Cine a adus coronavirusul în prima localitate din țară care a intrat din nou în carantină
La cinci luni de la ieşirea din starea de urgenţă, autorităţile iau punctual măsuri extreme. Localitatea Cuca, din Galaţi, este prima din ţară care a intrat din nou în carantină, după ce rata de infectare s-a apropiat de 5.
Noaptea, nimeni nu mai are voie să iasă din casă, masca este obligatorie şi în aer liber, iar cei care trebuie să meargă la serviciu în afară localităţii vor completa o declaraţie.
De joi dimineaţă de la ora 5 intrările şi ieşirile din comună sunt păzite de poliţişti şi de jandarmi. Nimeni nu mai poate părăsi localitatea fără o justificare clară, iar vizitatorii sunt întorşi din drum.
Se interzice cu desăvârşire deplasarea persoanelor aflate în izolare sau carantina în afară domiciliului, reşedinţei ori adresei declarate pentru izolare sau carantina. Este interzisă circulaţia persoanelor şi a vehiculelor în intervalul orar 22-06.
Comuna Cuca este prima localitate din România care intră în carantină după noile reguli. Peste două mii de oameni stau acolo.
Cu toţii vor fi obligaţi să poarte masca în spaţiile publice - interioare sau exterioare. Cine încalcă regulile riscă pe lângă amendă şi dosar penal.
Potrivit autorităţilor o femeie care a fost într-un pelerinaj ar fi adus infecţia cu SARS-CoV-2 în comuna Cuca din Galaţi. Apoi, boala s-a răspândit în comunitate. Sătenii au luat virusul unii de la alţii şi astfel s-a ajuns ca rata de infectare din zona să fie 4,74 la mia de locuitori.
Mihăiță Vlad, primar Cuca: "Acum, aproximativ 3 săptămâni o doamnă a fost plecată împreună cu copilul ei, a fost plecată la nişte mănăstiri. De acolo s-ar fi întors cu infecţia respectivă. A descoperit, s-a internat în spital, doamna a scăpat, în schimb, în jurul ei, anumite persoane care au intrat în contact direct cu ea au luat virusul."
Eugen Hristache, subprefectul Județului Galați: „Măsura carantinării a fost luată pe o perioadă de 14 zile."
În ultimele ore - din cauza creşterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2 - comitetele pentru situaţii de urgenţă din ţară au impus restricţii şi în alte locuri.
În Timiş, în zonele unde a fost depăşit pragul de infectare de 1,5 la mia de locuitori, masca de protecţie este obligatorie în toate spaţiile publice. O măsură similară a fost luată şi în Şelimbăr - Sibiu unde rata de îmbolnăvire este de 4,75.
Poliţia face controale.
În 8 localităţi din sudul litoralului au fost închise restaurantele şi sălile de jocuri iar activităţile culturale au fost interzise. La fel se întâmplă şi din judeţul Arad. Iar în Bacău au fost interzise întâlnirile la care participa mai mult de 20 de persoane.