Cele mai cunoscute rețele sociale ale anului 2023. Top 20 global

Cele mai cunoscute rețele sociale ale anului 2023. Top 20 global
Shutterstock

Există atât de multe rețele sociale disponibile, încât uneori e foarte greu să alegi. Una două, mai multe, totul ține de preferința personală, dar mai ales de cele folosite și de „prietenii” sau majoritatea persoanelor cu interese comune.

Multe dintre aplicațiile sociale care au crescut ori s-au menținut în 2023 sunt prezente și în România, altele au plecat din China și foarte multe au ajuns să domine internetul. Sunt disponibile pentru Android, iOS, și pot fi accesate și din browser, pe calculator.

Ca să te asiguri că folosești cele mai bune aplicații de socializare, MakeUseOf a compilat o listă a celor mai folosite dintre acestea și site-urile de socializare, la nivelul anului 2023.

1. Facebook

În mod evident, cu toate defectele sale (și acestea sunt numeroase), Facebook rămâne, de departe, cea mai populară rețea socială din lume.

Cu peste 2,95 miliarde de utilizatori, este locul ideal dacă vrei să te conectezi ușor cu majoritatea persoanelor de pe glob. Facebook, după apariția Marketplace, secțiunea de „talcioc online” a devenit, de asemenea, una dintre cele mai populare modalități de a cumpăra și vinde local și este acum mai populară decât Craigslist (un site de vânzări-cumpărări cunoscut din SUA).

Citește și
oameni
Studiu: 94% dintre tineri au nivel scăzut de toleranță, românii cred în știrile distribuite de prieteni pe rețele sociale

facebook

2. Instagram

Dacă îți place să explorezi imagini captivante și clipuri video scurte și antrenante, atunci Instagram este fără îndoială rețeaua socială ideală pentru tine. În mod surprinzător, nici mai mult, nici mai puțin de 57% dintre americanii cu vârste între 25 și 30 de ani au un cont pe Instagram.

Poate în mod nedrept, rețeaua a dezvoltat o reputație de a fi superficială și plină de selfi-uri Dacă treci de acest nivel de superficialitate, poți găsi fotografii uimitoare, lucrări de artă incredibile și multe altele asemenea. Instagram are și funcția Reels, care constă în videoclipuri scurte realizate de utilizatorii Instagram într-un flux video.

Instagram

3. X - fostul Twitter

X este o altă rețea care a primit o cantitate considerabilă de „publicitate” negativă, mai ales după ce a fost preluată de miliardarul cu idei radicale, Elon Musk. Cu toate acestea, dacă cauți știri de ultimă oră, reacții instantanee și acces la sportivii tăi preferați, celebrități și jurnaliști, X este o resursă fără rival.

Poți salva chiar și videoclipuri de pe X. Această platformă a mărit, de asemenea, limita sa de caractere pentru postări la 25.000, dar pentru abonații X Premium.

x

4. Linkedin

LinkedIn oferă o rețea socială pentru profesioniști. Pe măsură ce site-ul a crescut, a devenit una dintre cele mai bune modalități de a-ți construi CV-ul, de a găsi un nou loc de muncă și de a face networking în cercurile tale profesionale. Dacă vrei să-ți mărești vizibilitatea și să profiți de unele caracteristici avansate ale LinkedIn, ai opțiunea de a te abona la LinkedIn Premium.

Platforma dispune, de asemenea, de cursuri LinkedIn Learning pentru dezvoltarea profesională, care te pot ajuta să-ți îmbunătățești cariera.

Linkedin

5. Snapchat

Snapchat este aproape exclusiv destinată tinerilor. Site-ul se învârte în jurul partajării de imagini și videoclipuri care se autoșterg, deși există și un instrument de mesagerie și multe caracteristici care induc ideea de gaming.
Poți folosi diferite tipuri de filtre disponibile și poți chiar să-ți faci propriul filtru Snapchat dacă te consideri creativ!

Snapchat

6. Tumblr

Tumblr este rezultatul întrepătrunderii dintre lumea rețelelor sociale și a blogging-ului. Poți posta text, fotografii, videoclipuri și alte conținuturi media pe pagina blogului tău, pe care alți utilizatori le pot urmări.

Rețeaua suportă, de asemenea, editarea HTML; dacă ești destul de priceput, poți personaliza complet aspectul și structura paginii tale. Poți chiar utiliza un nume de domeniu personalizat.

Tumblr

7. Pinterest

Pinterest este una dintre cele mai bune aplicații de social media. Poate fi descrisă cel mai bine ca un site de bookmarking pentru imagini (deși susține și GIF-uri și videoclipuri). Poți adăuga imagini publice sau private, poți urmări alți utilizatori și plăți și comenta pe pins.

