Comisarul UE pentru Sănătate, în vizită într-un sat din Dâmbovița. „Ar trebui să ne mobilizăm”
Varianta Delta a coronavirusului se răspândește în Europa, atrage atenția comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, venit în România.
Puțin peste 4,8 milioane de oameni s-au vaccinat până acum la noi, în condițiile în care autoritățile fixaseră o țintă de 5 milioane până în iunie.
Oamenii se lasă mai greu convinși să se imunizeze, în special în mediu rural. Comisarul european pentru sănătate și ministrul român al sănătății au mers într-o localitate din Dâmbovița, să vadă cum merge vaccinarea.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Doar vizita oficialilor a animat căminul cultural din Petrești, județul Dâmbovița, transformat pentru o zi în centru de vaccinare. Cu o medie de imunizare în comună de 10 oameni pe săptămână, acum au apărut 70 de localnici, spun ei, îndrumați de șefi și autorități.
Localnic: „Dacă ni s-a oferit posibilitatea, am venit azi.
- Cine v-a zis să veniți?
- Păi..ce să vă zic..de la muncă, eu lucrez aici la confecții.”
Localnic: „Voiam să îl fac mai demult, dar azi am venit ca să fac ca să scăpam de covidul-19.
- Și până acum de ce nu ați venit?
- Am stat așa...n-am venit, dar acum am venit de bunăvoie ca să scăpam de boala respectivă pe care o avem.”
Însoțită de un traducător, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a încercat să schimbe două vorbe cu sătenii care nu prea înțelegeau ce se întâmplă.
Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară: „Rata de vaccinare din România este mai mică decât în alte state europene, ar trebui să ne mobilizăm.”
Întrebat despre cum vor ajuta concret oficialii europeni autoritățile din România ca să impulsioneze campania de vaccinare, oficialul european a pasat răspunsul ministrului sănătății.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „Vrem să încurajăm medicii de familie, autoritățile locale și preoții, cei care sunt mai aproape de oamenii din mediul rural să meargă mai departe și să îi încurajeze să se vaccineze.”
În realitate, sătenii nu sunt impresionați de declarațiile oficialilor. Lipsiți de motivația pe care o au cei de la orașe - vacanțe, festivaluri sau restaurante, oamenii nu vor să se vaccineze.
Localnic: „Nu m-am vaccinat, e..nu știu. N-a venit pe la noi nimeni, nu ne-a spus nimeni pe aici nimic. Aia e!
- Ce v-ar motiva să vă vaccinați?
- Absolut nimic. Nimic. E bine pentru cine umblă în toată lumea asta...au răscolit pământul.”
Potrivit comisarului european, doar 30% din populația adultă a primit ambele doze de vaccin. Dacă în unele orașe rata de imunizare a trecut de 50%, în sate lucrurile se mișcă greu. În Dâmbovița, de pildă, 16% din populația rurală s-a imunizat.