Ciobanii i-au invins pe politicieni: "S-a renuntat la numarul de caini, deci poate fi oricat de mare"

23-02-2016 13:37

protest al ciobanilor la Parlament

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat marti, in plenul Senatului, ca, in principiu, punctele sensibile din cererile formulate de ciobani in decembrie anul trecut au fost agreate in discutiile purtate la Camera Deputatilor.

"Noi ne-am tinut de promisiune. A fost un grup de lucru intre Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului si partenerii sociali, respectiv ciobanii. Cu propunerile noastre s-a mers la colegi, la Camera Deputatilor, de unde a pornit legea initial si s-a agreat, in principiu, pe punctele sensibile. In principiu, s-a renuntat la numarul de caini, deci poate fi oricat de mare, iar la problema pasunatului, care este cea mai sensibila, s-a ajuns la concluzia ca intre 6 decembrie si 31 martie sa poata pasuna numai pe terenurile pe care le detin, deci fara sa afecteze in deplasare. Noi trebuie sa tinem cont si de fermierii nostri, trebuie sa avem totdeauna un echilibru foarte bun intre crescatorii de ovine si fermieri", a declarat Achim Irimescu, conform Agerpres.

In cadrul dezbaterii din plen, senatorul Cristiana Anghel i-a cerut ministrului Irimescu sa explice situatia la zi fata de revendicarile oierilor exprimate in cadrul actiunii de protest organizate la Palatul Parlamentului in luna decembrie a anului trecut.

"Domnule ministru, pe 15 decembrie, ne-a vizitat o mare masa de ciobani. Ei au avut niste probleme clare si punctuale. Erau trei: cainii de la stana, perioada de pasunare si subventiile. Subventiile am inteles ca se vor rezolva dupa data de 8 aprilie. in fine, nu inteleg de ce asa tarziu, dar bine ca este mai tarziu decat niciodata. Problema este ca atunci, sub presiune, s-a incheiat un protocol cu reprezentanti ai crescatorilor de oi si nu ai ciobanilor ca atare. Normal este, daca parafezi ceva, sa te si tii de cuvant. intre timp, am inteles ca nu mai este valabil respectivul protocol, ca ati revenit dumneavoastra, ca minister, asupra punctului de vedere privind cainii (de la stane - n.r.) si, de asemenea, asupra perioadei de pasunat", a declarat Cristiana Anghel.

Ea l-a rugat pe ministrul Agriculturii sa explice daca este adevarat ce a citit in presa referitor la acest subiect. "Si, daca este adevarat, daca vi se pare normal ca atunci cand sunt 3-4 mii de oameni in curtea unei institutii (referire la protestul oierilor - n.r.), iar cand pleaca oamenii acasa sa nu ne mai tinem de cuvant? Cu tot respectul, multumesc", a transmis Anghel.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO