Ce suspendare riscă Halep în circuitul WTA. Cazuri de jucătoare celebre prinse dopate

maria sharapova, martina hingis
Colaj foto: Imago

De-a lungul anilor, în circuitul de elită al tenisului feminin au picat testul anti-doping nume de calibru, iar acum și Simona Halep s-a alăturat, din păcate, acestui top negativ.

Simona Halep (locul 9 WTA) a anunțat, vineri, că a fost depistată pozitiv la testul anti-doping de la US Open, turneu de Mare Șlem în care a fost eliminată încă din runda inaugurală.

În organismul sportivei din Constanța a fost găsită substanța Roxadustat, un medicament anti-anemie, care figurează pe „lista neagră” a Agenției Mondiale Antidoping (WADA).

Drept urmare, oficialii din „Sportul Alb” au decis suspendarea temporară a jucătoarei noastre, însă ea riscă să fie elminată din circuitul WTA pe o perioadă lungă de timp.

Iată ce suspendări au primit unele dintre cele mai mari jucătoare de tenis după ce au fost prinse dopate și ce fel de substanțe le-au fost depistate în organism.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Martina Hingis nu a recunoscut niciodată că a consumat cocaină

În 2007, elvețianca Martina Hingis (foto dreapta) a picat testul anti-doping la Benzoylecgonine, o substanță care are legătura cu cocaina. Federația Internațională de Tenis (ITF) a decis să o suspende pe legendara jucătoare vreme de doi ani din tenisul profesionist. Astfel, Hingis a pierdut și clasarea sa din ierarhia mondială și a primit și o amendă de peste 120.000 de dolari. Martina Hingis a conestat decizia, dar ITF a refuzat-o instant, deoarece sportiva din „Țara Cantoanelor” își anunțase deja retragerea din tenisul profesionist.

Martina Hingis nu a recunoscut niciodată că a consumat cocaină și a efectuat un test anti-drog privat, al cărui rezultat a fost negativ. În 2013, Hingis a revenit în tenisul profesionist și a ajuns numărul 1 mondial în circuitul WTA de dublu feminin.

Zahlavova-Strycova, iertată pe jumătate de ITF și WADA

În timp ce concura la Openul Luxemburgului, în 2013, cehoaica Barbora Zahlavova-Strycova a fost prinsă dopată cu Sibutramină. Acest medicament se folosește pentru pierderea în greutate. Mai mult, această substanță este prescrisă celor care suferă de obezitate sau diabet, principalul efect al medicamentului fiind un inhibitor al apetitului.

WADA a interzis această substanță în 2012. Jucătoarea din Cehia a spus la acea vreme că nu a ingerat în mod deliberat drogul pentru a slăbi sau pentru a trișa în competiții, dar a recunoscut că a folosit un supliment pentru slăbit Acai Berry Thin, care are substanța ca unul dintre ingrediente.

ITF a concluzionat că Zahlavova-Strycova nu a consumat în mod intenționat această substanță pentru a-și îmbunătăți jocul profesionist și nu i-a aplicat pedeapsa maximă de suspendare, de doi ani, dar a primit o suspendare de șase luni. Pe lângă aceasta, ITF i-a impus cehaocei să renunțe la toate puncte pe care le acumulase în circuitul WTA și la premiile în bani de la Openul Luxemburgului 2012 și de la Openul Buschl 2012, când substanța se afla în corpul ei.

Maria Șarapova, șocul anului 2016 în tenisul profesionist

După trei ani de la suspendarea Barborei Zahlavova-Strycova, lumea „Sportului Alb” a mai primit un mare șoc. În 2016, așadar, celebra rusoaică Maria Sharapova (foto stânga) a anunțat că nu a trecut testul anti-doping în timp ce participa la Australian Open. Ceea ce i-a ieșit pozitiv în organism a fost substanța Meldonium. Acest medicament este folosit pentru a trata bolile de inimă cu efectele sale asupra circulației sângelui prin transferul de acizi grași în corpul uman.

„Masha” a recunoscut că a folosit acest medicament pe bază de prescripție medicală vreme de peste zece ani din cauza sensibilității sale la gripă, a tratamentului pentru simptomele diabetului și a deficienței de magneziu.

Acest medicament a fost introdus pe lista de substanțe interzise de Federația Internațională de Tenis chiar la începutul anului 2016, deoarece s-a stabilit că are efecte de îmbunătățire a performanței. Meldonium permite creșterea capacității de efort.

Numai că Sharapova nu a avut parte de indulgența ITF și a Agenției Mondiale Antidoping. Cele două organizații au constatat că, deși este posibil ca Sharapova să nu fi folosit în mod conștient substanța pentru a crește performanța, este responsabilitatea jucătorului și a echipei să fie la curent cu noile adăugiri pe lista substanțelor interzise.

Astfel, sportiva din Rusia s-a ales, inițial, cu o interdicție de doi ani din partea ITF, care a ținut-o pe bară până la 25 ianuarie 2018. Apoi, după o amplă achetă făcută de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în octombrie 2016, suspendarea Sharapovei a fost redusă de la doi ani la 15 luni, deoarece s-a stabilit că nu a existat intenția de a trișa și nici o vină semnificativă din partea ei.

Maria Sarapova a revenit în circuitul profesionist la 26 aprilie 2017 și a agățat racheta de tenis în cui în februarie 2020.

Patru ani de suspendare pentru o speranță a tenisului american

Considerată o speranță a tenisului american, Ashley Kratzer a primit, în 2020, pe când avea 21 de ani, o suspendare drastică după ce a picat un test anti-doping. ITF a suspendat-o vreme de patru ani din circuitul profesionist.

Pe 27 ianuarie, americanca a furnizat o probă de urină pe 27 ianuarie, în timpul turneului WTA de la Newport Beach.

După ce a fost analizată proba sa, WADA a anunțat că aceasta conținea substanțe interzise. A reieșit că Ashley Kratzer s-a dopat cu un hormon de creștere, GHRP-6, aflat pe lista substanțelor interzise a Agenției Mondiale Antidoping.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi
Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale.

 

Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”

Jens Stoltenberg face apel la toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere", pentru că „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”.

O persoană a murit şi patru au fost rănite într-un accident rutier produs în Râmnicu Vâlcea
O persoană a murit şi patru au fost rănite într-un accident rutier produs în Râmnicu Vâlcea

Un bărbat de 58 de ani a decedat, iar alte patru persoane, între care şi doi copii, au ajuns la spital, vineri seara, în urma coliziunii a trei autoturisme pe principala arteră de circulaţie din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.