Comisia Europeană investighează ajutoarele date de statul român Companiei Naționale a Uraniului

Ultimul update: Marti 08 Mai 2018 17:02
Data publicarii: Marti 08 Mai 2018 16:51
Categorie: Actualitate
comisia europeana steaguri UE

Comisia Europeană a inițiat marți, 8 mai, o ”investigație aprofundată”, pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române Companiei Naționale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, la 12 iunie 2017, România a trimis Comisiei un plan de restructurare a Companiei Naționale a Uraniului SA (denumită în continuare „CNU”).

Planul de restructurare prevede acordarea unui sprijin în valoare de aproximativ 95 de milioane euro (441 de milioane lei) pentru CNU, sub formă de granturi, subvenții, anularea unor datorii și conversie a datoriei în acțiuni.

Acest plan succede unui împrumut urgent sub formă de ajutor pentru salvare în valoare de aproximativ 13,3 milioane euro (62 de milioane lei), acordat pentru menținerea întreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat la 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.

Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit unui stat să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiții specifice și prevăd, în special, condiția ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilității sale pe termen lung, ca respectiva întreprindere să contribuie la costurile aferente restructurării sale și ca orice eventuale denaturări ale concurenței să fie limitate.

Subventii de milioane de euro pentru crescatorii de porci. Ferma fiului lui Dragnea ar urma sa beneficieze de aceasta lege

”În acest stadiu, Comisia își exprimă îndoiala că ajutorul pentru restructurare propus îndeplinește aceste condiții. În special, în cursul investigației aprofundate pe care o va efectua, Comisia va analiza aspectele următoare:

-► dacă planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a CNU fără ca acesteia să i se acorde în continuare un ajutor de stat;

-► dacă CNU sau investitori de pe piață contribuie suficient la costurile de restructurare, garantând astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe fonduri publice și că ajutorul este proporțional

-► dacă România prevede măsuri corespunzătoare pentru a limita denaturările concurenței generate de ajutor.” - se arată în comunicatul Comisiei.

Compania Națională a Uraniului

CNU este o societate deținută integral de statul român, care are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din România și producția de materii prime transformate în combustibil pentru centralele nucleare.

CNU extrage minereu de uraniu, îl procesează pentru a obține octoxid de uraniu (U3O8) și, după o rafinare ulterioară, îl transformă în dioxid de uraniu (UO2). CNU are două unități de exploatare: o unitate de extragere a uraniului, cu sediul în Crucea-Botușana (județul Suceava, regiunea Nord-Est), și o uzină de procesare-rafinare, cu sediul în Feldioara (județul Brașov, regiunea Centru). În 2017, întreprinderea avea 772 de angajați.

CNU se confruntă cu dificultăți financiare în urma pierderii principalului său client, producătorul de energie nucleară Societatea Națională Nuclearelectrica.

Planul de restructurare notificat prevede diferite măsuri de sprijin public:

- prelungirea împrumutului pentru salvare inițial în valoare de 62 de milioane RON (13,3 milioane EUR);

- un grant în valoare de 75,5 milioane RON (16,2 milioane EUR) pentru sprijinirea investițiilor de modernizare a CNU;

- anularea unei datorii publice în valoare de 77 de milioane RON (16,6 milioane EUR);

- conversia datoriei publice contractate de CNU în valoare de 13,34 de milioane RON (2,9 milioane EUR) în acțiuni deținute de statul român

- o subvenție pentru funcționare de 213 milioane RON (45,8 milioane EUR ) pentru acoperirea diferenței dintre costurile de producție ale CNU și prețurile de vânzare stabilite în condiții de piață în cursul perioadei de restructurare.

comisia europeana steaguri UE Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Comisia Europeana

Senatul a modificat legea privind acordarea de ajutoare de stat pentru crescătorii de porci

Senatul a modificat legea privind acordarea de ajutoare de stat pentru crescătorii de porci

Subventii de milioane de euro pentru crescatorii de porci. Ferma fiului lui Dragnea ar urma sa beneficieze de aceasta lege

Subventii de milioane de euro pentru crescatorii de porci. Ferma fiului lui Dragnea ar urma sa beneficieze de aceasta lege

Rezervele de uraniu pe care Romania e incapabila sa le exploateze de 30 de ani.

Rezervele de uraniu pe care Romania e incapabila sa le exploateze de 30 de ani. "A fost un furt din buzunarul statului roman"

Directorul Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat:

Directorul Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat: "Motivele sunt personale si unilaterale"

Klaus si Carmen Iohannis la biserica

Cuplul prezidențial, surprins la o biserică din Sibiu, la slujba de Rusalii

Marian Godină s-a căsătorit în aceeași zi cu prințul Harry. FOTO

Turistă mușcată de urs, după ce ar fi încercat să facă un selfie cu animalul, la Lacul Sf. Ana

Bătaie în trafic, în Brașov. O persoană a ajuns la spital

Ce le-au spus poliţiştilor părinţii copilului care a murit după ce a mâncat shaorma

Primăria Iaşi îi vânează pe şoferii cu maşini poluante. Ce riscă proprietarii de rable

hot bar

Hoț, surprins de camerele de supraveghere când fură un telefon dintr-un bar

Val de frig în toată ţara. La munte a început de sâmbătă seara să ningă

Accident grav pe Valea Oltului, unde o mașină a intrat într-un stâlp. O persoană a murit, două au fost rănite

Lucian Pintilie a fost în înmormântat la Cimitirul Bellu cu onoruri militare

Pregătiri pentru nunta fostului principe Nicolae cu Alina. ”Vom avea oaspeți de seamă”

Doi copii, răniţi într-un accident rutier produs pe DN 7