Cine a fost Arsenie Boca, părintele care va fi canonizat. Motivul pentru care a fost aruncat în închisoare
Arsenie Boca și alți 15 preoți mărturisitori sunt propuși pentru canonizare. Cei 16 vor fi numiți sfinți anul viitor, când vom sărbători și Centenarul Patriahiei Române.
Decizia a fost luată de Preafericitul Părinte Daniel la ultima întrunire a Sfântului Sinod. Pentru acești părinți au fost aprobate și icoane.
Părintele Arsenie Boca va fi canonizat cu titulatura de Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop și va fi sărbătorit pe 28 noiembrie.
Sfântul Sinod a aprobat și icoana părintelui pe care scrie Sfântul Cuvios Mărturisitor Aresenie de la Prislop.
Despre canonizarea lui Arsenie Boca se discută încă din 2019. Propunerea a fost făcută de data aceasta către Sinodul Munteniei și Dobrogei, care a subliniat influența și spiritualitatea sa în comunitatea ortodoxă.
Arsenie Boca este una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.
Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului și a ajuns în inchisorile Jilava, Timișoara și Oradea.
Sfaturile sale de viaţă au fost publicate într-un număr impresionant de cărţi, iar mormântul său de la Mănăstirea Prislop este unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. La Prislop ajung în fiecare zi 3-4.000 de oameni. Iar la sfârșit de săptămână 30-40.000.
În cărțile scrise de diferitț călugări se vorbește despre minunile pe care acesta le-ar fi săvârșit, iar credincioșii care merg să se roage la mormânt cred cu sfințenie că părintele Arsenie Boca va face și în viața lor o minune.
Alături de părintele Arsenie Boca vor fi canonizați alți 15 preoți care au avut de suferit din cauza regimului comunist, printre care părintele Cleopa, sau părintele Ilie Lăcătușu.