Copiii geniali ai României. ”Am schimbat 3 școli pentru că nu eram înțeles de învățătoare”

Dată publicare: 18-11-2017 17:56
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


România are o pepinieră de copii super-inteligenți, dar guvernanţii refuza să culeagă din ea viitoarea elită.

 

Studiile arată că în ţara noastră există cel puţin 50 de mii de copii cu intelect peste medie. Cei mai mulţi se pierd în mulţime, din cauză că nu primesc suportul educaţional de care au nevoie, deşi de 10 ani există o lege care prevede exact acest lucru. Duminică, la "România, te iubesc!" vedeţi ce are de spus ministrul Educaţiei, Liviu Pop, şi mai ales cum ar trebui să ne raportăm la aceşti copii "dăruiţi".

Reporter: ”Ce înseamnă să fii supradotat?
Elev: ”Înseamnă să ai mai multe perspective ale acestei lumi.”

Elev: ”Înseamnă să fii un copil care nu te limitezi la ce spun oamenii de lângă tine.

Elev: ”Eu cred că suntem neînţeleşi, pentru că eu, de exemplu, dacă i-aș spune unui coleg că unu plus unu egal trei, un om plus un om şi relaţia dintre ei, ei mi-ar spune că nu ştiu să calculez şi că nu sunt bun la matematică.

Unii le spun supradotaţi. Alţii îi numesc genii. În realitate, sunt copii normali cu intelect peste medie. Ei sunt cei care ar trebui să fie viitoarea elită a ţării, doar că majoritatea decide să plece.

Pleacă cu zecile de mii în fiecare an, goniţi de lipsa de oferte de locuri de muncă pe măsura minţii lor, de societatea care îi priveşte cu invidie, de lipsa unui sistem educaţional care să-i stimuleze, de indolența guvernanţilor care refuză să pună în aplicare legi ce le-ar da şansa lor să-şi cultive talentele.

Liviu Pop, ministrul Educației: ”Nu am toate detaliile legate de aplicarea acestei legi, dar ştiu că din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei Naţionale nu este nicio problemă.

Îi vom demonstra în cele ce urmează ministrului Educaţiei că din punct de vedere al ministerului sunt cele mai mari probleme.

Doctor Florin Colceag, expert în educația copiilor supradotați: ”Să ţii în şcoală un copil 20 de ani fără să-l pregăteşti pentru viitor e cumplit meşteşug de tâmpire.

De aceea, vă invităm la şcoala pentru părinţi şi profesori. Vom afla împreună cum să-i descoperim pe cei care ascund în trupuri de copii minţi de oameni mari. Invățăm să-i înțelegem şi să ne raportăm la marele lor dar de a fi sclipitori. Copiii au în mod normal un coeficient de inteligenta cuprins între 90 şi 110. Cei cu intelect înalt depăşesc 130.

Matei: ”Am schimbat de fapt trei şcoli pentru că nu eram înţeles de invățătoare.

Îi poţi recunoaşte după o serie de calităţi: se plictisesc la şcoală, pun întrebări multe profesorului şi sunt agasant, nefiresc de curioşi, uneori visători, alteori mult prea energici, astfel încât medicii îi suspectează de ADHD. Contestă autoritatea adulţilor, sunt creativi , tipicari, sensibili şi caută compania copiilor mai mari sau a adulţilor. Citesc şi vorbesc de la vârste foarte mici şi au modalităţi aparte de a învăţa.

Monica Gheorghiu, președintele asociației Gifted Education: ”Copilul are dreptul să fie descoperit, pregătire specializată, cu profesor specializat minim 30 de ore de pregătire şi are nevoie de această educaţie zilnică.

Există o lege care prevede toate aceste aspecte, dar de 10 ani miniştrii Educaţiei refuza să o pună în aplicare.

Reporter: ”De ce încălcaţi drepturile acestor copii? Ei au dreptul la terapie.
Liviu Pop: ”Repet, nu e încălcare de lege, e neaplicare de lege, din diverse motive. Mă documentez şi va spus care sunt toate motivele.

Specialiştii îi numesc supradotaţi, deşi cei mai mulţi sunt supranormali. Copii cu intelect înalt pe care nu-i îndruma nimeni şi care-şi aleg meseriile fără să-şi cunoască cu adevărat vocaţiile ce i-ar face şi mai valoroşi.

Ca să ne demonstrăm nouă şi mai ales guvernanţilor că sunt zeci de mii de copii superinteligenti, am testat 500 de elevi ai colegiului Grigore Moisil din Bucureşti. Rezultatul este spectaculos. Îl aflaţi duminică, la ”România, te iubesc!”.

Tags: genii, elevi, destepti,