Consiliul Legislativ: Noua Constitutie exclude nejustificat atributiile executive ale presedintelui
Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil proiectului de revizuire a Constitutiei, insa are o lista intreaga de obiectii la textul votat de comisia parlamentara.
Specialistii spun ca proiectul este prea stufos pentru o lege fundamentala, exclude nejustificat atributiile executive ale presedintelui sau tinde sa limiteze libertati cetatenesti si de exprimare.
Consiliul Legislativ apreciaza ca textul noii Constitutii este incarcat inutil cu amendamente care ar trebui incluse in pachetul legislativ, mai degraba decat in actul fundamental.
"(...) Constitutia reglementeaza principiile si liniile directoare care sunt formulate intr-un limbaj concis, sobru, accesibil si previzibil, fara detalierea unor aspecte care sa incarce inutil normele constitutionale, aspecte care sunt sau vor fi prezentate in detaliu in legislatia subsecventa"
O alta sugestie care vine cu avizul propune folosirea pragului de 30% doar pentru referendumurile care nu privesc revizuirea Constitutiei sau demiterea presedintelui.
Ioan Stanomir, profesor Facultatea de Stiinte Politice: "Daca se coboara pragul de participare la 30% si fundamental, 25% din electorat voteaza pentru, inseamna, de fapt, ca o patrime din electorat este stapanul Romaniei. Mu este corect ca o constitutie sa fie votata cu o patrime din voturi, iar un presedinte sa poata fi demis cu o patrime din voturi."
In opinia Consiliului, seful statului trebuie sa faca parte din puterea executiva, alaturi de premier. Ca urmare, solicita eliminarea textului din proiectul revizuit care defineste explicit separatia puterilor in stat.
Sunt solicitate clarificari asupra textelor ce reglementeaza regimul presei, pentru a evita atingerea libertatii de exprimare. Din textul revizuit se intelege ca toate agentiile de presa vor fi supuse controlului parlamentar si nu doar cele publice, cum este cazul acum.
Avizul formulat de Consiliul Legislativ face referire inculsiv la terminologia folosita de Comisie pentru a scrie proiectul de lege si propune modificari pentru a evita erorile de interpretare.
"De asemenea, semnalam ca in proiect nu este utilizata o terminologie unitara, in acord cu prevederile Legii nr 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative".
O sedinta a Comisiei de revizuire in care sa fie dezbatute propunerile Consilului Legislativ ar putea avea loc abia dupa vacanta parlamentara. Inainte sa fie dezbatut in plen, textul noii legi fundamentale trebuie trimis spre aviz magistratilor de la Curtea Constitutionala.