Colegiul Medicilor, critici la adresa lui Rafila. „O nouă lege a malpraxisului este de o importanță crucială”

pacient spital medici
Shutterstock

Colegiul Medicilor din România a transmis că şi-a asumat un rol activ în susţinerea şi promovarea unei legislaţii adecvate privind malpraxisul şi consideră că o nouă lege în acest domeniu ”este de o importanţă crucială”.

Medicii au criticat dur ultimele declaraţii ale ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, pe această temă, acuzându-l, fie că nu cunoaşte demersurile făcute de CMR pentru adoptarea unui astfel de act normativ, fie că doreşte să dezinformeze medicii şi populaţia în general.

”Colegiul Medicilor din România (CMR) şi-a asumat un rol activ în susţinerea şi promovarea unei legislaţii adecvate privind malpraxisul medical, având în vedere impactul semnificativ pe care acesta îl are asupra sistemului de sănătate şi asupra societăţii (...) Demersul privind iniţierea, redactarea şi promovarea unei noi legi a malpraxisului medical, care vizează, implicit, şi poliţa de malpraxis, este expus integral, aici: https://www.cmr.ro/legea-malpraxis. Acest proiect făcut public în toamna anului trecut este cu atât mai important în contextul unei presiuni exercitate constant asupra profesiei medicale, atât din perspectiva riscului de malpraxis, cât şi din punct de vedere al menţinerii unui standard înalt de calitate a actului medical”, au transmis, sâmbătă, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, într-un comunicat de presă.

Aceştia se referă la ultimele declaraţii ale ministrului Sănătăţii referitoare la malpraxis şi fac câteva precizări:

· În octombrie 2022, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat un grup de lucru din care fac parte toate organizaţiile profesionale, inclusiv organizaţia profesională a asistenţilor medicali.

Citește și
criminal bt
Fetița de 8 ani din Botoșani, găsită moartă la marginea unui sat, ar fi fost ucisă de unchiul ei. Individul a fost prins
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

· Până în prezent, acest grup de lucru nu are rezultate concrete, în sensul de a elabora un proiect propriu.

· Aşa cum am expus mai sus, Colegiul Medicilor din România a luat iniţiativa şi a lansat în dezbatere publică tema greşelii medicale şi necesitatea unei legi moderne a malpraxisului medical. Rezultatul a fost un proiect de lege trimis către Ministerul Sănătăţii în mai 2023, şi care a fost discutat cu Ministerul Sănătăţii în iunie 2023, fără un progres real.

· Actuala lege a malpraxisului este profund ineficientă, fapt resimţit deopotrivă de medici şi pacienţi.

· Proiectul de lege al CMR propune un mecanism eficient de despăgubire a pacienţilor victime ale malpraxisului medical şi asigură protecţia medicului care achită poliţa de malpraxis, clarificând delimitarea dintre culpa profesională şi culpa penală. Situaţia actuală, în care medicii sunt supuşi unei presiuni constante prin ameninţarea unui proces penal, nu generează decât efecte negative: medicină defensivă şi o contribuţie definitorie în decizia medicilor de a pleca din România, aşa cum o arată studiul nostru, disponibil aici: https://www.cmr.ro/studiu-burnout-migratie-malpraxis.html

Potrivit AMR, ”afirmaţia ministrului Sănătăţii, conform căreia proiectul CMR ar creşte costul poliţei de asigurare la 1.000 de Euro pe lună, nu are o bază reală”.

”Nu este prima dată când ministrul Sănătăţii face afirmaţii incorecte despre acest proiect de lege, pe care Colegiul Medicilor din România le-a evidenţiat de fiecare dată. Lipsa de interes faţă de conţinutul şi beneficiile proiectului ne determină să considerăm că aceste afirmaţii au ca sursă fie necunoaşterea propunerilor CMR - care i-au fost prezentate şi care pot fi consultate public, aşa cum am expus anterior - fie o intenţie de dezinformare a medicilor şi a populaţiei, în ansamblu”, au mai transmis reprezentanţii CMR.

Potrivit acestora, pe de altă parte, ”Ministerul Sănătăţii nu a reuşit, prin resurse proprii, dar nici prin activitatea grupului de lucru, pe care o coordonează, să realizeze o propunere alternativă”.

