Comisia Europeană investighează ajutoarele date de statul român Companiei Naționale a Uraniului

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 08 Mai 2018 16:51
Categorie: Actualitate
comisia europeana steaguri UE

Comisia Europeană a inițiat marți, 8 mai, o ”investigație aprofundată”, pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române Companiei Naționale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, la 12 iunie 2017, România a trimis Comisiei un plan de restructurare a Companiei Naționale a Uraniului SA (denumită în continuare „CNU”).

Planul de restructurare prevede acordarea unui sprijin în valoare de aproximativ 95 de milioane euro (441 de milioane lei) pentru CNU, sub formă de granturi, subvenții, anularea unor datorii și conversie a datoriei în acțiuni.

Acest plan succede unui împrumut urgent sub formă de ajutor pentru salvare în valoare de aproximativ 13,3 milioane euro (62 de milioane lei), acordat pentru menținerea întreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat la 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.

Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit unui stat să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiții specifice și prevăd, în special, condiția ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilității sale pe termen lung, ca respectiva întreprindere să contribuie la costurile aferente restructurării sale și ca orice eventuale denaturări ale concurenței să fie limitate.

”În acest stadiu, Comisia își exprimă îndoiala că ajutorul pentru restructurare propus îndeplinește aceste condiții. În special, în cursul investigației aprofundate pe care o va efectua, Comisia va analiza aspectele următoare:

-► dacă planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a CNU fără ca acesteia să i se acorde în continuare un ajutor de stat;

-► dacă CNU sau investitori de pe piață contribuie suficient la costurile de restructurare, garantând astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe fonduri publice și că ajutorul este proporțional

-► dacă România prevede măsuri corespunzătoare pentru a limita denaturările concurenței generate de ajutor.” - se arată în comunicatul Comisiei.

Compania Națională a Uraniului

CNU este o societate deținută integral de statul român, care are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din România și producția de materii prime transformate în combustibil pentru centralele nucleare.

CNU extrage minereu de uraniu, îl procesează pentru a obține octoxid de uraniu (U3O8) și, după o rafinare ulterioară, îl transformă în dioxid de uraniu (UO2). CNU are două unități de exploatare: o unitate de extragere a uraniului, cu sediul în Crucea-Botușana (județul Suceava, regiunea Nord-Est), și o uzină de procesare-rafinare, cu sediul în Feldioara (județul Brașov, regiunea Centru). În 2017, întreprinderea avea 772 de angajați.

CNU se confruntă cu dificultăți financiare în urma pierderii principalului său client, producătorul de energie nucleară Societatea Națională Nuclearelectrica.

Planul de restructurare notificat prevede diferite măsuri de sprijin public:

- prelungirea împrumutului pentru salvare inițial în valoare de 62 de milioane RON (13,3 milioane EUR);

- un grant în valoare de 75,5 milioane RON (16,2 milioane EUR) pentru sprijinirea investițiilor de modernizare a CNU;

- anularea unei datorii publice în valoare de 77 de milioane RON (16,6 milioane EUR);

- conversia datoriei publice contractate de CNU în valoare de 13,34 de milioane RON (2,9 milioane EUR) în acțiuni deținute de statul român

- o subvenție pentru funcționare de 213 milioane RON (45,8 milioane EUR ) pentru acoperirea diferenței dintre costurile de producție ale CNU și prețurile de vânzare stabilite în condiții de piață în cursul perioadei de restructurare.

comisia europeana steaguri UE Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Comisia Europeana

Senatul a modificat legea privind acordarea de ajutoare de stat pentru crescătorii de porci
Senatul a modificat legea privind acordarea de ajutoare de stat pentru crescătorii de porci
Subventii de milioane de euro pentru crescatorii de porci. Ferma fiului lui Dragnea ar urma sa beneficieze de aceasta lege
Subventii de milioane de euro pentru crescatorii de porci. Ferma fiului lui Dragnea ar urma sa beneficieze de aceasta lege
Rezervele de uraniu pe care Romania e incapabila sa le exploateze de 30 de ani.
Rezervele de uraniu pe care Romania e incapabila sa le exploateze de 30 de ani. "A fost un furt din buzunarul statului roman"
Directorul Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat:
Directorul Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat: "Motivele sunt personale si unilaterale"
VIDEO PROTVPLUS.RO
captura a politiei de frontiera
Droguri, ţigări şi arme, găsite într-o casă din Constanţa. Cine sunt proprietarii
Jandarmi chemaţi în București pentru capturarea unei "fiare". Ce era de fapt
Campion K1, prins când îi vindea droguri unui poliţist sub acoperire, în Oradea
Staţii de încărcare pentru maşini electrice, în Capitală. De ce NU sunt gratis, ca în Cluj
Autostrada urbană, inaugurată. "Vigilenţi fiind, am descoperit că lipsesc indicatoare"
Fermierii, învăţaţi să facă marketing. Ce slogan au inventat pentru mierea de Teleorman
gripa
Leacurile băbești prin care românii se feresc de gripă. Vaccinul, ignorat de mulți
Cod Portocaliu de ninsori şi viscol. 11.000 de forțe de ordine mobilizate
Acuzații de malpraxis. Pacient plimbat între spitale până când nu a mai putut fi salvat
Motivul pentru care timișorenii au pregătit un sendviș de 101 metri lungime
Bătrân bolnav, bătut de 3 indivizi, care voiau să îl jefuiască
Hoții au furat seiful dintr-o casă de pariuri. Câți bani se aflau în el