadim Tudor si-a presimtit moartea. Ce a lasat in birou cu doua zile inainte si ULTIMELE cuvinte
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cu trecerea timpului, colegii de partid ii devin, treptat, subalterni, iar Vadim Tudor incepe sa se viseze presedinte al Romaniei. In 1996 isi incearca pentru prima oara norocul.

Obtine aproape 600.000 de voturi, adica sub 5%, dar reclama fraude uriase la urne. Pe fondul esecului guvernarii CDR si a presedintiei lui Emil Constatinescu, Vadim Tudor se trezeste in pragul anului electoral 2000 in postura de alternativa la Ion Iliescu.

"Am un verset in minte: daca Dumnezeu e cu noi, cine poate fi impotriva?" - spunea el atunci.

In turul intai al scrutinului, ii invinge categoric pe Mugur Isarescu sau Theodor Stolojan si joaca finala pentru Cotroceni cu Ion Iliescu. "Vom impusca pe hoti cu mitraliere pe stadioane", era lozinca electorala a politicianului aflat in plina ascensiune.

Cu un discurs dur, taxat de cancelariile occidentale, Vadim Tudor reuseste sa straga peste trei milioane de voturi in turul al doilea, fiind invins totusi de Ion Iliescu. Din nou, liderul PRM a reclamat ca a fost furat la vot. Chiar daca a pierdut prezidentialele, victoria lui Vadim Tudor a fost unica: aproape de unul singur a facut din PRM al doilea partid din Romania, ducand in Parlament peste 100 de deputati si senatori.

Ajuns vicepresedinte al Senatului, Vadim a continuat sa atace politicieni, ziaristi, oameni de cultura si intelectuali care indrazneau sa-l critice. Numai ca mesajul sau radical incepea sa nu mai fie pe placul romanilor. In 2004, candideaza pentru a treia oara la Presedintie, dar ia de trei ori mai putine voturi ca in 2000. Reuseste totusi sa isi duca, din nou, PRM-ul in Parlament.

Un moment definitoriu pentru conduita publica a lui Vadim Tudor s-a petrecut in decembrie 2006, in Parlamentul Romaniei. Traian Basescu, presedinte al tarii la acel moment, a citit declaratia de condamnare a comunismului. A fost momentul in care tribunul a facut circ in Legislativ.

In 2008, PRM-ul rateaza, pentru prima oara in 16 ani, intrarea in Parlament. Vadim incearca prin orice mijloace sa revina in prim plan si ia decizia sa o aduca in PRM pe Oana Zavoranu, careia ii promisese ca o face deputata. Inevitabil, colaborarea lor s-a incheiat cu un imens scandal.

"Mi-e mila! Fata e bolnava. De cand a parasit-o Pepe, ca pe ultima otreapa, prinde muste" - spunea Vadim Tudor.

Devenit un lider de partid mai degraba monden, Tribunul reuseste totusi sa resusciteze PRM-ul. In 2009, se foloseste de intemnitarea lui Gigi Becali si face o alianta cu acesta, pentru a merge brat la brat in Parlamentul European.

Pentru un post de europarlamentar nu a mai contat faptul ca Vadim Tudor si Becali s-au "gratulat" in public ca nimeni altii.

In 2011, a facut un nou spectacol grotesc, in momentul in care a fost evacuat din sediul PRM.

Finalul politic inevitabil al lui Corneliu Vadim Tudor avea sa vina in 2012. Rateaza mai intai accesul in Parlamentul Romaniei, apoi in cel de la Bruxelles. Iar in 2014 spune adio politicii printr-o noua candidatura - a cincea - la Presedintie. Obtine un scor de doar 3,7%, insa pune totul pe seama faptului ca i-au fost furate voturile. Omul partid, care nu a reusit niciodata sa ajunga la putere, a iesit definitiv din lumina reflectoarelor, lasand in urma polemici, controverse, dar prea putine impliniri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Gigi Becali, ultim omagiu pentru Vadim Tudor:
Gigi Becali, ultim omagiu pentru Vadim Tudor: "Cel mai frumos lucru al lui este ca nu era razbunator"

Gigi Becali a venit marti la Biserica Sf Gheorghe Nou din Bucuresti, acolo unde a fost depus trupul lui Corneliu Vadim Tudor.

Corneliu Vadim Tudor si-a presimtit moartea. Ce a lasat in birou cu doua zile inainte si ULTIMELE cuvinte
Corneliu Vadim Tudor si-a presimtit moartea. Ce a lasat in birou cu doua zile inainte si ULTIMELE cuvinte

Corneliu Vadim Tudor a murit luni seara, in urma unui atac de cord, la 65 de ani. Desi parea plin de energie, avea probleme de sanatate pe care nu le-ar fi tratat la momentul potrivit, au declarat medicii.

Ultima poezie publicata pe Facebook de Corneliu Vadim Tudor:
Ultima poezie publicata pe Facebook de Corneliu Vadim Tudor: "Hai, Moarte, sa bem o cafea"

Pe pagina de Facebook a lui Corneliu Vadim Tudor a fost redistribuit un "poem inedit", publicat cu cateva zile in urma, intitulat "Ultima cafea".

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.