PLAN ROSU in sase spitale din Capitala, dupa accidentul de pe A2. Care este starea zecilor de raniti din autocarul rasturnat
Accidentul teribil de pe A2 a instaurat un "plan rosu" in spitalele din Bucuresti. Cum zeci de pacienti au fost transportati de urgenta in Capitala, au fost chemate de acasa echipe medicale pentru a face fata situatiei.
Dintre cei 48 de raniti, care au avut nevoie de ingrijiri medicale, cei aflati in stare grava sunt internati la Floreasca. Alti 40, printre care multi copii, au fost, dusi la spitalele Marie Curie, Grigore Alexandrescu, Universitar, Bagdasar Arseni si Pantelimon.
A fost o noapte de infern pentru turistii care s-au trezit intr-un cosmar. In intunericul noptii, zeci de victime strigau dupa ajutor. Salvatorii au avut de-a face cu nu mai putin de 46 de raniti. La locul groazei au ajuns 15 ambulante din Bucuresti, Calarasi si Ialomita, plus echipele de descarcerare. Pentru doua persoane nu s-a mai putut face nimic.
Raed Arafat, secretar de stat MAI: "Din 53 de persoane implicate, 48 au fost transportate la spital. Acolo trebuie sa faci triajul, trebuie sa decizi clar la ce spital duci pacientii, trebuie sa nu muti dezastru din strada intr-un singur spital. Pe baza a ce leziuni au avut au fost directionati catre spitalele de urgenta din Bucuresti".
8 raniti, intre care doi in stare foarte grava, au ajuns la spitalul Floreasca. Unul dintre ei este chiar soferul care ar fi provocat tragedia. El are un traumatism cranio-cerebral sever si se afla in coma. Un alt pacient are bratul stang amputat.
Printre victime s-au aflat si 21 de copii, care au trait o spaima cumplita. La spitalul Grigore Alexandrescu au ajuns 10 copii, cu varste intre 7 si 16 ani.
Cei mai multi s-au prezentat cu multiple contuzii si au fost internati la sectiile ortopedie si chirurgie. Medicii i-au consultat si spun ca se afla in afara oricarui pericol, insa ii vor mai tine cateva zile sub supraveghere, pentru ca nu cumva sa intervina anumite complicatii.
La spitalul Sfantul Pantelimon au ajuns alte zece victime: 3 copii si 7 adulti. Cei mici au fost externati dupa ce au fost investigati, insa adultii vor mai ramane cateva zile sub observatie.
Fiorela Mitoiu, medic specialist si purtator de cuvant Spitalul Sf Pantelimon: "Sunt cu multiple contuzii, toracice, placi exfoliate, plagi taiate, este nevoie sa ramana pentru ingrijiri medicale. Pe sectiile de chirurgie, neurochirurgie si ortopedie."
Mobilizare de forte a fost si la spitalul Marie Curie. 4 baieti si mama unui dintre ei au primit aici ingrijiri.
Daniel Buzatu, managerul clinic de urgenta Marie Curie: "Trei copii erau in stare stabila, unul suferea un traumatism cranian. A fost internat la terapie intensiva, ceilalti la sectia de chirurgie, la fel si persoana adulta. Nu au nevoie de interventii chirurgicale. Cel de-al patrulea copil a fost tratat si este mult mai bine. Am dublat liniile de garda, la sectia de chirurgie, ATI, UPU si radiologie".
La ora 4 dimineata, la spitalul Universitar au fost adusi la unitatea de primiri urgente 8 pacienti: 4 adulti si patru copii, cu varste intre 7 si 70 de ani. In urma investigatiilor, medicii sustin ca starea lor este buna.
Alti 11 pacienti au fost tratati la spitalul Bagdasar Arseni, doi in stare mai grava. Unul dintre ei la chirurgie plastica, iar altul cu traumatisme la coloana. 5 dintre pacienti au fost externati.
Cei care se simt bine si au permisiunea medicilor, au ajuns la ambasada, iar de aici li se va asigura transportul pana acasa, in Ucraina. Potrivit politiei, urmeaza sa se deschida un dosar penal in rem pentru ucidere din culpa si vatamare corporala.
O parte dintre supravietuitori au fost audiati deja la sediul Politiei autostrazi. In acelasi loc a fost adus si autocarul puternic avariat.
Acum urmeaza o ancheta pe mai multe paliere. In primul rand vehiculul va fi supus unei expertize tehnice. Soferului i se vor recolta probe biologice pentru a stabili daca a consumat sau nu alcool inainte de a se urca la volan. Din primele informatii se pare ca soferul ar fi adormit la volan. Teorie care poate fi sustinuta si de faptul ca la locul accidentului nu au existat urme de franare.
Trebuie stabilit si care era traseul autocarului. In mod normal drumul cel mai scurt catre Suceava Cernauti era spre Drajna. Si au lasat in urma cu 40 de km punctul pe care ar fi trebuit sa-l ia ca reper.