Companiile românești de IT încearcă să aducă în țară specialiști din Ucraina
Războiul de la graniță, dar și restricțiile impuse Rusiei, au mutat sute de contracte din domeniul IT în România. Din pacate însă, deși firmele de aici au șansa să câștige suplimentar, nu au destui angajați.
Ca sa facă față cererilor, companiile românești încearcă pe cât posibil, să aducă în țară specialiști din Ucraina.
Potrivit monitorului de specialitate "Global IT", în acest domeniu lucrează 26 de milioane de specialiști. Aproape jumătate provin din Ucraina, Rusia și Belarus.
Războiul din țara vecină a blocat mare parte din proiectele internaționale desfășurate cu ajutorul acestor angajați. În timp ce unii dintre informaticieni au ales să lupte în război, alții, care au plecat în primele zile, și-au găsit deja de lucru în România. Unul dintre ei este Rinat, venit din Odesa.
„Nu mai aveam un sediu, un birou la care să lucrez. Am stat la un hotel cu familia mea și a fost dificil să lucrez de acolo”, spune Rinat.
„Situația a creat multă tensiune. De la o zi la alta s-a ajuns la în jur de 200.000 de ucraineni care au dispărut și alți 500.000 de ruși care au dificultăți, e greu să lucrezi cu ei, să îi plătești”, spune CEO-ul unei companii de IT.
Astfel, o parte dintre proiectele ucrainenilor și rușilor au ajuns la companii din România. Creșterea este de aproximativ 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, însă cererea este mai mare decât oferta.
„Companiile mari, în special cele din Statele Unite au nevoie de stabilitate, iar acum Ucraina nu mai reprezintă o piață stabilă. Deși înainte era un deficit de 15-20% de developer pe proiectele din România sau externe, acum a crescut undeva la 30-40%”, a spus un al CEO.
Pentru că noi ducem lipsă de angajați, companiile de IT fac demersuri pentru a aduce din Ucraina specialiști.
„Toată lumea face planuri de continuitate astfel încât business-ul să funcționeze chiar și în situații de criză. Sunt companii care s-au îngrijit din timp să își aducă angajații în Romania împreună cu familiile, închiriind inclusiv pentru 2-3 luni apartamente sau cameră de hotel în Iași”, a declarat fondatorul FabLab Iași.
Potrivit datelor Keysfin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business, în 2020 în România activau aproape 27 de mii de companii din domeniul software. Specialiștii Keysfin au estimat piața de profil de la noi la peste 9 miliarde de euro.