Scandalul ”Colegiul Național de Informații”. Teodorovici a rămas fără diplomă

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 07 Martie 2018 09:50
Categorie: Actualitate

Serviciu Român de Informații a anunțat într-un comunicat de presă că retrage diploma de absolvire a Colegiul Naţional de Informaţii, instituţie de învăţământ care face parte din Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" - aflată în subordinea sa.

Aceste măsuri au fost generate de ancheta internă pe care conducerea Academiei a declanşat-o după ce, în octombrie 2017, actualul ministru al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, declara că are o diplomă de absolvire a Colegiului fără să fi trecut "nici măcar o dată" pe acolo.

Și ceilalți învățăcei, unii dintre ei politicieni, vor fi verificați.

Vor fi "scoşi la tablă", printre alţii, Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, Ioan Bălan,  deputat PNL, Cezar Preda,  deputat PNL, Cornel Cristian Resemeriță, deputat PSD, şi Cosmin Necula, deputat PSD.

Textul integral al comunicatului:

”Cu privire la condițiile de absolvire a Colegiul Național de Informații (CNI), în cazul domnului Teodorovici Orlando Eugen – seria I/2013, la nivelul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” a fost instituită o comisie de specialitate care a verificat respectarea procedurilor de obținere a diplomei de absolvire. De asemenea, în urma deciziei comune a conducerii ANIMV şi CNI, Comisia a demarat verificări în privința tuturor absolvenților acestor cursuri, de la înființarea CNI și până în prezent. Menționăm că pe parcursul verificărilor, activitatea Colegiului National de Informații este suspendată.

Comisia de specialitate certifică următoarele aspecte referitoare la modul în care domnul Teodorovici Eugen Orlando a parcurs etapele aferente programului postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă „Colegiul National de Informații”:

- a depus cerere și dosar de înscriere la colocviul de admitere;
- a fost prezent și a susținut colocviul de admitere;
- a încheiat un contract de studii cu ANIMV;
- a plătit taxa de școlarizare aferentă programului „Colegiul National de Informații”;
- nu a susținut evaluările la cele trei discipline pentru care i-au fost acordate note;
- nu a susținut examenul de certificare a competențelor;
- nu a ridicat personal certificatul de absolvire, de la sediul ANIMV.

Astfel, ținând cont de prevederile art. 144 alin. (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011 precum și cele reliefate din lucrările Comisiei, se impune anularea certificatului de absolvire.

Menționăm că persoanele responsabile de încălcarea procedurilor de evaluare și acordare a certificatelor de studii din cadrul ANIMV nu mai au niciun fel de relație contractuală cu Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” sau cu Serviciul Român de Informații.

Potrivit News.ro, care citează PressOne, decizia de suspendare a activităţii Colegiului Național de Informații va fi urmată de închiderea acestui Colegiu.

Aceste măsuri au fost generate de ancheta internă pe care conducerea ANIMV a declanşat-o după ce, în octombrie 2017, actualul ministru al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, declara că are o diplomă de absolvire a Colegiului fără să fi trecut "nici măcar o dată" pe acolo.

Acest scandal s-a petrecut într-o emisiune a TVR 1 din octombrie 2017, când, provocat de deputatul PMP Robert Turcescu, senatorul PSD Eugen Teodorovici a mărturisit că a obţinut o diplomă de la Colegiul Naţional de Informaţii fără să treacă pe acolo. Ulterior, Eugen Teodorovici a precizat că diploma îi fusese adusă la birou.

A doua zi după acea emisiune, ANIMV a anunţat că Teodorovici absolvise Colegiul Naţional de Informaţii în 2013, urmând un curs postuniversitar de 45 de zile dedicat civililor. "Senatul actual al Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» s-a autosesizat pentru a verifica condiţiile de absolvire în cazul domnului Teodorovici", se preciza în comunicatul de presă al ANIMV.

Acum, comisia a descoperit mai multe nereguli referitoare la modul în care Eugen Teodorovici a primit diploma de la Colegiul Naţional de Informaţii. El nu a susţinut evaluările la cele trei discipline obligatorii, nu i-au fost acordate note, nu a dat examenul de certificare a competenţelor şi nu şi-a ridicat personal diploma de absolvire de la sediul ANIMV.

Aceeaşi comisie derulează un proces prin care verifică procedurile de obţinere a diplomelor de către toţi absolvenţii Colegiului, de la înfiinţare până în prezent.

SRI caută ofițeri. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să fie agenți secreți
SRI caută ofițeri. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să fie agenți secreți
VIDEO PROTVPLUS.RO
politie
Trei minori, reținuți la Sibiu, după ce au bătut un tânăr pe stradă
Farmaciste amenințate cu cuțitul și jefuite la Brăila. Hoțul, de negăsit
O cunoscută cântăreață a murit după ce a căzut cu mașina în Dunăre
Cazul polițistului rănit în timpul unei bătălii la Calafat. 13 persoane reținute
Localități fără curent, apă și căldură: „Am băgat zăpadă în oală şi am pus pe aragaz”
Reacția neașteptată a turiștilor străini la vederea Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac
tren zapada
Mersul trenurilor, 18 decembrie. Întârzieri de peste două ore, în Gara de Nord
Mărturiile dureroase ale unei soții de revoluționar: "I-au aruncat cenușa la canal"
Doi tineri au rămas fără un acoperiș deasupra capului. De la ce a izbucnit incendiul
Situația zborurilor, 18 decembrie. Două curse de pe Aeroportul din Sibiu au fost anulate
Jurnalistul de la Le Figaro care l-a intervievat pe Ion Iliescu spune că are înregistrarea
Județele unde școlile vor fi închise marți din cauza avariilor provocate de ninsori