Cea mai veche statuie a lui Mihai Eminescu, spălată cu detergent de rufe, după ce a fost pătată cu vopsea
Hotărât lucru, statuia din Galați a lui Mihai Eminescu are ghinion! După ce de multă vreme este mutilată an de an de necunoscuți care îi fură mâna muzei, acum s-a colorat în roșu!
Oficialitățile au așezat la gâtul scriitorului o ghirlandă cu flori, dar s-a pornit ploaia și vopseaua s-a scurs și s-a impregnat în rocă. În loc să apeleze la un restaurator ca să curețe monumentul, oamenii primăriei au trimis angajații firmei locale de salubritate să spele statuia cu detergent de rufe.
Statuia a devenit cunoscută în toată țara, în special după apariția unui fenomen straniu: cu doar câteva zile înainte de aniversarea sau comemorarea lui Eminescu, mâna muzei poetului era furată și dispărea. De-a lungul anilor, a fost refăcută și montată la loc de nenumărate ori. Iar hoții nu au fost prinși niciodată.
De aceasta dată, alt necaz, sau mai degrabă o neglijență a celor care au vrut să îl comemoreze pe poet, pe 15 iunie.
Aceasta este prima statuie din România care îl înfățișează pe poetul Mihai Eminescu. Este probabil și cea mai vandalizată statuie din țara noastră: de peste 25 de ori mâna muzei a fost ruptă cu rea intenție. Iar de această dată, iată, tot monumentul este pătat de roșu.
Chiar dacă au văzut că, din cauza ploii, vopseaua roșie se scurge, organizatorii evenimentului nu au intervenit. Abia după o vreme, oameni primăriei s-au gândit să spele statuia cu detergent.
Petrică Pațilea, purtător de cuvânt al Primăriei Galați: "Este un accident nefericit, o vopsea provenită de la o ghirlandă depusă cu prilejul unor activități desfășurate în cinstea poetului. S-a încercat curățarea statuii, dar fară a insista prea mult. Angajații specializați în asigurarea curățeniei pe domeniul public".
Gheorghe Andreescu, artist restaurator: "Datorită intemperiilor, ea a devenit poroasă. Este o marna, iar roșul ăsta a pătruns adânc, structural".
Reporter: "Știți că cei de la primărie i-au chemat pe cei de la Ecosal să o spele".
Gheorghe Andreescu, artist restaurator: "Doamne ferește! N-au voie! Doamne fereste!".
Reporter: "E posibil să fi făcut mai mult rău?".
Gheorghe Andreescu, artist restaurator: "Bineînțeles".
Statuia ar putea fi curățată, însă numai cu materiale speciale, în niciun caz cu detergent de rufe.
Maria Răileanu, inspector, Direcția de Cultură Galați: "Au fost făcute adrese către Muzeul de Arte Vizuale din Galați și către Primăria Municipiului Galați, spre a fi contractați specialiști spre a face demersurile de refacere și de conservare a monumentului".
Sculptura, semnată Frederic Storck, a fost făcută din marmură de Carrara, și a fost inaugurată în 1911.