La un an de la ultimele alegeri, PSD pregateste legea votului prin corespondenta. Pasii de urmat pentru romanii din diaspora

Ultima actualizare: 10-09-2015 01:01

La aproape un an de la ultimele alegeri social-democratii s-au apucat sa scrie o lege a votului prin corespondenta. PSD initiaza discutii despre cum ar trebui sa arate procedurile.

Cel mai probabil, romanii stabiliti in afara tarii vor trebui sa se inscrie intr-un registru electoral si vor primi buletinul de vot in plic sigilat.

Concret, social-democratii au facut pana acum doar un set de principii. Cel mai probabil, cu cel putin 30 de zile inainte de alegeri, romanii din diaspora vor fi nevoiti sa se inscrie intr-un registru special si vor primi acasa un plic cu buletinul de vot si o declaratie pe proprie raspundere prin care se vor angaja sa respecte secretul procedurilor si sa nu le repete. In varianta discutata de PSD, ambasadele si consulatele sunt cele care vor strange plicurile cu buletinele de vot si tot ele le vor trimite in tara.

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor: “Votul trebuie sa fie secret, nu trebuie sa fie denaturant de frica sau recompense.

Discutiile in PSD s-au blocat dupa ce mai multi lideri au arata ca legea trebuie scrisa astfel incat, eventual, sa poata fi aplicata si in cazul alegatorilor din tara, in caz contrar fiind un document discriminatoriu si neconstitutional. Toate problemele ar trebui lamurite rapid.

Liviu Dragnea, presedinte interimar PSD: Pentru ca aceasta lege sa isi poata produce efectele ar trebui sa fie adoptata cu cel putin un an inainte de alegerile parlamentare”

Liberalii au depus inca din aprilie un proiect de lege privind votul prin corespondenta. Procedurile vehiculate in interiorul PSD sunt similare cu cele puse deja pe hartie de PNL, doar ca social-democratii sustin ca in varianta colegilor lor nu se respecta secretul votului nici macar intr-o familie. Totusi, PSD-istii nu au solutie la aceasta problema.

Votul prin corespondenta este una dintre prioritatile anuntate si de presedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Reamintesc ca anul 2016 este unul electoral si vreau să fac inca de pe acum un apel la responsabilizarea tuturor celor implicati în organizarea si buna desfasurare a acestui exercițiu electoral"

De altfel, votul prin corespondenta va fi si una dintre temele pentru care seful statului a cerut vorbeasca in Parlament pe 16 septembrie.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO