Noile restricții pentru români. Circulație interzisă după 20:00 unde rata de infectare depășește 4

×
Codul embed a fost copiat

Reuniți la Guvern, responsabilii cu gestionarea pandemiei au stabilit reguli mai dure în zonele unde a explodat numărul cazurilor de Covid.

Astfel, unde sunt mai mult de 4 cazuri la mia de locuitori, circulația va fi interzisă după ora 20:00, vinerea și în weekend. Iar magazinele se închid la ora 18:00. Acolo unde incidența depășește 7,5 la mie, restricțiile se aplică în toate zilele săptămânii.

Cei din zonele roşii vor putea ieși din case după ora 20:00 doar în situații bine argumentate în declarația pe propria răspundere: pentru a merge la muncă sau la medic, de exemplu.

Hotărârea va fi publicată vineri în Monitorul Oficial, iar noile restricții trebuie aplicate imediat în localitățile cu multe cazuri. Inclusiv în Capitală, unde incidența este de 6,5 cazuri la mia de locuitori, potrivit ultimului raport.

Zonele roşii din ţară, în care numărul îmbolnăvirilor pare scăpat de sub control, vor avea restricţiile cele mai dure, potrivit deciziilor luate în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Măsurile se referă la programul magazinelor şi la orele între care se poate circula.

Citește și
Elevi la școală
CNSU a permis continuarea studiilor cu prezenţă fizică la şcoală pentru elevii din anii terminali
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

„,Unde incidența este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în zilele de Vineri, Sâmbătă și Duminică, circulația să fie permisă doar până la orele 20 și nu până la orele 22, cum este acum, iar la operatorii economici, activitatea să fie permisă până la orele 18. Dacă incidența depășește 7,5 la mie circulația va fi permisă până la orele 20 pe toată săptămâna, iar la operatorii economici și activitate până la ora 18, tot pe toată durata săptămânii, iar revenirea asupra acestei măsuri va fi dacă scade sub 7 la mie”, a anunțat Raed Arafat.

Miniştrii de resort vor stabili, prin ordin, care este numărul persoanelor care au acces simultan în magazine şi cum va fi verificată respectarea acestor reguli.

Sălile de fitness vor avea şi ele lacatul pe uşă în zonele cu multe cazuri. Măsura nu se aplică însă şi pentru sălile destinate antrenamentului sportivilor de performanţă.

Deja, Capitală a ajuns la 6,5 infectări la mia de locuitori, iar în judeţul Ifov situaţia este şi mai gravă.

Locuitorii din Capitală vor trebuie să aibă asupra lor declaraţia pe propria răspundere dacă ies din casa după 20:00. Trebuie să aibă un motiv întemeiat - de exemplu pentru serviciu sau urgențe. În cazul localităţilor cu o incidenţă de sub 4 la mie, rămâne valabilă regula potrivit căreia oamenii pot ieşi până la 22:00, fără restricţii.

Alte 11 judeţe sunt în scenariul roşu. 140 de pacienţi cu Covid au murit numai în ultimele 24 de ore, iar secţiile de terapie intensivă sunt suprasolicitate.

Guvernul a adoptat, în primă lectură deocamdată, și un proiect prin care propune sancţiuni mai dure în cazul localurilor care ignoră regulile impuse de pandemie. Decizia a fost luată pentru că amenzile, mult mai mici decât profitul, nu-i descurajează pe patroni.

Patronii localurilor unde activitatea a fost suspendată trebuie să anunţe acest lucru prin afişe postate la intrare. Dacă şi în timp ce activitatea este suspendată sunt organizate, ilegal, evenimente, atunci autorităţile vor pune sigilii la intrarea în localul respectiv. Ruperea sigiliului este pedepsită de legea penală.

Măsurile luate după ședința de Guvern

- Unde incidența va fi peste 4 la mie în ultimele 14 zile în timpul weekend-ului (vineri, sâmbătă, duminică) circulația va fi permisă doar până la orele 20.00, iar la operatorii economici activitatea va fi permisă până la orele 18.00.

- Dacă incidența depășește 7,5 la mie, circulația va fi permisă până la orele 20.00 toată săptămâna, iar activitatea operatorilor până la ora 18.00.

- Pentru noaptea de 27/28.03 măsura va fi extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa pentru a participa la sărbătoarea Pesah.

- Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie se va permite circulația persoanelor în intervalul orar 20.00 - 02.00 pentru participarea la slujbele religioase cu ocazia Paștelui Catolic.

- Pentru 1, 2 mai, Paștele Ortodox, reglementarea va apărea în următoarea hotătâre de guvern. Nu se pune însă discuția de a limita participarea la slujba de Înviere.

- Sălile de fitness vor avea activitatea suspendată acolo unde incidența depășește 4 la mie. Nu este inclus sportul de performanță.

