Ce tip de test COVID trebuie pentru a intra în România şi cu cât timp înainte trebuie făcut

13-02-2021 17:07


test PCR

Autorităţile au modificat, începând de sâmbătă, condiţiile privind testul COVID pe care trebuie să-l prezinte românii care vin în ţară din state aflate pe lista galbenă (cu risc epidemiologi ridicat).

Începând de sâmbătă, 13 februarie, ora 00:00, intră în vigoare măsurile prevăzute de hotărârea numărul 9 din 2021 a CNSU, care schimbă regulile privind testul COVID pe care trebuie să-l prezinte românii care vin în ţară din state aflate pe lista galbenă. Astfel, dacă vin cu avionul, trenul ori autocarul, aceştia pot să prezinte un test PCR făcut cu 72 de ore înaintea îmbarcării (şi nu înaintea intrării în ţară, cum se stabilise anterior).

Testul nu mai este însă obligatoriu! Cei care prezintă testul vor sta în carantină 10 zile, iar cei care nu îl pot prezenta, 14 zile (afară de cazul în care vin din Marea Britanie, situaţie în care testul este obligatoriu iar carantina, de 14 zile)

Astfel, în hotărârea CNSU se precizează:

La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile. (2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost
efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test
RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO