Conflict agravat între două state membre G20. India opreşte acordarea de vize pentru canadieni

Trudeau și Modi
Getty

India a suspendat joi acordarea de noi vize pentru cetăţenii canadieni şi a cerut guvernului de la Ottawa să îşi reducă prezenţa diplomatică în ţară.

Astfel, se intensifică brusc o dispută declanşată de acuzaţiile premierului Justin Trudeau că serviciile de la New Delhi ar fi implicate în uciderea unui separatist sikh din Canada, relatează Reuters.

Ministerul indian de Externe a declarat că Ottawa nu a împărtăşit nicio informaţie specifică în legătură cu acuzaţiile făcute de Trudeau, deşi autorităţile de la New Delhi sunt dispuse să le analizeze, dacă le sunt furnizate. India este "dispusă să analizeze orice informaţie specifică, am transmis acest lucru părţii canadiene, am clarificat acest lucru, dar, până în prezent, nu am primit nicio informaţie specifică", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE indian.

O suspendare totală a vizelor de către India pentru o ţară occidentală este inedită şi marchează cel mai scăzut punct al relaţiilor dintre New Delhi şi Ottawa.

Anunţul a fost făcut la câteva ore după ce Înaltul Comisariat al Canadei din India a declarat că va "ajusta" temporar prezenţa personalului său în această ţară, după ce unii diplomaţi au primit ameninţări pe conturile lor sociale. Însă purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Arindam Bagchi, a declarat că i s-a cerut Canadei să-şi reducă numărul de angajaţi la misiunile sale diplomatice din India pentru a ajunge la paritate între misiunile celor două ţări, potrivit News.ro.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Bagchi a declarat că India a suspendat eliberarea de noi vize pentru cetăţenii canadieni din cauza "ameninţărilor de securitate" la adresa personalului din consulatele sale din Canada. India nu a furnizat nicio dovadă şi nu a dat detalii despre natura acestor ameninţări la adresa securităţii, iar ministrul canadian al siguranţei publice, Dominic LeBlanc, a declarat miercuri, în replică, că ţara sa este o ţară sigură.

"Sunteţi la curent cu ameninţările de securitate cu care se confruntă Înaltul nostru Comisariat şi consulatele din Canada. Acest lucru a perturbat funcţionarea lor normală", a declarat Bagchi reporterilor în cadrul briefingului său săptămânal de joi. "În consecinţă, Înaltul nostru Comisariat şi consulatele noastre sunt temporar în imposibilitatea de a procesa cererile de viză", a spus el, adăugând că situaţia de securitate va fi evaluată periodic.

Canada este a patra cea mai mare sursă de turişti străini, cu 350.000 de vizitatori în 2019, număr care a scăzut în urma pandemiei COVID-19, potrivit datelor guvernului indian.

India: Canada ar trebui să fie îngrijorată de reputația ei

Tensiunile fără precedent între cele două ţări membre G20, grupul celor mai puternice economii din lume, au izbucnit luni, după ce premierul canadian Justin Trudeau a declarat că Ottawa investighează "acuzaţii credibile" cu privire la posibila implicare a unor agenţi guvernamentali indieni în uciderea lui Hardeep Singh Nijjar, un lider sikh, în iunie, în provincia Columbia Britanică. Guvernul premierului Narendra Modi a negat orice legătură cu presupusa crimă.

Cele două ţări, ale căror relaţii s-au tensionat în ultimii ani din cauza problemei separatiştilor sikh, au anunţat de atunci expulzări de diplomaţi de rang înalt şi au emis recomandări de călătorie.

Oficialii canadieni au refuzat până acum să spună de ce cred că India ar putea avea legătură cu uciderea lui Nijjar.

Canada a discutat însă această problemă cu aliaţi cheie, cum ar fi alianţa Five Eyes pentru schimbul de informaţii, un grup care mai include Statele Unite, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă. Washingtonul, Londra şi Canberra şi-au exprimat îngrijorarea.

Întrebat dacă vreuna dintre aceste ţări, cu care India se bucură, de asemenea, de legături strânse, a abordat problema cu New Delhi, Bagchi a declarat: "Am discutat cu ele, le-am transmis poziţia noastră, cum vedem aceste evoluţii".

Canada ar trebui să fie îngrijorată de daunele aduse reputaţiei sale, şi nu India, a mai spus Bagchi, atunci când a fost întrebat despre riscul pe care îl reprezintă această dispută pentru poziţia globală a New Delhi. "Dacă există o ţară care trebuie să se uite la acest aspect, aceasta este Canada, reputaţia sa ca fiind un refugiu pentru terorişti, extremişti şi pentru crima organizată este în creştere", a spus el. Oficialul a adăugat că India a cerut în zadar Canadei măsuri împotriva a peste 20 de persoane.

Amenințare la adresa legăturilor comerciale

Canada are cea mai numeroasă populaţie de indieni sikh în afara statului Punjab din nordul Indiei, cu aproximativ 770.000 de persoane care au declarat sikhismul ca fiind religia lor la recensământul din 2021.

O insurecţie sikh sângeroasă în anii 1980 şi 1990 în Punjab s-a soldat cu zeci de mii de morţi înainte de a fi suprimată. Separatiştii doreau crearea unui stat sikh independent numit Khalistan.

Deşi în India nu mai există aproape niciun sprijin pentru insurgenţă, mici grupuri sikh din Australia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite susţin pretenţiile separatiste şi, ocazional, organizează proteste în faţa ambasadelor Indiei.

New Delhi, care se teme de orice revigorare a insurecţiei, este de mult timp nemulţumită de activitatea separatistă sikh în Canada.

Unii analişti indieni spun că Ottawa nu îi reprimă pe protestatarii sikh, deoarece aceştia reprezintă un grup influent din punct de vedere politic.

Disputa ameninţă, de asemenea, legăturile comerciale, discuţiile privind un acord comercial propus fiind îngheţate săptămâna trecută.

Canada este al 17-lea cel mai mare investitor străin din India, iar investitorii de portofoliu canadieni au investit miliarde de dolari pe pieţele financiare indiene.

Din 2018, India a fost cea mai mare ţară sursă pentru studenţii internaţionali din Canada, numărul acestora crescând cu 47% în 2022 şi ajungând la aproape 320.000.

Estimările din industrie arată că Acordul de parteneriat economic cuprinzător (CEPA) dintre Canada şi India ar putea stimula comerţul bilateral cu până la 6,5 miliarde de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Comandantul-şef al armatei ucrainene: Situaţia de pe front s-a
Comandantul-şef al armatei ucrainene: Situaţia de pe front s-a "deteriorat". Forţele Kievului se retrag din mai multe zone

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în mai multe zone, relatează AFP şi Reuters.

"Luați decizia acum!". Noi proteste față de Benjamin Netanyahu în Israel. Mai multe persoane au fost arestate

Cel puțin 7 israelieni au fost arestați la noi proteste organizate în Tel Aviv și Ierusalim. Zeci de mii de oameni au cerut demisia guvernului și un armistițiu în Gaza pentru a putea fi salvați ostaticii luați de Hamas.

Un cadavru a fost descoperit în apropierea unei insule grecești. Incidentul tragic care a avut loc pe mare
Un cadavru a fost descoperit în apropierea unei insule grecești. Incidentul tragic care a avut loc pe mare

Cadavrul unui bărbat despre care se presupune că s-a înecat în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi a fost descoperit duminică în apropierea insulei Samos, au anunţat gărzile de coastă din Grecia.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.