Ceremoniile dedicate Unirii Principatelor Române au fost mai restrânse ca niciodată
Duminică se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, iar ceremoniile au fost mai restrânse ca niciodată.
Președintele Klaus Iohannis a lipsit de pe Dealul Mitropoliei, în timp ce în inima Moldovei, la Iaşi, nu s-au mai împărțit celebrele plăcinte cu brânză. Oamenii au protestat, supărați că nu au autostrăzi, iar primarul Iaşului a fost stropit cu iaurt de un individ.
La Iaşi, un individ s-a strecurat printre forţele de ordine şi l-a stropit pe primarul Mihai Chirica cu iaurt. Edilul s-a retras într-un hotel din apropiere şi a revenit în Piaţa câteva minute mai târziu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mihai Chirica, primarul Iaşiului: "Norocul meu, ca să fac o scurtă glumă, e că nu am intoleranţă la lactoză. Nu voi face plângere penală împotriva acelui domn, i-am înţeles frustrările".
Au fost şi alte momente tensionate între forţele de ordine şi protestatarii.
Oamenii şi-au strigat nemulțumirile.
Parada militară şi hora unirii nu au mai avut loc dar zeci de oameni s-au prins, totuşi, în horă în ciuda interdicţiilor.
De la manifestaţia din Capitală, de pe Dealul Mitropoliei a lipsit anul acesta preşedintele Klaus Iohannis. O coroană de flori a fost depusă de şefa senatului, Anca Dragu.
Mai mulți pasionați de istorie s-au remarcat prin măștile pe care le-au purtat, desenate cu mustața lui Alexandru Ioan Cuza.
La Galaţi, câţiva iubitori ai sporturilor pe apă au sărbătorit în felul lor Mica Unire: au pornit într-o cursă simbolică pe Dunăre şi, la final, au făcut o horă pe apă şi au cântat imnul de la 1859.
Bărbat: ”Marcăm şi noi la Galaţi ziua unirii, altfel, pentru că suntem înconjuraţi de ape."
Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova şi Ţara Românească au devenit un singur stat. Cronicarii vremii au notat că pe Dealul Mitropoliei, unirea s-a transformat imediat într-o explozie de solidaritate, iar românii s-au îmbrăţişat şi s-au prins în horă. Acum, 162 de ani mai târziu, aceste gesturi nu au mai fost permise. Au lipsit şi zecile de mii de oameni care sărbătoreau în oraşe, cu plăcintele moldoveneşti şi vin fiert. Sperăm cu toţii că vom recupera anul viitor.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, ceremonie, unirea principatelor romane,
Dată publicare:
24-01-2021 17:00