Contestarea amenzilor pentru rovinietă 2022. Ce trebuie să faci dacă ai luat o amendă pe nedrept

Ultima actualizare: 29-12-2021 20:44
Contestarea amenzilor pentru rovinietă 2022. Ce trebuie să faci dacă ai luat o amendă pe nedrept
StirilePROTV

Contestarea amenzilor pentru rovinietă 2022 se poate face numai în instanța de judecată. Persoana amendată trebuie să aducă dovezi clare prin care să conteste procesul-verbal de aplicare a sancțiunii.

Contestarea amenzilor pentru rovinietă 2022. În acest an, procedura nu s-a schimbat față de perioada anterioară. Din punct de vedere tehnic, lipsa rovinietei se constată cu camerele omologate și sistemele informatice ale Companiei Naționale de Drumuri și Infrastructură Rutieră, dar constatarea nu se face pe loc. Fiecare mașină care trece prin dreptul unei camere de verificare este comparată, folosindu-se numărul de înmatriculare, cu baza de date unde figurează rovinietele plătite, iar în cazul în care mașina nu este identificată, se întocmește procesul verbal de amendă care se va trimite proprietarului mașinii, la domiciliu. Domiciliul figurează în documentele și evidențele autovehiculului, la direcțiile de înmatriculări ale Poliției.

În plus, constatarea contravenției se poate face și de agenții constatatori, care pot fi inspectori din cadrul ISCTR, polițiști rutieri si polițiști de frontiera prin intermediul terminalelor de interogare, precum și personal din cadrul CNADNR care efectuează controlul prin intermediul sistemelor de camere video sau al terminalelor de interogare.

Cum se face contestarea amenzilor pentru rovinietă în 2022

Contestarea amenzilor pentru rovinietă 2022 se face la judecătorie, nefiind necesară o procedură prealabilă cu Compania de Drumuri. Orice avocat, sau chiar contravenientul, poate întocmi o plângere, la care se atașează dovezile și copia procesului verbal de sancțiune.

Valoarea amenzilor pentru rovinietă. Amenzile pentru lipsa rovinietei încep de la 500 de lei, pentru autoturisme, până la 4.500 de lei pentru autovehiculele de transport marfă, iar dacă persoana amendată consideră că este cazul să achite amenda, o poate achita, la fel ca orice altă contravenție, în termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal.

Potrivit Legestart, din 14 septembrie 2018 în cazul lipsei rovinietei valabile, aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se va prescrie în termen de patru luni de la data săvârșirii faptei, în condiţiile în care termenul de prescriere era, anterior, de şase luni. Măsura a fost introdusă de Legea nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea art. 9 din OG nr. 15/2002.

În noua formă, Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România prevede şi că, pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii contravenției.

În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției NU se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul.

Principalele două motive de anulare a amenzilor sunt absența semnăturilor olografe pe procesele verbale de contravenție, respectiv schimbarea proprietarului mașinii. Șoferii pot contesta amenda invocând vânzarea mașinii doar pe baza unor acte oficiale, datate anterior momentului la care au fost surprinși fără rovinietă.

La ce număr poți trimite SMS pentru rovinietă în 2022

Rovinieta se poate achita și prin SMS, dar numai pentru o perioadă scurtă. Banii sunt reținuți și virați de operatorul de telefonie mobilă pentru utilizatorul care a făcut plata, fie din abonament, fie din valoarea creditului cartelei preplătite. Sms-ul se trimite la numărul 7500.

Potrivit infocons.ro, serviciul de plată a rovinietei prin SMS este disponibil doar pentru utilizatorii români și doar pentru perioada minimă de utilizare aferentă fiecărui tip de vehicul, în toate rețelele de telefonie mobilă din România.

Exemplu: Dacă vehiculul dvs. are numărul de înmatriculare B12ABC și este autoturism, și doriți să achitați o rovinietă pașii sunt următorii:

-veți trimite la 7500 un SMS cu textul `B12ABC`
-veți primi un SMS cu textul `Vrei rovinieta cat. A (autoturism) – 7zile, pt. B12ABC tarif X EUR. Cost total X,Y EUR+TVA. Trimite DA pt. confirmare.`
-veți trimite la 7500 un SMS cu textul `DA`
-veți primi un SMS cu textul `A fost emisă rovinieta …. Categoria A, pentru vehiculul B12ABC, valabil până la ..... ora 23:59:59. Detalii valabilitate rovinietă: www.cnadnr.ro`


Ce alte modalități de plată pentru rovinietă au șoferii

Rovinieta poate fi achizționată, inclusiv pe perioadelel mai lungi decât cea minimă de o săptămână, de la aproape orice benzinărie care face parte dintr-o rețea de distribuție a carburantului, respectiv Petrom, Rompetrol, Lukoil s.a. Plata rovinietei se mai poate efctua online și pe mai multe site-uri care oferă acest serviciu, cu cardul, precum e-rovinieta.ro, roviniete.ro, sau erovinieta.ro. În plus, se mai poate achita la anumite sucursale ale Băncii Transilvania, Poșta Română sau sediile UNTRR. Detalii AICI.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO