Certificatul verde, obligatoriu în Timiș și Ilfov și alte 250 de localități din țară, unde a fost depășit pragul de 3 la mie
Cu un ritm accelerat de înmulțire a infectărilor cu SARS-CoV-2, în două județe, Timiș și Ilfov și 250 de localități din țară a fost depășit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.
În aceste condiții, certificatul verde este obligatoriu în spațiile închise, dar și la terase. Și Capitala a înregistrat o rată de infectare de 2,91 la mie, ceea ce înseamnă că în zilele următoare vor fi impuse aceleași restricții.
Sunt atât de mulți pacienți care au nevoie de îngrijiri, încât Policlinica Spitalului Județean din Timișoara funcționează acum pe bază de programare.
La intrare, fiecare persoană trebuie să prezinte dovada vaccinării. Pe cei care nu au fost imunizați, personalul medical îi testează rapid, gratuit. Dar trebuie să stea la coadă.
Reporter: Aveți vaccinul făcut?
Pacient: "Nu."
Reporter: Dar ce v-au spus aici?
Pacient: "Trebuie să fac testul. Nu am știut de test, nu am știut de nimic."
Pacient: "Fară test nu ne lasă să intram.Vaccinul nu l-am făcut că nu...Nu ni se pare corect."
În Timișoara, rata de infectare a ajuns la 4,07 cazuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că certificatul digital este obligatoriu.
Răul Pătrașcu, manager Spitalul Județean Timișoara: "Ieri am depistat cinci persoane pozitive, să nu credeți cumva că acelor persoane li s-a refuzat îngrijirea medicală."
La restaurante, atât în interior cât și pe terase, ospătarii le-au scanat clienților codul de pe telefon sau de pe hârtie.
Client: "Suntem obligați să facem ce nu trebuie să facem."
Și polițiștii au început verificările, însă nu au dat amenzi, ci doar i-au informat pe oameni despre noile restricții.
Reporter: Vouă v-a cerut cineva certificatul verde la terasă?
Client: "Momentan, nu."
Client: "Deocamdată nu, momentan e super ok."
Reporter: S-a vaccinat cineva de aici de la masă?
Client: "Eu nu."
Client: "Eu da. Azi rapelul."
Una din nemulțumirile clienților legat de certificatul digital este și pentru copiii cu vârste între șase și 12 ani care ar trebui testați rapid.
Cornel Ilie, președinte FIHR: ''Aș încerca să evit testările făcute de către noi, pentru că nu ne pricepem la meseria asta. Speram să existe o formă de certificare și pentru copii, mai devreme sau mai târziu, în așa fel încât să fie simplu.''
La nivel național, 234 de localități au peste trei cazuri la mia de locuitori, iar 23 peste șase la mie. Comuna Cătina din Cluj, de pildă, unde săptămânile trecute a avut loc o înmomântare în biserică fară ca participanții să poarte masca de protecție, a depășit pragul de zece cazuri la mia de locuitori. Inclusiv capitala se aproapie de pragul la care se impun noi restricții cu o incidență de 2,91. Asta înseamnă că foarte curând se va introduce obligativitatea certificatelor verzi, atât la adulți, cât și la copii.