Cinematografia românească a intrat într-o nouă etapă. Cele mai recente filme lansate în România bat recorduri
Cinematografia românească a intrat într-o nouă etapă, cea comercială. Dovadă că pelicule lansate recent, ca „Team Building” sau „Romina”, se bucură de un succes uriaș.
Fără pretenții legate de conținut, țintesc însă o mare parte a publicului. Au încasări record și un număr impresionant de spectatori.
Filmul „Romina, VTM” înregistrează încasări record
În doar trei săptămâni, la „Romina, VTM” s-au vândut bilete de aproape două milioane de dolari și a fost pe locul nouă în topul IMDB al filmelor lansate în 2023, cu cele mai mari încasări.
Printre protagoniști sunt: Nicole Cherry, Bogdan de la Ploiești, Matei Dima, Rareș Marish, Gheboasa și Tzancă Uraganul.
Comedia muzicală a umplut cinematografele de la noi, iar reacțiile spectatorilor au devenit virale pe internet.
Selly, co-producător: „Suntem surprinși. E mult peste așteptările noaste. Suntem onorați. Pe lângă faptul că se formează acest obicei de consum, acest obicei ca oamenii să meargă la cinema e un lucru benefic nu doar pentru noi. ci pentru întreg filmul romanesc. Misiunea noastră nu a fost să se preteze la un festival internațional. Ne-am dorit din prima să facem un film care să aibă impact la publicul de masă, la cât mai mulți români și în special la publicul tânăr”.
Desi contestat de mulți, „Romina, VTM” face parte dintr-un val de filme comerciale românești care au adus încasări record în ultimele luni.
O altă peliculă care a bătut recorduri este și „Team Bulding”, văzut la cinema de un milion de spectatori.
Tudor Giurgiu, regizor: „A venit vremea ca România să se alinieze unui trend care funcționa de mult în Europa și peste tot în lume, respectiv fiecare țară avea un curent puternic un număr mare de filme comerciale, ori în România acest segment de filme lipsea cu desăvârșire. Sunt filme realizate de oameni care nu au neapărat diplome, n-au terminat academii de film, mulți producători de conținut sunt staruri pe YouTube, online, vloggeri, oameni care au cu totul altă notorietate decât actorii de teatru. Cred că aceste filme peste tot în lume sunt destinate unui gust popular, ușurele, cu multe... Cu un umor poate dus la limită, un pic trivial, un pic grobian, dar fac încasări și nu își propun să reinventeze nici limbajul cinematografic”.
Irina Margareta-Nistor: „Publicul vine dintre cei care deja urmăreau online lumea asta. Îi urmăreau pe cei care apar în filmele astea recente unde e cea mai mare înghesuială, că doar despre asta vorbim de ceva vreme încoace. Foarte bine a funcționat reclama, inclusiv reclama negativă. E o rețetă care funcționeză. A trecut cinematografia românească de la o extremă la alta. Da. Dar eu totuși mai aștept puțin echilibru”.
Filmul „Taximetriști”, pe locul doi în box office-ul românesc
Pe locul doi în box office-ul românesc din această săptămână se află filmul „Taximetriști”.
Urmărește viața de noapte a orașului prin ochii a doi șoferi de taxi. Pe afiș îi găsim pe Andi Vasluianu, Alexandru Ion și Viky Răileanu.
Andi Vasluianu: „Sunt două elemente importante în construcția lui din regie și e meritul lui Bogdan Teoedor Olteanu, scenariul, povestea scrisă, foarte inteligent pusă pe hârtie și cea mai importantă e actoria. Toți au jucat spectacolul la teatru, a contat, pentru că rolurile erau foarte bine intrate în ei, erau ale lor de atâția ani în scenariul ăsta, au încercat să pună cumva la mijloc, nici în zona prea pentru public, nici în zona de artă și au nimerit echilibrul și asta e un atuu al filmului. Nu te lasă să pici nici într-o hăhăială nici într-o zonă mult prea criptică”.
Pe 3 februarie va fi lansat în cinamatografe și „Ramon", filmul produs de Pavel Bartoș.