Site-ul este excelent dacă cauți inspirație pentru un proiect personal sau ai nevoie de ceva care să-ți stimuleze creativitatea.

Pinterest

8. Sina weibo

Sina Weibo este replica Chinei la Twitter. Cu mai mult de 593 de milioane de utilizatori, este una dintre cele mai populare rețele de socializare din lume.

Deși guvernul chinez cenzurează puternic site-ul, dar dacă vrei să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în Asia, merită să te înscrii.

Weibo

9. Reddit

Promovat ca fiind prima pagină a internetului, Reddit este în parte forum de discuții, în parte site de contribuții de conținut. Utilizatorii pot da voturi pozitive sau negative la postări pentru a influența un subiect deja popular, în orice moment dat.

Site-ul este împărțit în subreddits. Acestea acoperă aproape orice subiect actual sau nu. Dacă ai o pasiune de nișă, Reddit este un loc excelent pentru a găsi oameni cu aceleași interese.

Reddit

10.TikTok

Comparativ cu aplicațiile mai vechi precum Twitter și Facebook, TikTok este o aplicație de social media nouă. A fost creată pentru a umple spațiul lăsat în urmă de Vine după închiderea sa, dar de mult timp a depășit-o.

Există în mod clar o cerere semnificativă pentru video-uri scurte; TikTok este una dintre cele mai descărcate aplicații, atât în App Store, cât și în Google Play Store. Cu toate că este o aplicație distractivă, există și unele riscuri de securitate TikTok de care trebuie să fii conștient, dar și multe preocupări că ar fi controlată și aceasta de guvernul chinez.

TikTok

11. AskFM

Următoarea de pe lista aplicațiilor de social media este Ask.fm. Este un site de întrebări și răspunsuri unde utilizatorii trimit întrebări. Oricine poate să intervină pentru un răspuns.

Inițial, site-ul a permis postările anonime, dar sinuciderea a doi adolescenți britanici, după un presupus cyberbullying, a impus o reconsiderare a politicii. Astăzi, Ask.fm este unul dintre site-urile pe care părinții ar trebui să le adauge în lista celor blocate, arată sursa citată.

AskFM

12.Threads

În iulie 2023, a fost o agitație mare în online când Meta a dezvăluit noua sa platformă de social media, Threads. De la lansare, Threads a cunoscut o creștere fără precedent, devenind cea mai rapidă ascensiune a unei platforme în istoria social media. La o săptămână după lansare avea peste 100 de milioane de conturi.

Threads funcționează într-un mod similar cu X, ceea ce înseamnă că poți crea și distribui linii de discuții care constau în text, link-uri, fotografii sau orice combinație a acestor elemente. Mai mult, poți interacționa cu alții, răspunzând la postări și reacționând la conținut, la fel cum ai face pe Instagram. Poți accesa ușor Threads folosindu-ți contul existent de Instagram.

Threads

13. Flickr

Flickr este în primul rând un site de găzduire a fotografiilor. Există opțiuni gratuite și plătite. Opțiunea gratuită oferea inițial 1TB de spațiu, dar la începutul anului 2019, compania l-a redus la 1.000 de imagini.

Utilizatorii pot comenta, distribui și aprecia fotografiile pe care le consideră valoroase. De asemenea, Flickr a anunțat că doar 50 de fotografii vor putea fi marcate ca private, astfel încât aproape toate fotografiile încărcate vor putea fi vizualizate de oricine.

Flickr

14. Meetup

Meetup traversează granița dintre o rețea socială online și una din viața reală. Poți folosi instrumentele online pentru a găsi grupuri și evenimente care se potrivesc intereselor tale, apoi să te alături următorului meetup al grupului.

Dacă locuiești într-un oraș mare, meetup-urile disponibile pot fi la fel de diverse precum echipele sportive sau grupurile de învățare a limbilor străine.

Meetup

15. InterNations

Dacă ești emigrant, ar trebui să ai un cont pe InterNations. Site-ul îți permite să găsești alte persoane în orașul tău de aceeași naționalitate și limbă, cu interese sau domeniu de activitate comune.

Ca și în cazul Meetup, există multe evenimente fizice la care poți participa. Alternativ, poți folosi doar site-ul pentru a pune întrebări și a obține informații despre orașul în care locuiești. Este esențial să știi că planul gratuit nu îți oferă multe opțiuni, așa că dacă vrei să profiți la maximum de platformă, va trebui să faci upgrade la planul lor numit „Albatross”.

Internations

16. Xing

XING este o alternativă populară la LinkedIn în Europa continentală. Site-ul oferă profiluri, grupuri, evenimente, forumuri de discuții și funcționalități de comunitate.

Dacă dorești să utilizezi funcția avansată de căutare, va trebui să plătești o taxă lunară.

