Ambulante fantoma rapesc copii si le iau organele. Isteria nationala care a pus pe jar autoritatile

Dată publicare: 07-07-2011 18:19
Dată actualizare: 08-11-2012 08:33


Zvonul ca traficantii de organe, ascunsi in masini cu geamuri fumurii, ar rapi copiii de pe strada, din Bucuresti sau din Cluj, nu este adevarat. Politia ii anunta pe toti parintii sa nu creada aceste povesti aparute pe retelele de socializare.

Toate sunt false si creeaza panica. Iar politistii pierd cu verificarea zvonurilor timp pretios, care ar trebui folosit pentru cazuri grave, si reale.

"Copil rapit pe soseaua Ferentari, la Piata Ferentari, langa linia de tramvai" este textul aparut pe retelele de socializare joi. Mesaje similare au fost transmise pe e-mail sau prin viu grai toata saptamana. Copii luati pe sus, masini negre, baietei ucisi si lasati fara organe. Parintii care le-au auzit sunt pur si simplu terifiati, desi niciunul nu are informatia de la prima mana.

Politistii, ingrijorati de amploarea fenomenului, tin sa-i linisteasca pe oameni.

"Toate aceste mesaje sunt false. Nu au fost inregistrate astfel de cazuri, nu au fost gasite cadavre sau persoane in coma, care sa prezinte lipsa unor organe interne si nicio persoana nu a formulat vreo plangere in care sa reclame rapirea vreunui copil", se arata intr-un comunicat al Politiei.

Zvonuri nu circula doar in Bucuresti, ci si in marile orase ale tarii. Au un singur numitor comun: traficul de organe. In rest imbraca diferite forme, care de care mai inspaimantatoare.

"Facem apel la cei care primesc asemenea mesaje sa nu le redirectioneze catre alte persoane. Aceste mesaje sunt false si nu fac altceva decat sa creeze o stare de panica nejustificata", se mai arata in comunicatul de presa al Politiei Romane.

Tarasenia se pare ca a inceput prin primavara. Pe mai multe forumuri a circulat un mesaj in care se povestea cazul unui baietel rapit intr-un centru comercial. Povestea a luat rapid amploare, ca un bulgare de zapada ce se transforma intr-o avalansa.

Tot mai multi parinti traiesc in teroare. Miercuri seara, o familie din Bucuresti a constatat absenta fetitei lor. Speriati, oamenii au anuntat imediat Politia. Echipa de cercetare trimisa urgent la casa lor a gasit copilul dormind linistit intr-un dulap.

Toate aceste povesti, care nu au o baza reala si nu pot fi sustinute prin informatii directe, fac extrem de mult rau. Pe langa spaima ce-i cuprinde pe parinti, le dau mult de munca in zadar politistilor. Fiecare astfel de sesizare trebuie urgent verificata, pentru ca poate fi in joc viata unui copil.

Nu auzim pentru prima oara despre astfel de scenarii. An de an circula. In 2007, de exemplu, mai multi sateni din Arges si Dambovita se jurau ca o ambulanta "fantoma" umbla pe ulite si rapeste localnicii, tot pentru organe. Toate - minciuni primejdioase, spun apasat autoritatile.


VIDEO PROTVPLUS.RO