Copaci rupti, stalpi de iluminat cazuti si masini avariate. Furtuna la malul marii, zapada la munte

03-12-2012 12:49


Copaci rupti, stalpi de iluminat cazuti si masini ...
Copaci rupti, stalpi de iluminat cazuti si masini ...
Copaci rupti, stalpi de iluminat cazuti si masini ...
Copaci rupti, stalpi de iluminat cazuti si masini ...

Abia a inceput luna decembrie si iarna s-a dezlantuit la munte, iar sudul tarii a fost maturat de furtuni. Cel mai rau a fost in Dobrogea, unde vijelia de azi-noapte a luat acoperisuri pe sus a doborat copaci peste masini sau linii de tramvai.

Vantul a batut in rafale de peste 100 de kilometri pe ora, iar cei care au pornit la drum, prin judetele Constanta si Tulcea, au infruntat o vreme cainoasa.

In Constanta, furtuna s-a pornit in toiul noptii. Zeci copaci au fost doboriti de vant, direct pe masinile parcate, si peste 20 de localitati au ramas fara curent, dupa ce vantul puternic a daramat stalpii de electricitate.

Cand bezna s-a risipit, tabloul era terifiant. La Medgidia, acoperisul unei vile a fost luat pe sus si purtat de rafale cateva case mai incolo, si bucati din el s-au imprastiat pe toata strada.

Un liceu din Poarta Alba a ramas fara acoperis, cu toate geamurile sparte si cativa pereti din caramida dislocati.

In toata zona, zeci de case au ramas fara acoperisuri sau cu gardurile puse la pamant de vijelie.

Iar la Galati, vantul a smuls panourile publicitare ca pe niste frunze. In centrul orasului, un stalp a ramas ancorat doar in firele electrice. Afisele electorale care impanzeau orasul spanzurau jalnic pe stalpi, rupte de furtuna si blocau traficul. Tot orasul era plin de crengi si semne de circulatie purtate de vant.

La Braila, dupa toata vijelia a urmat si o inundatie, pentru ca a plouat toata noaptea. Un copac s-a prabusit peste o linie de tramvai, imediat ce o garnitura trecuse prin zona.

In toata Dobrogea, jumatate dintre eoliene au fost oprite, pentru ca rafalele riscau sa le distruga, iar reactorul nuclear de la Cernavoda a fost si el oprit, pana joi.

La munte a venit iarna, semn ca decembrie nu glumeste: pe crestele Bucegilor s-a pornit viscolul si ceata, a invaluit tot tinutul, pana la amiaza. A nins puternic, iar zapada s-a depus deja de-o palma, atat in statiunile de pe Valea Prahovei, cat si in nordul tarii, la Suceava. Salvamontistii au inchis toate traseele montane din cauza vremii aspre si e posibil sa mai ninga si la noapte, si maine, spun meteorologii.

Predealul, Azuga si Poiana Brasov au intrat in noapte cu peisaj de toamna, dar au intampinat zorii cu un tablou clasic de iarna. Zapada a acoperit totul, iar pe platoul Bucegilor a batut viscolul, cu putere.

Desi era de asteptat sa ninga in decembrie, multi soferi au pornit la drum cu anvelope de vara. Vulcanizarile din statiuni lucreaza acum la foc continuu, pentru ca soferii ghinionisti isi schimba cauciucurile.

Desi de la poalele muntilor peisajul parea de basm, salvamontistii i-au avertizat pe turisti ca nu e vreme de facut drumetii.

In nordul Moldovei, ploaia de peste noapte s-a transformat in zori in lapovita si ninsoare. La Suceava, dupa o toamna calda si secetoasa, zapada a fost privita ca un semn bun pentru pamant.

Ninsori au mai cazut si in Banat, in Crisana si in jumatatea de est a Transilvaniei.

Marti va ninge slab in centrul tarii, iar dupa lasarea noptii vor fi precipitatii, predominant sub forma de ninsoare in jumatatea vestica. Miercuri vor fi precipitatii in majoritatea zonelor tarii. In Dobrogea va ploua, in Muntenia si Moldova ploi, lapovita si ninsori, iar in rest vom vedea fulgi de zapada.

Spre sfarsitul saptamanii se anunta vreme rece, iar meteorologii spun ca va fulgui in nordul si in centrul tarii. In Capitala, miercuri va ploua, iar spre seara e posibil sa cada si lapovita.

VIDEO PROTVPLUS.RO