 - Operatorii economici care nu respectă regulile vor fi închiși. Este vorba de un proiect în în primă lectură.

- Nu există interdicție de ieșire din localitate.

- Localitățile care sunt în carantină rămân în carantină.

- Se respectă HG. Când se ajunge la 4 la mie se convoacă Comitetul și apoi se aplică automat.

- Declarația este necesară după ora 20.00.

- Dacă incidența este sub 4 la mie se poate circula până la ora 22.00.

- A fost creat cadrul legal pentru testarea rapidă antigen în farmacii, urmând să aibă loc discuţii cu reprezentanţi ai farmaciilor.

- Modul de calcul al incidenței - Calculăm 14 zile începând cu a treia zi în urmă.

- Se va putea călători fără intrarea în carantină dinspre Marea Britanie către România, după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Comitetul Municipal va aplica regulile decise de Guvern. Restricțiile vor intra în vigoare vineri seară, potrivit prefectului Capitalei.

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă se va reuni vineri dimineaţă, în jurul orei 8.00 sau 9.00, pentru a implementa noile restricţii decise.

„Imediat după ce va fi publicată hotărârea de Guvern vom convoca CMBSU şi restricţiile se vor aplica imediat. Mâine dimineaţă va fi convocat la prima oră, la 8.00 - 9.00. Nu pot să vă spun oficial care vor fi. Ştim că există în plan modificarea programului agenţilor economici, modificarea intervalului de circulaţie. Restricţiile vor intra în vigoare mâine seara şi începând cu seara de vineri vor fi aplicabile măsurile. Pentru şcoli nu avem, există deja un ordin comun al Mini şi MS care spune ce se întâmplă. Cu privire la mall-uri vom lua măsuri ca să evităm aglomeraţia. Concret, sunt deja măsuri prevăzute prin ordine succesive ale Ministerelor Sănătăţii şi Economiei cu privire la calcularea capacităţii de 7 metri pătraţi pentru o persoană în spaţiile acestea”, a afirmat joi Alin Stoica.

El a mai spus că publicul călător va fi informat în mijloacele de transport despre purtarea măştii, iar fluxul de călători va fi monitorizat în timp real.

„În mijloacele de transport în comun vom lua măsuri să fie informat public călător cu privire la purtarea măştii. STB a făcut eforturi pentru monitorizarea în timp real a fluxului de călătorii şi să se intre pe uşa din faţă. Vom urmări circuitele STB, Metrorex şi mall-urile, astfel încât să evităm aglomerarea”, a mai explicat Stoica.

Întrebat despre posibile restriciţii privind ieşirea din Bucureşti, prefectul Capitalei a răspuns: „Dacă măsurile Guvernul vor fi acestea de a restricţiona ieşirea din Bucureşti atunci da (nu se va putea ieşi din week-end din Capitală – n.r.). Dacă se confirmă cele pe care le-am văzut în mass-media, în week-end ar fi bine să stăm în Bucureşti”.

Chestionat despre închiderea sălilor de fitness, Alin Stoica a spus: „Nu ştiu. Am văzut şi eu. Agenţii economici în general vor avea programul redus. Sălile de fitness am văzut şi eu pe surse că e posibil să aibă activitatea suspendată pe perioada asta, dar vom aştepta confirmarea”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ședința CNSU, amânată pentru joi. Măsurile care ar putea fi aplicate în București
Ședința CNSU, amânată pentru joi. Măsurile care ar putea fi aplicate în București

Crește numărul de cazuri în București. Miercuri au fost 1.092, iar rata de infectare a ajuns la 6,37 la mie.

CNSU a permis continuarea studiilor cu prezenţă fizică la şcoală pentru elevii din anii terminali
CNSU a permis continuarea studiilor cu prezenţă fizică la şcoală pentru elevii din anii terminali

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, vineri seară, că este permisă continuarea studiilor cu prezenţă fizică la şcoală pentru elevii din anii terminali, chiar şi în localităţile din scenariul roşu.

CNSU a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune carantina la sosirea în România
CNSU a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune carantina la sosirea în România

Autoritățile au publicat o nouă listă cu țările de risc epidemiologic pentru care se impune carantina la sosirea în România.

Românii care vin din ţări de pe lista galbenă pot intra în ţară fără test PCR, dar vor sta 14 zile în carantină
Românii care vin din ţări de pe lista galbenă pot intra în ţară fără test PCR, dar vor sta 14 zile în carantină

Potrivit hotărârii CNSU care intră în vigoare din 13 februarie, românii care vin din ţări de pe lista galbenă pot intra în ţară fără a prezenta un test PCR. Atenţie: nu se aplică şi celor care vin din Marea Britanie!

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.