Controale la sute de farmacii care vând stupefiante. Ce ar trebui să se întâmple cu opioidele care nu sunt consumate
Este grav că România nu are o evidență a cantității de medicamente stupefiante expirate și distruse. Este vorba despre acele tratamente pe care farmaciile le strâng de la oameni cu aprobări speciale și le trimit către firmele care ar trebui să le ardă.
Între timp, autoritățile din sănătate verifică peste 500 de farmacii care comercializează opioide mai ales după cazul individului angajat la o companie din domeniu care a vândut pe piața neagră fentanil și oxicondonă, adică două dintre cele mai puternice droguri.
În farmacii ajung medicamentele psihotrope și stupefiante - inclusiv fentanil și oxicodonă - expirate sau rămase de la pacienți care au murit. Aici sunt păstrate în cutii speciale, de metal, care sunt încuiate. Fiecare pilulă este raportată și trecută într-un registru. Distrugerea celor scoase din uz are, conform legii, un traseu bine stabilit.
Farmacia face o solicitare către Ministerul Sănătății și cere aprobare pentru începerea procedurii de distrugere. După ce ministerul dă aprobarea, farmacia contactează o firmă avizată.
Firma organizează o comisie specială din care fac parte un reprezentant al societății, un polițist de la crimă organizată și un reprezentant de la Minister sau Direcția de Sănătate Publică. Cele 3 persoane trebuie să fie la fața locului atunci când medicamentele sunt distruse.
Pentru a afla dacă aceste reguli sunt respectate, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului verfică sute de farmacii care comercializează medicamente stupefiante. Inclusiv fentanil - un opioid sintetic, care este de 100 de ori mai puternic decât morfina și care este consumat ca drog. Acesta a fost găsit inclusiv în mașina lui Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai, dar era vândut pe piața neagră și de un farmacist prins recent de DIICOT. Ca tratament, fentanil se utilizeaza în anestezie, dar și pentru controlul durerii severe.
Dr. Ovidiu Palea, medic primar ATI și terapia durerii: „Nu este un medicament cu care sa te joci. Între diferitele clase de narcotice fentanilul are cea mai mare dependență. Asumabil pe termen scurt, problema nu e atât dependența cât toleranța, pentru că pacienții cer tot mai mult”.
Cum acționează fentanilul? În creier există receptori opioizi care în mod normal preiau substanțele chimice produse de creier. Fentanilul inundă acești receptori, ucide durerea și atenuează anxietatea. Există însă și efecte secundare...drogul ajută la eliberarea dopaminei, asociată cu recompensa, care într-un final te face să iei din nou medicamentul. Se ajunge la dependență. Totodată receptorii opioizi sunt și in trunchiul cerebral, iar când aceștia sunt afectați este încetinita respirația. Așa se poate ajunge, în cele din urmă, la deces.
Dr. Radu Țincu, medic ATI toxicologie: „Am avut tineri care au necesitat spitalizare o lună de zile într-o secție de psihiatrie pentru a putea aduce funcția neurocongnitivă la normal, ceea ce arată impactul extrem de agresiv pe care aceste substanțe îl au”.
Legea care prevede regimul juridic al substanțelor stupefiante şi psihotrope este din 2005, așa că autoritățile din sănătate vor să o îmbunătățească. Iar creșterea amenzilor și suspendarea autorizației de funcționare pentru farmaciile care nu respectă regimul medicamentelor stupefiante ar putea fi unele dintre măsurile adoptate.