Cladirile cu bulina, consolidate gratuit. Cati oameni risca sa fie afectati de un cutremur produs noaptea, in Capitala

Ultima actualizare: 07-03-2016 00:04

Cladirile considerate pericol public ar putea fi consolidate din banii statului. Guvernul confirma ca exista sumele necesare care ar putea acoperi costul lucrarilor. Ideea este cuprinsa si intr-un proiect de lege care a fost depus in parlament.

Solutia vine la 39 de ani de la devastatorul cutremur din ‘77, cand Bucurestiul ramane un oras periculos. 181 de imobile stau sa cada numai in Capitala, in conditiile in care in ultimul an nici unul nu a fost consolidat.

Deputatul Ovidiu Raetchi, initiatorul acestui proiect de lege, propune ca toate cladirile care reprezinta pericol public sa fie consolidate gratuit. Proprietarii ar urma sa fie obligati sa-si evacueze locuintele pe perioada reparatiilor, cu promisiunea ca primaria le ofera apartamente sociale. Prioritar e centrul Capitalei.

Ovidiu Raetchi, deputat PNL: “Avem bani de ani de zile prevazuti in buget an de an si care s-au intors in buget pentru ca nu am avut legislatia curecta pentru a face lucrul asta. Eu cred ca o investitie de 100 de milioane de euro este o investitie de care aven nevoie pentru 180 de cladiri cu risc maxim.”

Premierul Dacian Ciolos propune crearea unui Fond Special la Ministerul Dezvoltarii pentru cladirile cu risc seismic iminent.

Dacian Ciolos: “E unul din obiectivele pe care ni le-am fixat in programul de guvernare si cautam resurse financiare dar si solutii juridice pentru ca nu-s deajuns banii, trebuie si solutii juridice pentru a consolida anumite caldiri pentru ca nu toare sunt in proprietatea publica.”

In acest moment in Bucuresti sunt 390 de cladiri incadrate in clasa 1de risc seismic dintre care 181 sunt pericol public. Din 1994 putem spune ca am batut pasul pe loc. Doar 18 imobile au fost consolidate din banii primariei si ai guvernului. Asta inseamna o medie de aproximativ o cladire pe an.

S-a ajuns aici pentru ca autoritatile au pierdut timp pretios. In 22 de ani, legislatia a fost modificata de 13 ori, reusind sa discrediteze ideea de consolidare. Ultima varianta prevede ca cei care nu isi permit sa achite reparatiile, sa ia credit pe 25 de ani cu rata fixa, fara dobanda. Daca un singur locatar nu este insa de acord cu reparatiile, lucrarile nu incep. Poate de aceea din 181 de imobile pericol public, doar pentru 11 sunt incheiate contracte de reparatie.

Potrivit unui scenariu realizat de cei de la INCERC, in cazul unui cutremur major pe timp de noapte, in Bucuresti, 23 de mii de cladiri ar fi avariate semnificativ.

Emil Sever Georgescu, director ECBR: “Numarul in sine de cladiri nu este atat de important cat este gradul de ocupare dat de ora la care se poate produce. La ora unui cutremur de noapte 450.000 de persoane sunt la ei acasa in acele cladiri.”

Asadar un scenariu sumbru care ne duce cu gandul la cutremurul devastator din '77. Atunci, pe 4 martie, tot intr-o vineri, seismul cu magnitudinea 7,4 pe Richter a pus la pamant 35.000 de cladiri in 56 de secunde. Numai in Capitala au murit 1424 de oameni si 33 de cladiri s-au prabusit.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO