Premiera in Romania. CNA reduce din nou licenta OTV, care mai poate emite doar pana la 4 iulie

Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 04:01
Data publicarii: Marti 10 Aprilie 2012 14:44
Categorie: Actualitate
Dan Diaconescu

CNA a aplicat, marti, cea mai drastica sanctiune din istorie, a injumatatit din nou licenta OTV, pentru ca televiziunea difuzeaza continuu publicitate politica la Partidul Poporului Dan Diaconescu, in afara perioadei de campanie electorala.

Sanctiunea a vizat mai multe emisiuni difuzate pe OTV in perioada 29 martie - 8 aprilie.

In aceasta perioada, pe OTV au fost transmise, sub diferite forme, mesaje de publicitate politica pentru "viitorul presedinte al Romaniei" Dan Diaconescu, dar si la formatiunea politica pe care acesta o conduce - Partidul Poporului.

Decizia de sanctionare a OTV cu injumatatirea perioadei licentei televiziunii a fost aplicata in baza articolului 95 din Legea audiovizualului. Licenta audiovizuala a OTV ar fi expirat pe 28 septembrie 2012, dupa ce, pe 27 martie, CNA hotarase deja injumatatirea licentei OTV (care ar fi expirat in mod normal pe 1 aprilie 2013).

Astfel, in urma noii injumatatiri a licentei, televiziunea lui Dan Diaconescu mai poate emite pana pe 4 iulie, dupa cum au spus membrii CNA.

Prezenta, marti, la sedinta CNA, Andra Oprea, avocata OTV, a spus ca CNA a aplicat deja sanctiunea maxima posibila potrivit legislatiei audiovizualului, fapt pentru care ar trebui ca istoricul televiziunii sa fie luat de la capat, asa cum se intampla, de exemplu, in cazul permisului de conducere.

"Sunt perfect de acord cu ce spune doamna avocat. Dupa ce ajungeti la zero, reveniti pentru permis", i-a raspuns Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA. El a atras atentia ca permisul auto poate fi retras, in anumite cazuri, permanent.

"Aseara, domnul Dan Diaconescu spunea ca sediul partidului se afla in sediul televiziunii OTV, clar si explicit, ceea ce este mai mult decat are nevoie un CNA pentru a-si da seama ce se intampla intr-o televiziune", a mai spus Jucan, vorbind si despre "mita electorala" promisa de partidul lui Dan Diaconescu potentialilor alegatori.

"Este un scenariu SF care apeleaza la credulitatea oamenilor. Cel mai grav mi este faptul ca in demersurile domnului Dan Diaconescu sunt adusi copii minori. Ati vazut cum strigau «Jos Basescu!» (intr-o transmisiune in direct din orasele in care Dan Diaconescu s-a intalnit cu sustinatorii sai, n.r). Nici nu cred ca au ei cunostinta de asa ceva", a spus Jucan.

"Statul de drept nu este respectat, copiii sunt adusi si impinsi in fata, oamenii sunt manipulati", a mai spus Jucan.

Pe de alta parte, Valentin-Alexandru Jucan a spus ca, chiar daca societatea Ocram Televiziune - care detine licenta OTV - este in insolventa, televiziunea ar trebui sa respecte legislatia audiovizualului.

"Exista si in Directiva europeana si in legea noastra ceea ce se numeste responsabilitate editoriala si se precizeaza cine detine responsabilitatea editoriala (...) Legea insolventei prevede foarte clar ce drepturi si responsabilitati are administratorul judiciar si nu are nicio legatura cu responsabilitatea editoriala", a spus si Ioan Onisei, vicepresedintele CNA.

El a mai spus ca in emisiunile si transmisiunile difuzate pe OTV in perioada 29 martie - 8 aprilie nu este incalcata numai prevederea in care este interzisa propaganda electorala in afara campaniei electorale.

"Acest radiodifuzor incalca de multa vreme multe articole din lege si din Cod, dar si Constitutia Romaniei", a spus Ioan Onisei.

"Cred ca suntem tot intr-o situatie foarte grava, care, de fapt, sfideaza prevederile legii, sfideaza autoritatea CNA, dar, cel mai grav lucru, ii sfideaza pe insisi romanii, ba chiar si pe putinii telespectatori care au ramas la postul OTV", a mai spus Ioan Onisei, propunand injumatatirea licentei OTV, pana la 4 iulie.

Ulterior, daca doreste ca OTV sa mai poata emite, Dan Diaconescu trebuie sa solicite CNA o noua licenta audiovizuala.

De asemenea, OTV va fi obligat sa isi intrerupa programul obisnuit joi seara, intre orele 19.00 - 19.10 si sa difuzeze decizia CNA de injumatatire a licentei OTV si motivele care au stat la baza acestei hotarari luate de membrii Consiliului. CNA a stabilit aceasta sanctiune drastica - de injumatatire a licentei deja injumatatite a OTV - dupa ce, in ultimul an, tot pentru difuzarea de publicitate politica in afara campaniei electorale, Consiliul a aplicat OTV urmatoarele sanctiuni: o somatie publica, o amenda de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, doua de 100.000 de lei.

Aceste amenzi au fost urmate de o decizie de intrerupere a emisiei obisnuite a OTV pentru 10 minute, intre orele 19.00 - 19.10 (stabilita de CNA pe 4 octombrie 2011), o alta decizie de intrerupere a emisiei televiziunii lui Dan Diaconescu, tot pentru 10 minute, in acelasi interval orar (aplicata de CNA pe 19 ianuarie 2012), dar si o decizie de intrerupere a emisiei OTV pentru trei ore, intre orele 18.00 - 21.00 (stabilita de CNA pe 15 martie).

Pe 27 martie, CNA a aplicat OTV cea mai drastica sanctiune posibila - injumatatirea perioadei licentei audiovizuale -, astfel ca postul mai putea emite pana pe 28 septembrie.

Dan Diaconescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

OTV a intrat in faliment. Tribunalul Bucuresti a declansat procedura de insolventa a televiziunii
OTV a intrat in faliment. Tribunalul Bucuresti a declansat procedura de insolventa a televiziunii
OTV va fi inchis. CNA a aplicat cea mai drastica sanctiune. Reactia lui Dan Diaconescu
OTV va fi inchis. CNA a aplicat cea mai drastica sanctiune. Reactia lui Dan Diaconescu
Decizie CNA: Emisia OTV va fi oprita timp de 3 ore pentru publicitate politica
Decizie CNA: Emisia OTV va fi oprita timp de 3 ore pentru publicitate politica
VIDEO PROTVPLUS.RO
alma vii
Un sat din Transilvania a renăscut cu ajutorul fondurilor și voluntarilor din Liechtenstein
Cu cât au crescut salariile în România la privat și în sectorul bugetar
Importul de ciocolată, în creștere. Ce sortimente preferă românii
65% din români vor ca țara să rămână în UE. ”Nu au fost și nu vor fi anti-europeni”
ANIMAŢIE GRAFICĂ: Cum a avut loc accidentul produs de un şofer de ambulanţă beat
Ferma fiului lui Liviu Dragnea, executată silit. Nu a mai fost găsit însă niciun porc
mistreti
Recompense de sute de lei pentru cei care anunță unde sunt porci morți. Cu o condiție
Ce urmează după modificarea Legilor Justiţiei. Toader: "Sunt intepretări diferite"
O casă din județul Brașov a luat foc în urma unui scurtcircuit
Un jandarm din Craiova i-a spus copilului său ce să facă dacă găseşte un portofel pe stradă. Ce i-a adus băiatul a doua zi
Un bărbat din județul Iasi a murit într-un incendiu cauzat de o lumânare
Băiețel de 5 ani în comă, după ce a alunecat de pe o scară