Xing

17. Nextdoor

Nextdoor este o rețea socială bazată pe cartiere. Aceasta are controale stricte de confidențialitate, ceea ce înseamnă că doar persoanele care locuiesc în zona ta se pot alătura grupului specific cartierului tău.

Dacă cauți o modalitate de a gestiona schemele de supraveghere din cartier, de a organiza evenimente locale sau doar de a ține pe toată lumea la curent cu știrile comunității locale, aceasta este o opțiune potrivită, cel puțin în SUA. Cu toate acestea, există preocupări că Nextdoor ar putea reprezenta un risc de securitate.

Nextdoor

18. Youtube

YouTube este platforma preferată pentru conținut video, care oferă câte ceva pentru fiecare. Indiferent dacă îți place să înveți lucruri noi, să te distrezi, să vezi recenzii de produse sau doar să urmărești viața zilnică a cuiva prin vloguri, YouTube acoperă toate aceste domenii.

Youtube este cunoscut și ca al doilea cel mai mare motor de căutare de pe internet, după Google, și îți oferă sugestii de conținut bazate pe istoricul și preferințele tale de vizionare, cu o experiență personalizată de vizionare.

Youtube

19. Foursquare City Guide

Foursquare City Guide este o aplicație de social media bazată pe locație. Poți folosi aplicația pentru a găsi locuri de interes, restaurante, evenimente și alte locații din apropiere, atunci când ești în mișcare.

Desigur, aspectul bazat pe locație ridică multe întrebări legate de confidențialitate, ceea ce înseamnă că poate să nu fie potrivită pentru toată lumea.

19. Foursquare City Guide

20. MySpace

Da, Myspace încă există. Strămoșul Facebook-ului este astăzi o rețea de socializare cu tematică muzicală. În multe privințe, a umplut golul lăsat de Spotify, după ce compania suedeză a eliminat cele mai bune caracteristici sociale ale aplicației.

Myspace îți oferă posibilitatea să asculți muzică și să discuți despre ea cu alți utilizatori. Există și un flux de știri și articole de opinie despre industria muzicală în ansamblu. Această platformă, totuși, nu mai susține aplicațiile sale Android sau iPhone.

Există atât de multe platforme de socializare în lume încât această listă este departe de a fi completă. Cu ceva mai mult efort, vei găsi cu siguranță o aplicație de social media dedicată oricărui domeniu care te interesează.

MySpace

Totuși, înainte să te avânți în social media, amintește-ți să fii vigilent în privința escrocheriilor, troll-urilor și altor conținuturi nedorite.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Dependența de rețele sociale - cum se manifestă și de ce este greu de depășit
Dependența de rețele sociale - cum se manifestă și de ce este greu de depășit

Utilizarea constantă a rețelelor sociale poate duce la dependență, și poate avea efecte nocive. Iată cum poți să recunoști dependența și ce trebuie să faci dacă tu sau cineva apropiat se confruntă cu asta.

Studiu: 94% dintre tineri au nivel scăzut de toleranță, românii cred în știrile distribuite de prieteni pe rețele sociale
Studiu: 94% dintre tineri au nivel scăzut de toleranță, românii cred în știrile distribuite de prieteni pe rețele sociale

Aproape toți tinerii români din ziua de azi au un nivel scăzut de toleranță și sunt aproape complet dezinteresați de participarea socială, în timp ce majoritatea românilor nu au încredere în presă, ci în știrile distribuite de prieteni pe rețele sociale.

România, codașa UE la digitalizare. Două treimi dintre români folosesc Internetul doar pentru divertisment și rețele sociale
România, codașa UE la digitalizare. Două treimi dintre români folosesc Internetul doar pentru divertisment și rețele sociale

Deși avem olimpici internaționali la informatică, doar unu din trei români știe să folosească internetul și pentru altceva decât divertisment.

Un bărbat care pretinde că vine din anul 2058, premoniții înfricoșătoare pentru 2024
Un bărbat care pretinde că vine din anul 2058, premoniții înfricoșătoare pentru 2024

Un misterios utilizator de rețele sociale, care pretinde că este un „călător în timp din anul 2858”, a avertizat cu privire la un „accident aviatic mortal și la dispariția misterioasă a unor bărci”, care vor avea loc în anul următor.

 

Analiză iLikeIT. Cum a ajuns aplicația TikTok să fie interzisă angajaților din sectorul public în SUA, UE și UK
Analiză iLikeIT. Cum a ajuns aplicația TikTok să fie interzisă angajaților din sectorul public în SUA, UE și UK

Venită de nicăieri, TikTok a ajuns rapid una dintre cele mai populare rețele sociale din lume. E foarte folosită și la noi, cu aproape 7 milioane de utilizatori. Și e ușor de înțeles de ce este atât de populară.  

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.