”Mai mult, în acest grup de lucru - a cărui ultimă întâlnire a fost pe 19 ianuarie a.c. - proiectul propus de CMR constituie chiar materialul care stă la baza propunerilor formulate de organizaţiile profesionale din domeniul medical”, au mai transmis reprezentanţii medicilor.

Potrivit acestora, contextul în care a fost oferită declaraţia viza punctual decizia definitivă a instanţei ca un spital să plătească despăgubiri unui pacient.

”Ministrul Sănătăţii a evitat răspunsul punctual, introducând în discuţie proiectul CMR, care se referă strict la malpraxisul pentru medici, în timp ce cazul respectiv viza poliţa de malpraxis a spitalului. Aceasta ar trebui să fie preocuparea Ministerului Sănătăţii: să existe un cadru legal care să dea eficienţă poliţelor de malpraxis ale spitalelor, prin care să poată fi despăgubiţi pacienţii, în caz de răspundere a unităţii medicale”, se mai arată în comunicatul de presă.

Medicii ”consideră că o nouă lege a malpraxisului este de o importanţă crucială pentru viitorul actului medical în România”.

”Existenţa unei dezbateri constructive şi independente de contextul politic, a acestui proiect, ar reflecta hotărârea autorităţilor implicate de a soluţiona o problemă cu impact social considerabil. Orice altă atitudine faţă de acest demers reprezintă atât o lipsă reală de implicare în procesul de elaborare a unei noi legi, cât şi un dezinteres major faţă de medici şi pacienţi, deci faţă de populaţie, în ansamblu, oricare dintre noi putând fi, la un moment dat, pacient sau apropiat al unui pacient afectat de lipsa unui mecanism rapid şi eficient de despăgubiri. Invitaţia noastră la dialog s-a adresat întotdeauna tuturor celor implicaţi în acest proces”, se mai arată în document.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că legea malpraxisului ar trebui modificată şi adaptată, iar în acest sens a fost creat un grup de lucru care să redacteze o nouă lege.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
Şeful diplomaţiei UE către Israel:
Şeful diplomaţiei UE către Israel: "Deciziile CIJ sunt obligatorii pentru părţi şi ele trebuie să fie implementate”

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a declarat sâmbătă că Israelul trebuie să respecte decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ). 

Fetița de 8 ani din Botoșani, găsită moartă la marginea unui sat, ar fi fost ucisă de unchiul ei. Individul a fost prins
Fetița de 8 ani din Botoșani, găsită moartă la marginea unui sat, ar fi fost ucisă de unchiul ei. Individul a fost prins

Bărbatul de 32 de ani din judeţul Botoşani suspectat că şi-a ucis nepoata de 8 ani a fost prins în apropierea locuinţei sale, fiind imobilizat de către poliţişti, după ce s-au tras şi două focuri de armă în plan vertical.

Recomandări
Codul roșu de căldură extremă se extinde în România. Zonele unde temperaturile vor ajunge la 42 de grade luni și marți. HARTĂ
Codul roșu de căldură extremă se extinde în România. Zonele unde temperaturile vor ajunge la 42 de grade luni și marți. HARTĂ

Zona aflată sub avertizare cod roşu de caniculă se extinde luni şi marţi, temperaturile urmând să ajungă la 42 de grade. Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, îmbrăcămintea de culoare închisă şi deplasările la orele prânzului.

Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” a câștigat EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” a câștigat EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună

Spania a câștigat finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024, pe Olympiastadion din Berlin, în direct pe PRO TV și VOYO. Ibericii au învins Anglia cu 2-1, după o repriză secundă extrem de spectaculoasă.

Noi detalii despre Thomas Matthew Crooks, tânărul care a vrut să-l asasineze pe Trump. FBI a primit peste 2.000 de ponturi
Noi detalii despre Thomas Matthew Crooks, tânărul care a vrut să-l asasineze pe Trump. FBI a primit peste 2.000 de ponturi

Presupusul atacator de la mitingul lui Donald Trump de sâmbătă, Thomas Matthew Crooks, a acţionat singur şi a folosit o puşcă de tip AR cumpărată legal pentru a trage în fostul preşedinte al SUA, au declarat, duminică, oficiali ai FBI.