IARNA vine cu adevarat. De vineri seara, trei sferturi de tara intra sub COD GALBEN de ninsori

Ultima actualizare: 29-12-2014 07:02

Meteorologii au emis o atentionare de cod galben de ninsori, intensificari ale vantului, precipitatii mixte si polei, pentru 31 de judete din sudul, centrul, estul si nordul tarii, valabila de vineri seara.

COD GALBEN DE NINSORI 26 - 27 DECEMBRIE

In intervalul 26 decembrie, ora 20 – 27 decembrie, ora 20, in sudul, sud-estul si local in centrul tarii, precum si in zona Carpatilor Meridionali si Orientali va ninge si se va depune strat de zapada, ce va depasi local 20 de centimetri.

In Dobrogea, iar in prima parte a noptii de vineri, 26 decembrie, spre sambata, 27 decembrie, si in Muntenia si Oltenia, precipitatiile vor fi mixte si, izolat, vor fi depuneri de polei.

Vantul se va intensifica in sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si in sudul Olteniei, unde rafalele vor depasi 45 - 55 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

COD GALBEN DE NINSORI 27 DECEMBRIE - 28 DECEMBRIE

Incepand de duminica seara, 28 decembrie, ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a tarii, iar in sud si sud-est vor fi abundente si se va depune un strat nou si consistent de zapada.

In Lunca Dunarii si in Dobrogea precipitatiile vor fi mixte si se va depune polei.

In cea mai mare parte a Munteniei, in jumatatea de sud a Moldovei, in Dobrogea si in estul Olteniei, vantul va prezenta intensificari temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind si troienind zapada.

Avertizarea este valabila pana in data de 29 decembrie, ora 23.

MAI: Soferii sa nu porneasca la drum fara a verifica starea traseului 

Soferii nu trebuie sa porneasca la drum fara a verifica starea traseului pe care urmeaza sa il parcurga si trebuie sa evite deplasarile pe timp de viscol si ninsoare puternica, recomanda Ministerul Afacerilor Interne, in contextul atentionarii de viscol care intra in vigoare vineri seara.

Potrivit MAI, Politia Rutiera va fi in strada in aceste zile, pentru a oferi sprijin conducatorilor auto si pentru a lua masurile necesare in cazul in care situatia meteo impune inchiderea unor sectiuni de drum afectate de viscol.

La nivel national, in aceasta perioada, actioneaza, in medie, 1.600 de politisti rutieri. La acestia se adauga aproximativ 7.000 de politisti de la structurile de ordine publica.

Totodata, Politia Rutiera va transmite periodic informari cu privire la starea drumurilor si, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare.

"In conditiile schimbarii situatiei meteorologice, recomandam conducatorilor auto sa nu porneasca la drum fara a verifica starea traseului pe care urmeaza sa il parcurga. Pentru siguranta deplasarii, recomandam soferilor sa evite pornirea la drum pe timp de viscol si ninsoare puternica, iar daca, totusi circula pe drumuri cu probleme, sa respecte indicatiile agentilor de circulatie", a spus purtatorul de cuvant al MAI Monica Dajbog.

Ea a mai amintit ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie sa fie echipate cu dispozitive antiderapante.

In cazul in care se va impune inchiderea unor sectiuni de drum, autoritatile locale trebuie sa fie in masura sa asigure spatii de cazare celor ramasi blocati departe de casa din cauza viscolului.

Totodata, la nivel teritorial, autoritatile locale trebuie sa aiba o situatie cat mai exacta cu persoanele care au nevoi medicale speciale - femei insarcinate, batrani, dializati, astfel incat interventia in sprijinul acestora sa se faca in timp util, a mai spus reprezentanta MAI.

In aceste zile sunt la datorie 25.000 de politisti, pompieri, jandarmi si politisti de frontiera pentru a asigura masurile de siguranta publica si pentru a interveni in orice moment in sprijinul populatiei.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne functioneaza in regim de permanenta, 24 de ore din 24, Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiilor.

Odata cu accentuarea fenomenelor meteorologice, cel mai probabil, duminica dimineata urmeaza a fi convocat de catre vicepremierul Gabriel Oprea Comandamentul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, a mai spus Dajbog.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO